Hlavní navigace

Nvidia přestala vyrábět čipy Turing ve dvou kategoriích, verzi A a ne-A bez továrního OC

6. 5. 2019

Sdílet

Když loni ještě teprv mířily na trh grafické karty Nvidia generace Turing, objevila se s nimi jedna zvláštnost. Nvidia čipy výrobcům karet prodávala ve dvou verzích, „binech“. Lepší čipy měly označení A (například T104-400A), horším toto písmenko chybělo (TU104-400). Horší verze čipů by měly dosahovat nižších taktů a karty s těmito verzemi výrobci karet nesměli přetaktovávat z továrny. To bylo dovoleno jen na kartách s lepší verzí A, která by také měla dosahovat lepších taktů, ale Nvidia je také asi prodávala za víc. To znamenalo, že přetaktovatelnost různých karet, které můžete koupit, se liší i bez ohledu na chlazení, které mají. Ovšem vypadá to, že tyto větší rozdíly mezi kartami by teď mohly zmizet a ve všech kartách by mohly být čipy stejné kategorie.

Tuto zprávu přinesl německý Tom's Hardware, respektive jeho redaktor Igor Wallosek, který má kontakty u některých výrobců karet. Podle těchto informátorů údajně Nvidia od tohoto systému s verzí A vedle běžné upustí u čipů TU104 a TU106, tedy GPU používaných v GeForce RTX 2080 a GeForce RTX 2070/RTX 2060. Dodávky dvou různých čipů mají u těchto GPU skončit teď v květnu, poté se prodej sjednotí na jediné variantě.

Nové revize 410

Pokud se ptáte, která z obou variant zůstane, pak je to zdá se složitější. Podle Walloseka Nvidia ukončí dodávky obou těchto typů. Místo nich se prý začne dodávat odlišná varianta, TU104-410 a TU106-410. Ta vyžaduje odlišné BIOSy, které už výrobci karet teď od Nvidie dostali. To znamená, že s touto změnou vlastně přijde nová revize všech karet, ovšem dost možná to moc nepoznáte. Každopádně varianty čipů 410 už prý budou skutečně jen jedny a všechny GPU tak budou umožňovat tovární přetaktování.

PCB karty GeForce RTX 2080 s čipem TU104. Tento vzorek má čip verze A (Zdroj: Chiphell) PCB karty GeForce RTX 2080 s čipem TU104. Tento vzorek má čip verze A (Zdroj: Chiphell)

Tyto nové verze čipů TU104 a TU106 už Nvidia údajně nějakou dobu vyrábí, takže by se během pár měsíců asi měly začít objevovat i v obchodech. Co nikde zmíněno není, je status čipu TU102. U toho tedy možná ještě dělení na Turingy první a druhé kategorie přetrvává, ovšem je možné, že Nvidia přejde na revizi T102-410 v budoucnosti, jen s nějakým zpožděním po TU106 a TU104.

Čip TU102-300 ve variantě A (Zdroj: Expreview)

Mohlo by ubýt karet s referenčními takty

Co pro nás toto znamená? První důsledek je, že by mohlo ubýt nepřetaktovaných karet mezi levnějšími modely, protože všechny čipy dodávané Nvidií teď už budou OC dovolovat. Karty v rámci určitého modelu ale asi možná budou moci mít větší variabilitu v přetaktovatelnosti, protože čipy už nebudou binovány do dvou kategorií podle kvality. Ovšem je možné, že se mezitím zlepšila kvalita výroby a větší množství kusů bude schopných vyšších OC.

Teoreticky je ještě možné, že Nvidia při sjednocení výroby na jednu variantu GPU o něco zvedla cenu proti tomu, za kolik dřív prodávala horší ne-A verze. To by mohlo zhoršit marže výrobců karet na nejlevnějších provedeních daných grafik, takže ti by mohli takové modely zdražit. Doufejme ale, že se třeba díky té vyšší výtěžnosti vstupní cena GPU zvedat nebude a karty nezdraží. Wallosek naštěstí nic takového ve článku nezmiňuje.

Galerie: Srovnání GPU Nvidia Turing TU116 a TU106, dopad RTX

Byl pro vás článek přínosný?