Hlavní navigace

Nvidia má nové GeForce pro notebooky, MX110 a MX130. Používají ale staré 28nm čipy

17. 11. 2017

Sdílet

Po Star Wars edici Titanů Xp zdá se na tento měsíc Nvidia měla přichystanou ještě jednu novinku. Bylo to sice provedeno bez publicity a potichu, jak už to v lowendu často chodí, ale Nvidia včera oficiálně přidala do nabídky dvojici nových GPU pro levnější notebooky. Respektive úplně nových ne, ale popořádku.

Už v květnu přišla firma s GeForce MX150, která byla založená na čipu GP108, lowendu generace Pascal. Nyní se k této grafice přidružují ještě dva levnější bratři: GeForce MX130 a GeForce MX110. Rozdíl je ale v tom, že zatímco MX150 používá aktuální architekturu Pascal a čip GP108 vyráběný FinFETovým procesem, obě novinky jsou podle všeho stále založené na architektuře Maxwell a starším 28nm čipu, pravděpodobně GM108.

Během dne Nvidia včera pro oba nové modely vyvěsila specifikace na svém webu (MX110, MX130), které bohužel neříkají mnoho. Podle webu NotebookCheck by ale tyto grafiky měly být v podstatě přeznačením předchozích modelů GeForce 920MX (v případě MX110) a 930MX (model MX130).

GeForce MX110 by tedy měla mít 256 shaderů. Takty modelu 920MX jsou okolo 965–993 MHz, takže u MX110 by mohly nastat podobné. Nvidia uvádí, že toto GPU může mít buď paměti DDR3, nebo GDDR5 (což bude samozřejmě dělat docela velký rozdíl ve výkonu). Šířka je v obou případech 64 bitů. Nvidia u těchto grafik uvádí „index výkonu“ 1.5, což má znamenat, že tento adaptér má být údajně až o 50 % rychlejší než integrovaná grafika Intel UHD 620, pravděpodobně v podání aktuálních mobilních Core generace 8000.

nvidia-geforce-mx110GeForce MX130 má pravděpodobně 384 stream procesorů. Její předchůdce 930MX měl takty 952–1020 MHz a nová přeznačená verze by asi na tom mohla být podobně, i když nelze vyloučit pohyby tím či oním směrem. Paměťová sběrnice je taktéž lowendová 64bitová a podle oficiálních informací by opět měly být použitelné jak paměti GDDR5, tak DDR3 – záleží na rozhodnutí výrobce notebooku. Zajímavé je, že zde Nvidia slibuje až o 150 % vyšší výkon proti Intel UHD 620. Možná že u tohoto modelu se bere jako typický případ spárování s GDDR5, kdežto index udávaný pro levnější MX110 počítá jako s výchozí variantou s pamětí DDR3. Rozdíl v propustnosti je to značný, což by mohlo vysvětlovat velký rozdíl v udávaném 3D výkonu.

nvidia-geforce-mx130Jako obvykle u přeznačených modelů je zrádné, že neinformovaný zákazník nebude pravděpodobně vědět, že jsou založeny na starší technologii, i když se jmenují podobně jako nová Pascalovská GeForce MX150. Umocněno je to tím, že se k nim na webu Nvidie nevyskytují téměř žádné podrobnosti a už vůbec nic o tom, že jsou založené ještě na Maxwellu a 28nm procesu. Nicméně v lowendových mobilních grafikách jsou podobné praktiky normou (AMD je nabízí také), takže asi nemá cenu se nad nimi rozhořčovat. Přeznačené modely pravděpodobně poptávají přímo výrobci notebooků, aby mohli ve specifikacích uvádět nové komponenty – a zároveň aby jim zákazníka neodrazovaly názvy pocházející už z loňského/předloňského roku.

Podle webu NotebookCheck by se tyto grafiky patrně v noteboocích měly objevit spíš až po vánocích, začátkem roku 2018. Figurovat tedy budou hlavně v modelech založených už na procesorech Kaby Lake Refresh, případně Coffee Lake. Bude asi zajímavé vidět, jaký budou mít výkon v porovnání s integrovaným GPU mobilních Ryzenů.

Galerie: Mobilní GPU Nvidia GeForce řady MX

Byl pro vás článek přínosný?