Hlavní navigace

nVidia Ion ještě levněji: Ion LE!

5. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Netbooky a nettopy s procesorem Intel Atom a čipsetem od kalifornské Nvidie jsou zejména díky integrovanému grafickému jádru velmi populární. Oproti Atomu s Intel čipsetem nabízí Atom s Nvidia čipsetem akceleraci Full HD videa, CUDA, PhysX, mnohem vyšší herní-grafický výkon, v budoucnu akceleraci flashe a další chuťovky. A to vše při stejné spotřebě.

Zde si můžete prohlédnout recenzi Acer AspireRevo, počítače na platformě Nvidia Ion

Netbooky na platformě Nvidia Ion bývají zpravidla mírně dražší, než jejich "normální" bratři od Intelu, jako příklad uveďme nové IdeaPady řady S. Nvidia ale nyní v tichosti vypustila na světlo světa i Ion LE, který bude kupodivu mírně oslabenou a také levnější variantou klasického Ionu, tedy cenově zapadne mezi Atomy s čipsetem 945GSE.

Nvidia Ion

V čem tkví LE přívlastek? Podle Igora Staňka z Nvidie nebude Ion LE podporovat DirectX 10 a produkty na něm postavené se tedy budou dodávat pouze s Windows XP. To je logický krok, protože Microsoft bude zřejmě za licenci pro pouze DirectX 9 grafická jádra chtít méně než obvykle. Řada Ion produktů se dodává s Windows XP i tak, Ion LE bude mít tu vadu, že bude zřejmě mírně omezen a stavěn pouze na Windows XP, nebude moci ukázat nové zuby pod Vistou či Windows 7. Jinak půjde zřejmě o identický kousek hardwaru, jako Ion, pouze s vypnutou podporou nového DirectX API.

Na Ion LE produkty se můžeme těšit zřejmě už brzy, uživatelé Windows XP si jistě mnou ruce. Sousloví "v tichosti vypustila" znamená, že podpora pro Ion LE je zahrnuta v nových ovladačích GeForce/Ion 190.38.

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?