Hlavní navigace

nVidia: pořádné 3D s Blu-ray máme my!

10. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oznámení AMD o předvádění 3D sterea na Blu-ray u příležitosti lednového CESu 2010 v Las Vegas (více v tiskovce AMD ze 7. prosince) Nvidii pořádně naštvalo. Jestli poprávu, to se ukáže zanedlouho a nutno říci, že poslední oznámení AMD, že má také 3D stereo (díky univerzálnímu iZ3D) bylo pro Nvidii, která do vybudování celého fungujícího 3D Vision investovala asi hodně prostředků, hodně popudivé.

Jak Nvidia tedy komentuje oznámení svoje a oznámení AMD (byť to druhé mezi řádky, následuje volný překlad vyjádření společnosti ze Santa Clary)?

  • Nvidia je jedinou hardwarovou společností na světě s pracující technologií 3D stereo pro 1080p (full HD) Blu-ray, což prezentovala v posledních dvou týdnech v mnoha evropských městech během 3D Vision press tour
  • jen Nvidia má kompletní 3D ekosystém (aktivní zatmívací brýle; HW podpora pro monitory včetně 120Hz projektorů, DLP a LCD i nových 1080p 120Hz LCD od Aceru a dalších; podpora pro více než 400 her; možnost prohlížet 3D fotografie atd.; vše od nedávna i na notebooku)
  • Nvidia dekóduje MVC-AVC (kodek použitý pro 3D Blu-ray) přímo v GPU
  • technologie může být od Nvidie levná: demonstrovali jsme funkčnost i na GeForce GT 240, grafice za 2000 Kč
  • začátkem roku 2010 Nvidia plánuje uvést zásuvné modely do prohlížeče pro 3D Vision umožňující nahrávat a sdílet 3D fotky, streamovaná videa a prohlížet přizpůsobené stránky v 3D stereu

Kaliforňany vyburcoval zřejmě pocit, že AMD se chce znovu svézt tak trochu zadarmo a ve skutečnosti žádné doladěné řešení neposkytne. Koneckonců na CESu 2010 může AMD svůj 3D Blu-ray předvést a funkčnost celého ekosystému (= co vše bude potřeba pro 3D zážitek dokoupit a kde kromě Blu-ray v softwaru Cyberlinku (a do jakého rozlišení) bude 3D stereo ještě bezproblémově pracovat) snadno posoudí uživatelé na základě recenzí a nabídek obchodů už potom sami.

Jestli vás zajímá náš náhled a dlouhodobé zkušenosti s Nvidia 3D Vision, nahlédněte do podrobného článku (ve zkratce: momentálně je nejhezčí a navíc opravdu levná možnost 3D Vision Discovery s anaglyfickými brýlemi a klidně vaším stávajícím LCD panelem).

Zdroj: TZ Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku