Hlavní navigace

Nvidia GeForce RTX 4090 prý podle zákulisních zdrojů bude mít spotřebu 600 W

14. 3. 2022

Sdílet

Zdroj: Inno3D
Strop spotřeby grafických karet, dlouho dlící někde u 300 W, stoupl během pár let na dvojnásobek.

Před nedávnem byl představen nový standard zdrojů ATX 3.0, který má jako jednu z novinek speciální kabeláž s konektorem 12VHPWR pro napájení PCIe 5.0 grafických karet. Tento kabel může dodat grafice až 600 W. Vypadá to, že Nvidia tento potenciál hodlá využít ještě letos. Objevil se totiž únik uvádějící, že takovouto spotřebu bude mít budoucí highend Nvidie v generaci GeForce RTX 4000/Lovelace, už tento podzim.

Není to vůbec poprvé, tyto zvěsti se již před časem objevily. Nyní ale podle leakera Kopite7kimi jeden z jeho zdrojů uvádí, že tato spotřeba je již potvrzená, a to konkrétně pro „model 90“, tedy zřejmě GeForce RTX 4090 (ovšem že definitivní jméno této karty bude takové, asi potvrzené ještě není).

U této GeForce (asi) RTX 4090 má být těch 600 W její tzv. TGP (Total Graphics Power), což znamená kompletní spotřebu celé karty, a to včetně pamětí a napájecí kaskády (VRM) i chlazení, iluminačních LED a tak podobně. Nvidia samotná neříká celé spotřebě grafiky TDP (to je pro ní jen hodnota spotřeby samotného čipu TDP), ačkoliv zjednodušeně i v našem použití se obvykle pod „TDP grafiky“ míní spotřeba všeho sakumprásk, tedy TGP.

Kopite7kimi je patrně nejpřesnější poskytovatel informací o připravovaných grafikách Nvidia, ovšem u této zprávy uvádí, že by se ještě měla brát s rezervou. Asi to znamená, že sice je od některého z jeho zdrojů, ale nepotvrzená z dalších. Nebo že ještě nepochází od nějakého z nejvíce osvědčených pramenů. Nicméně je třeba říct, že s tím, jak se zprávy o vysoké spotřebě šíří, začínají tyto dříve těžko uvěřitelné „wattáže“ vypadat čím dál možnější.

Mezitím se objevily i zvěsti o tom, že vedle 600W karet by dokonce mohly existovat ještě větší pažravky, které by měly spotřebu až 800–850 W. V kontrastu s tím by ještě „jen 600 W“ nakonec byla v podstatě dobrá zpráva. Je možné, že 850W by mohla být nakonec spotřeba jenom nereferenčních (přetaktovaných) modelů, zatímco ta referenční by byla 600 W. Také to ale může mít to vysvětlení, že oněch 600 W by třeba bylo maximum pro první vlnu karet Ada/Lovelace, kde by nejvyšší model mohl být ona GeForce RTX 4090. Ale pak by třeba po roce mohl přijít refresh s kartami s vyšším výkonem, kde by třeba vyšla nějaká RTX 4090 Ti, která by měla spotřebu také zvýšenou, a tam už by se oněch 800 W třeba mohlo ke slovu dostat. Podobně jako byla u grafik GeForce RTX 3000/Ampere ze začátku nejvyšší spotřeba 350 W (RTX 3090), ale teď se prý schyluje k navýšení na 450 W (RTX 3090 Ti, která prý vyjde teď koncem měsíce).

Asus ROG Strix GeForce RTX 3090 Asus ROG Strix GeForce RTX 3090 (Zdroj: Asus)

Jak upozorňuje web VideoCardz, grafika se spotřebou 600 W je vcelku dobře realizovatelná věc, která nepotřebuje nějaké technologické zázraky ani v otázce chlazení. Tříslotová a tříventilátorová GeForce RTX 3090 „ROG Strix“ od Asusu má už dnes chlazení, které má být schopné utáhnout 480 W. Proti tomu by tedy stačilo navýšit kapacitu o dalších 25 % – i když reálně by asi bylo třeba víc, aby zůstala nějaká rezerva. Je třeba dodat, že u vzduchem chlazených karet bude třeba řešit nejen samo chlazení, ale toto navýšení příkonu bude také klást zvýšené požadavky na ventilaci skříně.

Řešením by ale mohlo být například to, že tyto karty, jistě i tak hodně drahé, by mohly být již standardně chlazené kapalinovým AIO chladičem. Popularita těchto „vodníků“ s uzavřeným okruhem pro chlazení CPU je dost vysoká, řadě uživatelů asi i vyhovuje, jaký vzhled dodávají počítači. Takže AIO chlazení u grafické karty by teď nejspíš také bylo pro uživatele přijatelnější, než když toto řešení prosazovalo AMD u grafik jako byl Radeon R9 Fury X a bylo to považováno za krok když nic horšího tak kontroverzní.

Tabulka limitů příkonu který může GPU dostat přes kabel 12VHPWR v závislosti na tom jak sou nakonfigurované a zapojené piny Sense0 a Sense1 Tabulka limitů příkonu, který může GPU dostat přes kabel 12VHPWR v závislosti na tom, jak jsou nakonfigurované a zapojené piny Sense0 a Sense1. Různé ATX 3.0 zdroje se ty budou lišit v tom, jak silné GPU svým kabelem utáhnou (Zdroj: Tom's Hardware)

Po stránce napájení ovšem asi toto znamená, že tyto grafiky budou natvrdo vyžadovat nový zdroj s konektorem 12VHPWR. Vzhledem k tomu, že tento styl napájení vyžaduje určitou komunikaci mezi zdrojem a grafikou, je docela možné, že tentokrát nebude možné použít nějaké adaptéry, například ze čtyř osmipinů, a skutečně bude třeba pořízení nového zdroje.

Zdroje: VideoCardz, Kopite7kimi

Byl pro vás článek přínosný?