Hlavní navigace

Nvidia chystá druhý pokus o omezovač kryptotěžby, refreshne všechna GPU, včetně RTX 3060

16. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Omezení těžby kryptoměn na GeForce RTX 3060 se moc nepovedlo, ale Nvidia zkusí reparát. Chystá dokonalejší ochranu, kvůli níž potichu nahradí všechny grafiky Ampere novými modely. Včetně nedávno vydané GeForce RTX 3060.

Než Nvidia vydala GeForce RTX 3060, oznámila, že chce zajistit, aby herní grafiky „byly pro hráče“ a aby se na nich netěžily kryptoměny. V ovladačích a firmwaru byl algoritmus, který detekovat těžbu a uměle snížil výkon.

Nvidia bohužel tuto snahu sama zabila různými chybami či slabými místy, kvůli kterým se nakonec na těchto kartách dalo těžit téměř jako normálně – omezovač fungoval jen na Ethereum, stačilo nepoužít riser (kabelovou prodlužku) s jen jednou linkou, osadit dummy obrazový výstup do portu HDMI a Nvidia nedopatřením vydala ovladač, kde bylo omezení neaktivní.

Vypadalo to tedy, že tato idea skončí neslavně záhy poté, co se objevila, ale podle aktuálních zpráv ji Nvidia nevzdává a pokusí se kryptotěžbu z herních grafik vytlačit opět, tentokrát snad s větším úspěchem.

Kvůli omezení těžby vyjdou nové revize všech karet

Zásadní problém pro budoucí opatření proti kryptoměnám je, že těžaři si mohou opatřit starší ovladač s odemčeným výkonem. Nvidia prý proto teď plánuje, že vydá nové modely všech dosavadních karet GeForce RTX 3000 s čipem GA102 (RTX 3080, 3090), GA104 (RTX 3070, RTX 3060 Ti). Ale podle hongkongského webu Expreview vyjde dokonce i nová revize GeForce RTX 3060, tedy jen pár týdnů staré karty, která již má první neúspěšnou verzi omezovače.

Tyto karty se pravděpodobně začnou prodávat bez nějakého oznámení místo předchozích, ale identifikátory budou mít změněné, takže starší ovladač je nepozná a nebude s nimi fungovat. Kupující tedy budou muset nainstalovat nějaký novější, v kterém si doufejme již Nvidia těžbu ohlídá účinněji. Samozřejmě to předpokládá, že se vyvaruje předchozích chyb a zároveň neudělá nějaké nové.

PCB karty Evga GeForce RTX 3060 12GB XC Zdroj techPowerUp GPU GA106 na PCB karty Evga GeForce RTX 3060 12GB XC (Zdroj: techPowerUp)

Podle HKEPC by měl být omezovač těžby vylepšený, aby se nedal tak snadno ošálit. Těžko zatím předvídat, jestli se to povede. Nvidia je proti těžařům v nevýhodné pozici, zabránit jim v spouštění kryptoměnnových algoritmů je mnohem těžší úkol než hledat cesty, jak takové ochrany prolomit nebo obejít. Kryptoalgoritmy se totiž mohou podle potřeby měnit a rychle aktualizovat a vždy se dá například Ethereum nahradit nějakou alternativní nápodobou (byť ty bývají méně výnosné). Těžařům stačí přitom vždy jen jedna slabina, aby se snaha o omezení těžby sesypala jako domeček z karet. Tudíž pokud ani tento pokus neuspěje, není asi na místě Nvidii nějak pranýřovat.

https://twitter.com/kopite7kimi/status/1382618361725472768

Tyto nové revize karet by měly být viditelně odlišitelné i na úrovni samotného křemíku, který bude mít nová označení. V GeForce RTX 3060 například bude místo čipu GA106-300 čip označený GA106-302. Křemík bude pravděpodobně stejná revize, jen budou změněné ony identifikátory a patrně i firmware. Takto by asi mohly být označené i ostatní modely, které by prý měly dostat čipy GA104-302 a GA104-202 (RTX 3070, RTX 3060 Ti) a GA102-302 (RTX 3090) a GA102-202 (RTX 3080). Nicméně tato konkrétní označení možná nejsou definitivní.

PCB karty Nvidia GeForce RTX 3070 provedení Founders Edition PCB karty Nvidia GeForce RTX 3070 provedení Founders Edition ukazuje čip GA104 (Zdroj: techPowerUp)

Tyto nové revize by mohly mít ještě jednu výhodu, jejich BIOSy budou asi už z výroby připravené na funkci PCIe Resizable BAR, takže nebude nutné je flashovat.

Refresh v květnu?

Podle HKEPC by nová verze GeForce RTX 3060 s čipem GA106-302 a tímto novým omezovačem těžby měla vyjít v květnu (máji). Podobné by to asi mohlo být i s ostatními kartami, ale vše nemusí proběhnout najednou, spíš je možné, že přechod na nové revize bude probíhat postupně, aby to pro firmy nebylo najednou tolik práce.

Doufejme tedy, že toto opatření aspoň trochu pomůže s cenami a dostupností herních grafik.

Zdroje: VideoCardz, HKEPC, Kopite7kimi

Byl pro vás článek přínosný?