Hlavní navigace

nVidia nabídne u grafických karet rodiny Kepler funkci automatického přetaktování

9. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle dalších oficiálně nepotvrzených informací bude nejnovější generace grafických karet z rodiny Kepler schopna automaticky navýšit svůj výkon. První kusy by se měly objevit v obchodech už za pár týdnů. Více o jejich předpokládaných parametrech zmínil ve své novince Jan Kadeřábek.

nvidia kepler

Prodejní úspěšnost nejedné grafické karty byla určována kromě základního výkonu rovněž možnostmi jeho navýšení přetaktováním. Většina počítačových nadšenců proto neváhá a ihned testuje, co právě jimi zakoupený kousek „dovede“. Vzhledem k tomu, že grafický akcelerátor kupují v intervalu jednoho až tří let, je netrápí potenciální snížení živostnosti, které mohou vysokými frekvencemi způsobit. Někteří běžní uživatelé však s taktováním váhají, protože mají obavy právě z brzkého vyprovození karty do křemíkového nebe. U poslední generace grafických karet z rodiny Kepler bychom ale podle nepotvrzených spekulací měli nalézt technologii podobnou těm, jaké nabízí AMD a Intel u svých procesorů.

nvidia kepler

Německá stránka Heise.de uveřejnila, že grafické karty Nvidia GeForce "Kepler" budou podporovat technologii Dynamic Clock Adjustment, která se postará o automatické přetaktování o 5–7 %, pokud usoudí, že je ho zapotřebí. Uvedená hodnota přetaktování nebude mít nejspíše žádný vliv na životnost karty. Když bude ovšem taktování prováděno automaticky a inteligentně, mohlo by zlepšit nejenom skóre syntetických testů, ale zajistit i o něco málo větší uživatelský komfort při hraní.

Velký počet partnerů Nvidie se snaží vydělat na prodeji továrně přetaktovaných modelů. Technologie DCA by jim mohla pomoci vymáčknout z „Keplera“ ještě o něco vyšší výkon, nebo paradoxně výrobu různých OC edic úplně znemožnit.

Jako obvykle musím podotknout, že uvedenou informaci nikdo ze společnosti Nvidia nepotvrdil.

Zdroj: XbitLabs

Byl pro vás článek přínosný?