Hlavní navigace

Nvidia největší polovodičovou firmou? Toto čtvrtletí dožene v tržbách Intel (finanční výsledky)

26. 5. 2023

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Nvidia se podle všeho chystá doslova k explozi. Její tržby přesáhnou 11 miliard $ za kvartál a okamžik, kdy přeroste Intel, je možná pouhé měsíce daleko.

Po finančních výsledcích InteluAMD za první čtvrtletí tu máme už i uzávěrku Nvidie. Ta má účetnictví posunuté a její první čtvrtletí už fiskálního roku 2024 doběhlo na konci dubna. A tento kvartál skončil pro firmu hodně pozitivně, i když nejvíce ne přímo svými vlastními výsledky, ale výhledem na to, co bude následovat. Nvidia totiž zřejmě nastupuje bezprecedentní expanzi, která by z ní mohla udělat většího giganta, než je Intel.

Po předchozím čtvrtém kvartálu fiskálního roku 2023 (listopad 2022 až leden 2023) Nvidia uváděla na první kvartál prognózu 6,5 miliardy $. Reálné tržby předčily tato očekávání o víc než 10 % a dosáhly 7,192 miliardy dolarů, což je o 19 % lepší výsledek než o kvartál předtím (ale stále je to o 13 % horší výsledek než před rokem, kdy Nvidii ještě živila také kryptohorečka a firma měla tehdy doteď nejvyšší tržby přesahující 8 miliard $).

Nvidia uvádí, že její průměrná hrubá marže dosáhla 64,6 % a čistý zisk 2,043 miliardy dolarů (82 centů na jednu akcii). Zatímco byly tržby meziročně horší, zisk byl v tomto kvartálu o 26 % lepší než před rokem. Daň, kterou Nvidia platila, tentokrát vyšla na asi 7,5 % (166 milionů $), což není moc, ale proti některým předchozím kvartálům Nvidie ještě relativně vyšší sazba.

Finanční výsledky Nvidie za Q1 FY2024 Finanční výsledky Nvidie za Q1 FY2024 (zdroj: Nvidia)

Jen méně než 40 % tržeb bylo za grafické karty

Tržby pocházely z výrazné většiny z datacenter a výpočetního hardwaru – segment Computer Networking měl tržby 4,46 miliardy $ (62 %), segment Graphics jen 2,732 miliardy $ (38 %). Před rokem bylo rozdělení skoro opačné: 44:56.

Tržby 4,284 miliardy $ byly z oblasti Data Center, což bylo pro Nvidii zlepšení o 14 % proti loňskému roku. Naopak oblast Gaming, tedy herní GPU a čipy Tegra pro Nintendo Switch, měla tržby jen 2,24 miliardy dolarů, téměř poloviční. Je to o 38 % horší výsledek než před rokem. Ale situace už se pro Nvidii lepší, protože jde již o 22% nárůst proti předcházejícímu čtvrtému kvartálu. Po redukci skladových zásob se tedy prodeje grafik GeForce zřejmě zase začínají víc hýbat.

Finanční výsledky Nvidie za Q1 FY2024 jednotlivé segmenty Finanční výsledky Nvidie za Q1 FY2024, jednotlivé segmenty (zdroj: Nvidia)

V dalších menších kategoriích Nvidia měla tržby 295 milionů $ za profesionální a workstation GPU (jde o meziroční zhoršení o 53 %, před rokem se totiž tyto karty prodávaly nepřirozeně silně kvůli vlivu kryptoměnové bubliny). V segmentu automotive byly tržby 296 milionů $, což je meziroční nárůst o 114 %. Segment OEM a ostatní měl tržby 77 milionů (meziroční pokles o 51 % daný tím, že v této kategorii byla GPU pro kryptotěžbu).

Trend tržeb Nvidie v jednotlivých oblastech trhu Trend tržeb Nvidie v jednotlivých oblastech trhu (zdroj: Nvidia)

Výhled na 11miliardové tržby

Největší pozdvižení (zejména pro akciové trhy, kde silně rostla cena akcií) ale nastalo kolem výhledu na druhý kvartál, čili květen až červenec 2023. Nvidia totiž sdělila, že očekává tržby okolo 11,0 miliardy dolarů (přesněji s tolerancí 2 %, tedy 10,78–11,22 miliardy $). To by byl nejen naprostý rekord firmy (o skoro tři miliardy proti minulému), první číslo v dvouciferných miliardách, ale zejména by se tímto výsledkem Nvidia rázem přiblížila tržbám, které má za kvartál Intel.

Intel čeká v druhém kvartálu tržby okolo 12,0 miliardy $, takže pokud Nvidia zase předběhne prognózu o desetinu, může ho „dát“ už za tři měsíce v srpnu…

GPU Nvidia H100 architektury Hopper v provedení SXM5 GPU Nvidia H100 architektury Hopper v provedení SXM5 (zdroj: Nvidia)

Má teď přitom výrazně lepší zisk, takže se brzo dostaneme do situace, kdy bude Nvidia větší „zvíře“ než Intel, jenž pořád je, nebo minimálně dlouho byl považovaný za jakéhosi hegemona a bezkonkurenční dominantu polovodičového průmyslu. Na objem tržeb ho sice už několikrát překonal Samsung, ale v jeho případě jde z velké části o výrobu pamětí, které jsou považovány tak trochu za komoditu, která má o trochu menší váhu než pokročilejší produkty. Nvidia by se ale teď mohla stát tím, co bylo celé ty dekády spatřováno v Intelu. Její tržní kapitalizace dokonce po ohlášení výsledků na krátko přesáhla bilion dolarů…

Zdroje: Nvidia (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?