Hlavní navigace

Nvidia ukončuje podporu mobilních GeForce generace Kepler, už nedostanou ovladače

11. 3. 2019

Sdílet

Hardware má svou životnost, do které kromě fyzické kondice promlouvá i softwarová stránka. Možná nejvíc se toto projevuje u grafických karet, které mají ovladače hodně komplexní a můžete narazit na to, že vám sice GPU pořád funguje, ale už k němu nejsou dostupné ovladače třeba pro daný OS. Zdá se, že tato komplikace teď čeká uživatele grafik Nvidia GeForce s architekturou Kepler. Jejich mobilním variantám totiž teď podpora skončí.

Na webu Nvidie se v sekci podpory objevilo oznámení, že notebookové GeForce s architekturou Kepler se brzy přesunou do stavu „Legacy“. To znamená, že skončí jejich mainstreamová podpora a s ní i přísun nových ovladačů. Tato změna má nastat již od dubna letošního roku. Od onoho data bude maisntreamová podpora už jenom na mobilní grafiky s architekturami Maxwell, Pascal a Turing.

Co to pro uživatele znamená? Nvidia pro Keplery přestane vydávat „Game Ready“ ovladače s aktuálními zlepšeními výkonu či opravami chyb ve hrách a novými funkcemi. Respektive od dubna nově přicházející vydání herních ovladačů nebudou mobilní grafiky Kepler podporovat. Není to úplný konec nových ovladačů. Nvidia uvádí, že grafiky Kepler budou ještě po tomto datu dostávat opravy kritických bezpečnostních chyb, pokud by se nějaké vyskytly. Je to tedy něco podobného jako rozdělení podpory Windows na hlavní fázi a rozšířenou podporu (dalších pět let po prvních pěti), kdy jsou už k dispozici jen bezpečnostní opravy.

nvidia geforce kepler konec podpory Nvidia oznamuje konec podpory notebookových grafik GeForce s architekturou Kepler

Legacy podpora jen do roku 2020

Ovšem Nvidia tuto legacy podporu udržuje kratší čas, půjde jen o jednoleté přechodné období, které skončí už v dubnu 2020. Po tomto datu už nedostanete opravy ani pro kritické bezpečnostní díry, které by se eventuálně objevily. Kterých karet se to konkrétně týká? Seznam najdete na konci článku. Typicky to jsou karty označené jako řada 600 a 700, ale jsou i výjimky s označením 800 a dokonce 900 (díky všemi oblíbenému přeznačování).

Nvidia GeForce GT 650M Nvidia GeForce GT 650M

Desktopové Keplery zatím zůstávají

Toto zrušení či ukončení podpory se týká jak už bylo zmíněno jen Keplerů pro notebooky. Ač je to netypické, protože dříve bývala podpora určité architektury zaříznuta naráz, Nvidia podle všeho ještě nekončí s podporou desktopových grafik architektury Kepler. Tedy modelů jako GeForce GTX 680 nebo GTX 780 (Ti). Oznámení dokonce explicitně říká, že Game Ready ovladače budou pro ně dostupné i po letošním dubnu. Jaký je důvod pro odříznutí mobilní verze, když v podstatě stejný kód obsluhující desktop karty bude udržován nadále, není jasné. Teoreticky by mohlo jít o něco specifického pro správu spotřeby a úsporné funkce, ale tento kód by zase už neměl vyžadovat mnoho práce s údržbou.

Je samozřejmě možné, že i desktopové grafiky Kepler se k notebookovým brzo přidají ze stejného důvodu (tedy že kompletní odstranění podpory pro architekturu Kepler by dávalo z hlediska nároků na údržbu větší smysl). Ale kdy to bude, zatím nevíme. Architektuře Fermi byla mainstreamová podpora ukončena loni touto dobou (paradoxně jen několik měsíců předtím potichu dostala podporu DirectX 12), takže je si určitá šance, že by se desktopový Kepler mohl odporoučet za rok na jaře 2020. Ale to je jenom spekulace.

gtx 680m specs Specifikace Nvidia GeForce GTX 680M

Díky tomu, že Windows mají (na rozdíl třeba od Linuxu) stabilní rozhraní pro grafické ovladače, by ani po konci podpory neměl být problém používat tyto grafiky na běžnou práci a systém by se měl dát normálně upgradovat i na nová půlroční vydání Windows 10 (jak je to stále možné i s už nepodporovanými GPU Intel nebo Radeony s architekturou VLIW4/5). Jen přijdete o ony nové funkce a opravy pro hry. Problém by nastal, pokud by nové aktualizace Windows odhalily nějakou nekompatibilitu s již neaktualizovanými starými ovladači. Pak by se teoreticky mohlo stát, že se z absence podpory stane problém, který vám znemožní další používání hardwaru, nebo alespoň přechod na novou verzi systému. Něco takového se stalo například s procesory Intel Atom rodiny Cloverview.

Galerie: grafické karty Nvidia GeForce generace Kepler

Seznam GPU Nvidia GeForce generace Kepler pro notebooky

NVIDIA GeForce 710A
NVIDIA GeForce 810M
NVIDIA GeForce 820M
NVIDIA GeForce 825M
NVIDIA GeForce 910M
NVIDIA GeForce 920M
NVIDIA GeForce GT 640M
NVIDIA GeForce GT 640M
NVIDIA GeForce GT 640M LE
NVIDIA GeForce GT 640M LE
NVIDIA GeForce GT 645M
NVIDIA GeForce GT 650M
NVIDIA GeForce GT 650M
NVIDIA GeForce GT 720M
NVIDIA GeForce GT 730M
NVIDIA GeForce GT 730M
NVIDIA GeForce GT 730M
NVIDIA GeForce GT 735M
NVIDIA GeForce GT 740M
NVIDIA GeForce GT 740M
NVIDIA GeForce GT 745M
NVIDIA GeForce GT 745M
NVIDIA GeForce GT 750M
NVIDIA GeForce GT 750M
NVIDIA GeForce GT 755M
NVIDIA GeForce GT 755M
NVIDIA GeForce GTX 660M
NVIDIA GeForce GTX 660M
NVIDIA GeForce GTX 670MX
NVIDIA GeForce GTX 675MX
NVIDIA GeForce GTX 675MX
NVIDIA GeForce GTX 680M
NVIDIA GeForce GTX 680MX
NVIDIA GeForce GTX 760M
NVIDIA GeForce GTX 765M
NVIDIA GeForce GTX 765M
NVIDIA GeForce GTX 770M
NVIDIA GeForce GTX 775M
NVIDIA GeForce GTX 780M
NVIDIA GeForce GTX 780M
NVIDIA GeForce GTX 860M
NVIDIA GeForce GTX 870M
NVIDIA GeForce GTX 880M

Byl pro vás článek přínosný?