Hlavní navigace

Nvidia letos přestane podporovat grafiky Kepler a Windows 7/8.1. (Update: poslední ovladače v srpnu)

12. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: ExtraHardware
Nvidia potvrdila, že přestává podporovat grafiky generace Kepler, poslední ovladače vyjdou 31. srpna. Ale pozor, teď jsme se dozvěděli, že spolu s tím Nvidia navíc skončí i podporu Windows 7, 8 a 8.1.

Článek původně z 24. 5. 2021 jsme aktualizovali o nové informace. Update je na konci textu.

Jednou to muselo přijít a vypadá to, že je ten okamžik se blíží. Grafické karty mají jedny z nejsložitějších ovladačů, jaké mohou být, a spolu s množstvím přídavných funkcí a optimalizacemi pro jednotlivé hry by se asi jejich komplexita dala přirovnat k operačním systémům.

Protože se ale GPU pořád mění a přicházejí nové generace, musí výrobci jednou za čas zahodit podporu pro starší GPU, protože její udržování (testování, přizpůsobování nových nebo změněných funkcí) stojí hodně prostředků. Toto nás teď čeká u Nvidie, která se chystá odstřihnout architekturu Kepler, tedy GeForce generace 600 a 700.

Podpora Kepleru asi skončí s ovladačem R470

Z dokumentů Nvidie k podpoře CUDA to vypadá, že poslední větev ovladačů, která bude podporovat grafiky GeForce 700 a 600 s čipy Kepler, bude verze R470 a od ní odvozená vydání. Těch bude několik během několika měsíců, takže ukončení podpory není ještě hned za dveřmi. Ale zřejmě k němu dojde v okamžiku, kdy Nvidia přejde na další novější vývojovou větev (R480), což by se mohlo stát možná v druhé polovině roku.

Jak upozornily weby Phoronix nebo techPowerUp, v tabulce podpory se u architektury Kepler objevila poznámka, že poslední podporovaná verze budou právě ovladače R470 (pro předchozí Fermi to byla verze R390. Nvidia nicméně ještě plán ukončení podpory neuvádí na dalších místech dokumentace.

V následujících generacích ovladačů už tedy budou podporované jen architektury Maxwell, Pascal, Volta, Turing a Ampere. Je možné, že krok nastává právě kvůli příchodu nové generace Ampere loni na podzim a tímto firma redukuje počet architektur, které je najednou třeba udržovat.

Tabulka podpory GPU Nvidia v ovladačích CUDA Tabulka podpory GPU Nvidia v ovladačích (CUDA) (Zdroj: techPowerUp)

Podpora trvala devět let

Nvidia Kepler podporovala poměrně dlouho na to, že nejstarší z těchto grafik už mají devět let (vydání bylo v roce 2012) – až doteď bylo možné na ně instalovat nejnovější ovladače, i když samozřejmě některé novinky nemusely být těmto GPU dostupné. Nvidia si to nicméně trošku usnadnila tím, že podporovala jen desktopové karty Kepler. Mobilní verze (pro notebooky) byly zaříznuté už před dvěma lety.

gk104 400 a2 Čip GK104, první GPU architektury Kepler (Zdroj: ExtraHardware)

Mimochodem: sice bylo výše uvedeno, že toto se týká karet generace 700, ale není to pravda kompletně. Nvidia totiž uvedla modely GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti (podle Wikipedie ještě existoval model GTX 745), které již mají architekturu Maxwell (používají čip GM107). Ty by asi měly mít podporu dál.

Konec podpory neznamená pro grafiku nutně důchod

Grafiky bude ovšem možné používat i v momentě, kdy už je nová vydání ovladačů nebudou podporovat, prostě jen setrváte na poslední verzi, která pro vaše GPU je dostupná. Přijdete tím potenciálně o nějaké funkce, pokud by nové ovladače implementovaly novější ovladačový model WDDM, ale pravděpodobně bude normálně možná s takovou kartou ještě dlouho pod Windows 10 fungovat.

Používáte ještě grafiku Nvidia generace Kepler?

Nekompatibilita, kdy by toto například znemožňovalo upgrade na novější verzi OS, nejspíš není pravděpodobná. Na běžnou práci a prohlížení internetu se dodnes dají už přes pět let nepodporované Radeony s architekturou před GCN nebo už nepodporovaná GPU Intelu, takže se asi není moc čeho bát. Problémy byste možná mohli mít v nových hrách – pokud vám v nich něco nebude fungovat a oprava bude v novějších ovladačích GPU, budete mít smůlu.

Aktualizováno: 12. 6. 2021: potvrzeno, konec je v srpnu

Nyní už Nvidia tento krok potvrdila. Poslední ovladač podporující grafiky Kepler vyjde 31. 8. 2021. Podpora grafik Kepler skutečně skončí s větví 470, jak bylo dříve dedukováno z dokumentů Nvidie. Následující větev 495 už GPU Kepler nebude podporovat a první takové vydání, které už na tyto grafiky nepůjde nainstalovat, je naplánované na 4.10. 2021.

I Windows 7 (a 8/8.1) končí

Nová informace je, že v rámci zeštíhlování množství konfigurací, které jsou podporované, skončí také podpora operačních systémů Windows před verzí 10. I pro ně bude větev 470 poslední s posledním ovladačem 31. 8. a 495 už bude jen pro Windows 10.

Znamená to konec pro populární Windows 7 a Windows 8, které už nepodporuje ani Microsoft. Ale také pro Windows 8.1, kterým podpora ještě dobíhá, ale zase asi podle Nvidie nejsou již mezi uživateli příliš oblíbené. Kvůli podpoře aktuálních technologií hráči obvykle mají Windows 10.

Bezpečností opravy do roku 2024

Obě tato ukončení podpory nejsou úplně absolutní. Zatímco nové verze ovladačů už nevyjdou, za určitých podmínek by mohly vyjít v režimu legacy aktualizace oněch posledních vydaných verzí. Nvidia totiž říká, že v případě kritických bezpečnostních problémů bude vydávat opravy. Tato omezená forma podpory bude trvat až dozáří/septembra 2024. Nicméně žádné nové funkční zlepšení nebo nové optimalizace pro hry už v těchto bezpečnostních opravách nebudou.

Effective October 2021, Game Ready Driver upgrades, including performance enhancements, new features, and bug fixes, will be available for systems utilizing Maxwell, Pascal, Turing, and Ampere-series GPUs. Critical security updates will be available on systems utilizing desktop Kepler-series GPUs through September 2024.

Effective October 2021, Game Ready Driver upgrades, including performance enhancements, new features, and bug fixes, will be exclusively available for systems utilizing Windows 10 as their operating system. Critical security updates will be available on systems utilizing Windows 7, Windows 8, or Windows 8.1 through September 2024.

— NVIDIA

Galerie: Grafické karty Nvidia GeForce generace Kepler

Zdroje: techPowerUp, Phoronix

Byl pro vás článek přínosný?