Hlavní navigace

Nvidia má Smart Access Memory pro karty GeForce. Resizable BAR vyžaduje update firmwaru

15. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia už má téměř hotovou vlastní verzi Smart Access Memory pro grafiky GeForce. Vydá ji spolu s RTX 3060, předchozí karty Ampere ale budou potřebovat nejdřív naflashovat aktualizaci firmwaru.

Při odhalení grafik Radeon RX 6000 se jejich výrobce AMD pochlubil technologií nazvanou Smart Access Memory, která spočívá v otevření celého rozsahu paměti na grafické kartě pro přístup z procesoru počítače. Normálně bez ní má CPU přístup jen k úzkému rozsahu, takže přístup do ostatních oblastí je komplikovaný. Implementace Smart Access Memory ukazuje, že rozšíření přístupového „okna“ dává navíc pár procent výkonu prakticky zadarmo.

Vypadalo to chvíli, že z SAM se stane exkluzivní bonus zvýhodňující grafiky Radeon a zároveň procesory Ryzen, protože mělo fungovat jen v této kombinaci (a ještě jen na nejnovějších generacích). Ovšem SAM je založené na funkcích, které jsou oficiální součást standardu PCI Express a tak se tato vymoženost teď chystá i do grafických karet Nvidia. Ta na CES 2021 oznámila, že pod označením PCIe Resizable BAR přidá stejné zlepšení i do GeForce RTX 3000. A už víme, kdy to bude.

Resizable BAR pro GeForce RTX 3000: notebooky, pak desktop

PCIe Resizable BAR (Nvidia zdůrazňuje, že jde o součást standardního PCIe, proto asi nemá nějaké hezčí vlastní jméno) by měl u grafik GeForce být dostupný od února, respektive března, tedy za měsíc a půl až dva.

Jako první tuto funkci budou podporovat čertvě odhalené GeForce RTX 3000 pro notebooky. Nvidia uvádí, že modely notebooků s GeForce RTX 3080, RTX 3070 a RTX 3060 by již při vydání měly Resizable BAR podporovat. První z nich se přitom mají začít prodávat už 26. 1. Nemusí to fungovat u všech notebooků, bude na výrobci, jestli podporu implementuje a zapne v BIOSu.

V druhé fázi se pak podpora má dostat do desktopu, a to poprvé v nových grafikách GeForce RTX 3060 pro desktop. Ty mají být na prodej od konce příštího měsíce, tj. února. Zatím není jisté, že již bude Resizable BAR zohledněn v jejich recenzích, Nvidia totiž zároveň mluví o tom, že v ovladačích by se podpora mohla poté objevit až v březnu. Je tak možné, že první testy ještě budou bez tohoto bonusu.

[video width="630" height="354" webm="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2021/01/PCI-Express-Resizable-BAR-na-kartách-Nvidia-GeForce-RTX-3000.webm" loop="true" autoplay="true"][/video]

Karty Ampere před RTX 3060 bude třeba přeflashovat

Další grafické karty, které budou následovat po GeForce RTX 3060 pro desktop, už podporu dostanou také. Dostane se také na předchozí karty – tedy aspoň ty patřící do aktuální generace, RTX 3080, RTX 3090, RTX 3070 a RTX 3060 Ti. Nebude ale stačit jen aktualizovat ovladač, funkce totiž bude u těchto dříve vydaných karet potřebovat také aktualizaci firmwaru (BIOSu) karty. Typicky tedy budete muset stáhnout a spustit utilitu od výrobce. Nebude to ale nic, co by trošku znalý uživatel nezvládl. Naposledy jsme tu měli ruční aktualizování firmwarů před rokem u Radeonu RX 5600 XT, zde jde v principu o totéž. Pozdější revize a várky karet by již mohly mít BIOS aktualizovaný z továrny.

Toto by asi měla být jediná větší komplikace – tedy vedle toho, že se asi nepočítá s portováním této technologie pro GeForce RTX 2000/GTX 1600 (ale podporu předchozí generace RX 5000 nechystá zdá se ani AMD).

Nvidia GeForce RTX grafika herni pocitac ilustrace upoutavka 1600 Nvidia GeForce RTX (ilustrace: Nvidia)

Je třeba mít i podporu v BIOSu desky

Stejně jako u AMD Smart Access Memory vám nebude stačit podpora grafiky, ale funkci musí podporovat také vaše platforma, tedy kombinace procesoru a základní desky. Podpora na desce – obvykle ji asi budete muset zapnout v BIOSu – by asi měla být společná pro variantu na Radeonech i na grafikách GeForce.

Na této frontě to také vypadá docela dobře, protože místo původně avizovaných desek s čipsetem AMD řady 500 a Ryzenů 5000 už výrobci desek postupně rozšířili podporu také na Ryzeny 3000 (MSI dokonce snad i na starší Ryzeny a Threadrippery 3000) a čipsety řady 400. A také už je nebo by brzo měla být podpora doplněná i na platformu Intel, kde by měla poskytnou podporu většina desek platformy LGA 1200 pro Comet Lake. A hovoří se i už i o některých deskách platformy LGA 1151 s čipsety generace 300, takže by mohlo dojít i na ty z vás s procesory jako je Core i9-9900K nebo i7-9700K.

Nvidia uvádí, že spolupracuje na podpoře s Intelem, AMD a výrobci desek, aby se tato funkce dala použít na co nejvíce deskách. Takže sledujte updaty BIOSu pro svůj model a pokud máte Intel H310/B360/Z390 (Z370, H310C a B365 by možná mohly být smolné výjimky, jde o starší 22nm křemík) nebo AMD B450/X470 a novější, máte asi slušnou šanci.

Vypadá to tedy, že možnost použít PCIe Resizable BAR/SAM u obou výrobců brzy bude moci být brána jako samozřejmost, což je dobře. Několik procent výkonu navíc bez dopadu na cenu karty nebo na spotřebu si necháme líbit.

Galerie: Technologie AMD Smart Access Memory

Zdroj: Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?