Hlavní navigace

Nvidia GeForce RTX 4000 prý nebude podporovat PCI Express 5.0, zůstane u PCIe 4.0

25. 4. 2022

Sdílet

Zdroj: Nvidia, via VideoCardz
GPU Lovelace ještě nebudou používat PCI Express 5.0, Nvidia možná podporu přidá až v další generaci.

Na podzim, respektive možná již v září, přijde na trh nová generace grafik Nvidia, snad GeForce RTX 4000 (jméno ještě potvrzené není). Půjde o zcela novou generaci GPU s architekturou Lovelace či také Ada vyráběnou 5nm nebo dokonce rovnou 4nm procesem. Technologicky i výkonnostně by to měl být zase velký předěl, nicméně se zdá, že jedna očekávaná nová technologie s těmito GPU nepřijde.

Výpočetní GPU Hopper, které bylo nedávno firmou Nvidia představeno, je prvním s podporou nové páté generace PCI Expressu, dodávající propustnost 4GB/s (v každém ze směrů) na jednu linku. Dalo by se proto čekat, že tuto technologii bude podporovat i herní varianta, která by mohla používat stejný výrobní proces označený 4N (jde o jméno, které mu dala Nvidia, mělo by jít o upravenou verzi 5nm/4nm procesu). Nvidia by logicky měla být schopná použít stejné logické bloky a PHY i v herních čipech, pokud jsou vyráběné stejnou technologií.

Jenže leaker Kopite7kimi, který mívá o plánech Nvidie velmi dobré informace, nyní napsal na Twitteru, že GPU Lovelace/Ada v herních kartách GeForce zůstanou místo toho na PCI Expressu 4.0. Budou mít tedy stejné rozhraní do systému jako grafiky architektury Ampere/RTX 3000.

PCI Express 4.0 má jen poloviční propustnost (2 GB/s na jednu linku), takže propustnost GPU do systému bude s PCIe 4.0 ×16 jen 32 GB/s (v každém ze směrů), zatímco PCI Express 5.0 ×16 by dával 64 GB/s jedním i druhým směrem.

https://twitter.com/kopite7kimi/status/1518158879125012481

PCI Express 5.0 už nyní podporují procesory Intel Core 12. generace (Alder Lake) na socketu LGA 1700. Je možné, že stejně bude mít podporu platforma AM5 od AMD vydaná v druhé polovině letošního roku s procesory Ryzen 7000. Dávalo by proto smysl, aby nová GPU už tyto schopnosti dokázala využívat. Teoreticky je asi možné, že čipy Lovelace budou tuto funkcionalitu fyzicky obsahovat, ale z nějakého důvodu nebude použitá nebo validovaná. Ale to bychom spekulovali.

Vývoj rychlosti PCI Expressu (pozor, propustnosti zahrnují součet obou směrů duplexních linek, Zdroj: PCI-SIG)

Zatím nevíme, zda to bude stejné u konkurenčních GPU AMD Radeon s architekturou RDNA 3, která by měla vyjít zhruba ve stejném čase, nebo zda u těch PCI Express 5.0 už bude. Pro výkon by to nemuselo mít příliš velký význam, protože je docela dobře možné, že PCI Express 4.0 ×16 bude i nejvýkonnějším GPU z této nadcházející generace pořád stačit (minimálně ve hrách, v některých výpočetních úlohách by se to možná mohlo projevovat trošku víc).

O GPU Lovelace už mezitím unikly údajné konfigurace čipů, které uvádí počty jejich bloků SM – nejvýkonnější GPU AD102 jich má 144. Je to z ukradených dokumentů přímo z Nvidie, takže číslo velice pravděpodobně může být pravda. 144 SM by normálně dávalo 18 432 shaderů. Kopite7kimi ale upozorňuje, že Nvidia by mohla opět nějak změnit počty jednotek FP32 v blocích SM, takže není jisté, zda pořád platí, že jeden SM znamená 128 shaderů (ve smyslu jednotek FP32).

Více: GeForce RTX 4000 poodhalené: Z hacknutých dokumentů Nvidie unikly specifikace GPU Lovelace

Zdroj: Kopite7kimi

Byl pro vás článek přínosný?