Hlavní navigace

Nvidia používá umělou inteligenci pro zvýšení snímkové frekvence videa

25. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia zkouší, jak zpomalit videa natočené běžnou snímkovou frekvencí. Chybějící informace prostě pomocí neuronových sítí dopočítá. Pro plynulý pohyb potřebuje video stále alespoň 30 snímků za sekundu, u těch zpomalených jsou to násobky. Běžné video dokáže zrychlit až osmkrát, což odpovídá 240 fps.

Nvidia na to nejde nijak složitě, prostě jen porovná dva sousední snímky a vloží mezi ně několik dalších přesně tak, aby zjemnila pohyb. Není to ale asi zase tak jednoduché, neboť pro výpočet využívá strojového učení na výkonných grafikách Tesla V100.

Odhadnout pohyb objektů ve videu umí lidský mozek, počítač k tomu ale potřebuje mnoho zkušebních dat. V tomto případě Nvidia předhodila své neuronové síti na jedenáct tisíc videí natáčených s vysokou snímkovou frekvencí 240 fps. Výsledky můžete vidět v tomto videu:

Současné vlajkové lodě smartphonů umí natáčet rychlostí až 960 snímků za sekundu, ale většinou při nižším rozlišení a po omezenou dobu. Není to praktické ani z hlediska potřebného místa pro uložení takového videa.

Vyvíjená technologie by ovšem mohla udělat zpomalená videa i z těch standardních ve vysokém rozlišení až když to budete potřebovat. I když vždy půjde jen o umělé dotvoření, pokud nebude lidským okem rozeznatelné od reality, mohla by se tato technologie vedle současného slow-motion prosadit. AI koprocesory by tak v telefonech dostaly větší smysl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.