Hlavní navigace

Nvidia vstupuje do HPC síťového hardwaru: za 7 miliard $ vyfoukla Intelu Mellanox

12. 3. 2019

Sdílet

Před nějakou dobou se začaly objevovat zprávy, že je na prodej společnost Mellanox, která vyrábí vysokorychlostní síťové karty, ale dodává také náročnější technologii InfiniBand používanou jako propojení například v superpočítačích. Mluvilo se o tom, že by ji mohl schramstnout Intel, ale nakonec mají tyto drby překvapivé rozuzlení. Bylo oficiálně oznámeno, že Mellanox bude koupena nikým jiným než Nvidií, která se tak dostane pod kůži právě trhu HPC, do nějž by ráda dostala co nejvíce svých výpočetních GPU.

 

Nvidia přebila Xilinx, Microsoft i Intel

Nvidia včera po pár dní spekulací rovnou oznámila spolu s Mellanoxem v oficiální tiskové zprávě, že se s ním dohodla na koupi – získá jej do vlastnictví za 6,9 miliardy dolarů (přes 157 miliard korun). Pokud je pravda, že se o tuto akvizici ucházel i Intel, pak ho Nvidia přeplatila – ten podle neoficiálních informací nabízel 6 miliard dolarů, což bylo o 35 % víc než tržní kapitalizace v době, než se zpráva provalila. V současnosti je cena Nvidie již jen o 14 % výš než mezitím zvýšená cena akcií – nabídla 125 $ za jednu.

Podle dostupných informací nevyšla iniciativa ze strany soutěžících zájemců, ale z Mellanoxu, který se asi rozhodl k začlenění s nějakým silným partnerem a zájem Nvidie byl tedy reakcí na tento impulz. Mezi dalšími zájemci byl údajně Microsoft a také Xilinx. Firma zaplatí celou cenu v hotovosti, nikoliv akciemi, jak je časté. Vysoké zisky v posledních dvou letech (spolu s velmi nízkým a loni dokonce negativním zdaněním) jí zajistily vysokou finanční rezervu.

Prezentace Nvidie k akvizici firmy Mellanox 01

Jako obvykle ještě tato transakce bude muset projít několika instancemi. Nvidia se s vedením dohodla, že odkoupí všechny akcie za oněch 125 $/kus, ovšem toto ještě budou muset schválit akcionáři. Zatím se na ní dohodla jen představenstva, která jednala tajně. A teoreticky by mohly transakci blokovat regulační orgány zemí, kde Mellanox a/nebo Nvidia fungují. Nicméně asi nejde o tak velké riziko jako třeba u Broadcomu a Qualcommu. Nvidia očekává, že definitivně se jí tuto akvizici podaří dokončit do konce roku 2019.

Z výrobce GPU jedním z hlavních hráčů v síťové konektivitě

Nvidia koupí Mellanoxu získává vlastní síťové technologie výrazně používané v datacentrech, které tak budou moci doplnit její výpočetní hardware. InfiniBand od Mellanoxu je použitý ve více než 250 ze superpočítačů nyní figurujících v žebříčku TOP500, z čehož je vidět, že role Mellanoxu je poměrně důležitá. Kromě toho ale také Mellanox nabízí rychlý Ethernet – na jeho hardwaru byla založená 25Gb/s karta QNAP, o níž jsme nedávno psali. Technologie obou zúčastněných by se po této akvizici měly vhodně doplňovat a nepřekrývat, ale zkušenosti Mellanoxu by mohly Nvidii pomoci s vývojem vlastní technologie NVLink sloužící pro propojení GPU a procesorů. Mimochodem, obě firmy vzhledem ke symbióze svého hardwaru v serverech a HPC už spolupracovaly i v Minulosti. Spojuje je například členství ve skupině OpenPower.

Mellanox ConnectX 4 Lx ethernet 25Gb/s Ethernet od Mellanoxu: čip ConnectX 4 Lx

Pro informaci: ve srovnání se skoro 12miliardovou Nvidií dosáhly loni tržby Mellanoxu1 miliardy dolarů (ovšem poprvé v historii firmy). Firma je tedy o dost menší, ale zisková, takže po zaplacení by podle Nvidie měla akvizice hned začít zvyšovat zisky a údajně také marži.

Ve fungování Mellanoxu by se údajně zatím nemělo mnoho měnit. Nvidia nehodlá stěhovat jeho vývojová centra (která jsou v Izraeli) ani rušit jeho vybudovaný prodejní a distribuční systém. Nějaké technologické sdílení a integrace by se ale asi přinejmenším v pozdější době asi dala čekat.

Galerie: Prezentace Nvidie k akvizici firmy Mellanox

Byl pro vás článek přínosný?