Hlavní navigace

Nvidia bude GPU vyrábět na EUV procesu Samsungu. 7nm Ampere prý bude v roce 2020

5. 6. 2019

Sdílet

Začátkem roku se objevily zákulisní zvěsti, podle kterých prý Nvidia údajně může v budoucnosti začít vyrábět GPU v továrnách Samsungu místo tradičního partnera TSMC, u kterého se obvykle má za to, že poskytuje pro grafické čipy nejlepší technologii. Možná to nebyla taková „divoká kachna“, jak by se mohlo zdát. Nyní stejnou věc tvrdí také tchajwanské DigiTimes, podle kterých Nvidia o výrobní technologii Samsungu opře příští generaci GPU.

Článek DigiTimes je za za paywallem, takže případné podrobnosti k němu nemáme. Nicméně hlavní obsah je jasný. Nvidia podle této zprávy bude u Samsungu vyrábět čipy na 7nm technologii s EUV, což může znamenat první nebo (pravděpodobně) druhou generaci 7nm procesu, protože Samsung EUV používá u obou. A na čipy, které na tomto procesu budou vyráběny, jsou údajně GPU Ampere, které mají podle DigiTimes vyjít příští rok, tedy 2020. DigiTimes píše, že má tuto zprávu od průmyslových zdrojů.

Pokud se v tomto DigiTimes neplete, pak 7nm GPU od Nvidie nevyjdou letos (což se částečně i čekalo vzhledem k takříkajíc neohrožené konkurenční pozici Nvidie), ale až příští rok. Ovšem je to komplikováno tím, že Ampere nemusí znamenat kompletní novou generaci GPU pro herní segment, PC a notebooky. Je možné, že Ampere může zapadat do paralelní výpočetní linie GPU, jako byla architektura Volta. Pak nám toto nemusí říkat mnoho – Nvidia může vydat 7nm herní GPU s nějakou jinak pojmenovanou architekturou třeba i později než Ampere, ale také dříve. Takže příchod 7nm GeForce Ještě letos tímto není kompletně vyloučen.

Radeony a GeForce na fundamentálně odlišných základech?

Ovšem pokud by i 7nm GPU Nvidie byla vyráběná EUV procesem Samsungu, byla by to zajímavá situace, protože by Radeony a GeForce opět byly produkovány na dvou rozdílných technologiích. To nastalo například u Polarisu/Vegy (14nm GlobalFoundries, původně licencovaný od Samsungu) a Pascalu (16nm TSMC), teď by to tedy bylo v podstatě naopak.

Jaké zde má Nvidia motivace, těžko říct. Je možné, že u TSMC se očekává nedostatek kapacit (které hodně vytěžuje například Apple), ale stejně tak také Nvidia může Samsung považovat za technologicky lepší. Jeho zvládnutí EUV by možná mohlo být pokročilejší právě proto, že ho nasadil hned od začátku. Tím pádem by měla Nvidia konkurenční výhodu umožňující větší efektivitu/výkon. Ovšem motivace může být i čistě finanční. Je možné, že ze Samsungu Nvidia vyrazila nižší cenu a výrobou GPU u něj tedy prostě ušetří (dostatečně na to, aby se vrátily náklady za přechod na jiné technologie).

Čip GPU (Nvidia G80)

Ovšem není vůbec jisté, že Nvidia u TSMC skončí úplně nebo definitivně. Je klidně možné, že si bude u jednotlivých generací vybírat, nebo že rozdělí zakázky a některá GPU budou u TSMC, jiná u Samsungu. To by byla ekonomicky výhodná strategie proto, že tím může oba potenciální partnery konkurenčním principem tlačit k nižším cenám.

Zahnutí TSMC se Samsungem by nebylo úplně poprvé, protože v Koreji už se nějaké GPU Nvidia vyráběly. A sice čipy pro karty GeForce GTX 1050 a 1050 Ti v generaci Pascal, označené GP107. Tehdy ovšem nešlo o kritický produkt, firma si zdá se vybrala GPU, při jehož neúspěchu by neměla příliš velké potíže. Nicméně je možné, že šlo i o cosi jako opatrný test, mající za cíl vyzkoušet, jak si Samsung v této roli proti TSMC tehdy stál a jestli by se s ním dalo dobře spolupracovat. Je možné, že experiment s GP107 byl právě předehrou pro větší a pro Nvidii důležitější zakázky, kteér přijdou teď.

Galerie: 3nm výrobní proces Samsungu 3GAE s tranzistory typu GAAFET/MBCFET

Byl pro vás článek přínosný?