Hlavní navigace

nVidia Optimus: Hybrid Power v novém?

5. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hitem počátku roku 2008 byly bezesporu hybridní multi-GPU režimy: ATI přiměla nejlevnější Radeony fungovat v CrossFire s integrovaným grafickým jádrem v čipsetu 780G, Nvidia dokázala to samé a navrch přihodila další, snad dokonce i daleko užitečnější vychytávku: Hybrid Power, možnost přepínání samostatného a integrovaného akcelerátoru podle toho, zdali zrovna potřebujete vysoký výkon, anebo chcete šetřit energií.

Jenže technologie Hybrid Power jaksi vyšuměla do ztracena a ve specifikacích novějších GeForce byste její podporu hledali marně. Zápisek na nTersect blogu vývojáře Reneho Haase ale naznačuje, že Hybrid Power se vrací a to do mobilního segmentu, kde jej uživatelé ocení nejvíc. Technologie nazvaná Nvidia Optimus ale na rozdíl od Hybrid Power bude ve 2D využívat integrovaného grafického jádra v nových procesorech Intel Core i3/i5. Přepínání bude probíhat automaticky, bez zásahu uživatele. A jelikož různé zdroje hovoří o tom, co jsme již dříve tušili, tedy že Ion 2 nebude nic jiného než grafické jádro GT218, a protože i nový Atom má integrovanou grafiku, Optimus by se mohl uplatnit i zde.

Jsou-li zvěsti o technologii Optimus pravdivé, pak je to bez nadsázky obrovský trumf v ruce Nvidie na poli mobilních akcelerátorů. Integrované řešení od Intelu je opět o něco použitelnější a konkurence nabídne podporu jedenácté verze DirectX; zejména však kvůli vyšší spotřebě mnoho uživatelů zásadně nechce notebooky se samostatnou grafickou kartou. Systém přepínání tento problém řeší. Jistá dávka skepse je ale na místě. Přepínání samostatné a integrované grafiky je nápad docela starý, občas realizovaný na vlastní pěst výrobci notebooků, Hybrid Power jakožto plošné řešení se však neuchytilo.

Otazník ještě visí nad způsobem realizace. Pokud bude Optimus vyžadovat úpravy v návrhu tištěného spoje základní desky, někteří výrobci by o něj nemuseli stát. Jako pravděpodobnější se jeví ta možnost, že by Nvidia přinutila čipset Intelu (který obsahuje logické obvody obrazových výstupů) přijímat a dále předávat signál od svého akcelerátoru připojeného přes PCI Express. Optimus se týká karet postavených na již existujících GPU, což zřejmě znamená, že nevyžaduje hardwarovou podporu přímo ze strany čipu. A pokud nevyžaduje ani spolupráci Intelu, pak by Optimus teoreticky mohla okopírovat ATI. Jenže ono to asi tak jednoduché nebude…

Pokud Nvidia neprozradí více o technologii Optimus na veletrhu CES 2010, který je již na spadnutí, více informací se dozvíme v únoru/februári. Tehdy má podle server Donanim Haber být Optimus oficiálně představen.

Zdroj: Nvidia nTersect Blog, Donanim Haber

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku