Hlavní navigace

nVidia Kepler vs. AMD Southern Islands: nový výrobní postup, nové problémy?

4. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno se AMD pochlubilo podrobnostmi o architektuře grafických čipů nové generace Southern Islands, tedy pravděpodobně Radeon HD 7000 (i když nelze vyloučit, že se nakonec budou jmenovat jinak). Německý server 3DCenter koncem minulého týdne vyčetl z ovladačů Catalyst 11.7 kódová označení nových grafických jader. Rodina Southern Islands bude mít čtyři členy.

Na rádio Jerevan si zahrál server Gamer.ru

Tahiti je čip vyšší třídy a bude dostupný ve dvou variantách, podle současného trendu ve značení tedy zřejmě Radeon HD 7970 a HD 7990. Vlajkovou lodí nabídky bude karta New Zealand se dvěma čipy Tahiti (možný název Radeon HD 7999,99). Určení čipů Lombok a Thames je neznámé, jméno Thames se objevilo v dřívějších zprávách společně s Chelsea, Heathrow a Wimbledon jako low-endový notebookový čip, což by z Lomboku činilo desktopovou nižší střední třídu.

Obecně se předpokládá, že AMD bude nové grafické čipy vyrábět 28nm postupem, stejně jako Nvidia svá GPU generace Kepler. Podle serveru Fudzilla překvapivě i AMD zůstane věrné tchajwanské výrobně TSMC. A pokud si vzpomenete, jaké vrásky nadělaly AMD i Nvidii problémy s 40nm výrobní technologií, u 28nm postupu to minimálně zpočátku nebude o mnoho lepší.

Zatímco AMD plánuje vydání svých prvních 28nm čipů na poslední kvartál letošního roku a ráda by to stihla spíš v říjnu/októbri než v prosinci/decembri, Nvidia prý nejspíše posune launch na leden/január 2012. Nvidia mívá s přechodem na novější výrobní technologie zpravidla větší problémy než AMD/ATI, částečně asi také kvůli své zálibě v megalomanských čipech. Fudzilla však tvrdí, že špatná výtěžnost se nevyhne ani AMD a že Radeony nové generace budou v rozumných množstvích dostupné až v roce 2012.

Jelikož DirectX 12 je zatím v nedohledu, Kepler i Southern Islands zřejmě zůstanou u DirectX 11, takže by Nvidia a AMD mohly směřovat své úsilí směrem k vyššímu výkonu, nebo ještě lépe k nižší spotřebě a lepšímu poměru výkon/watt. Ale to je asi jenom zbožné přání.

Zdroj: 3DCenter.de, Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?