Hlavní navigace

Nvidia: prodeje grafik Turing jsou o 45 % lepší než u Pascalu. Je to kvůli cenám

23. 3. 2019

Sdílet

Možná si vzpomínáte, že v lednu Nvidia varovala před propadem tržeb, který ji postihl kvůli kocovině grafického trhu z kryptohorečky, po němž zase zůstalo „ve skladech nadito“. V tiskové zprávě tehdy také padlo, že prodeje nové generace grafik Turing nebyly tak vysoké, jak firma čekala. Nicméně nyní Nvidia investorům předložila na první pohled úplně jiný obrázek, podle nichž nová generace grafik zvedla prodeje prakticky o polovinu proti Pascalu. Jak je to možné? Vysvětlení není složité, i když jásat asi budou hlavně ti vlastníci akcií.

Ono lednové sdělení mluvilo o tom, že prodeje některých highendových Turingů zaostaly za očekáváními a že zákazníci možná čekají na nižší ceny nebo větší rozšíření ray tracingu ve hrách a proto si pořízení těchto novinek rozmysleli. Tento týden ovšem Nvidia vydala prezentaci pro investory, která ukazuje Turing jako naopak velký finanční úspěch.

Prodeje Turingů překonaly Pascaly o 45 %

Na slajdu, který zde můžete vidět, Nvidia uvádí, že Turingy v prvních osmi týdnech po svém uvedení (tedy zhruba říjnu a listopadu) zaznamenaly o 45 % vyšší prodeje než Pascal v roce 2016 během prvních osmi týdnů prodeje. A to by nebylo nic malého, protože Pascal představoval velký výkonnostní a technologický skok coby první GeForce na 16nm procesu, který byl do značné míry revoluční díky prvnímu použití 3D tranzistorů typu FinFET.

Nvidia Investor Day 2019 prezentace 14 Prezentace k Nvidia Investor Day 2019

Zde je ovšem důležité upozornit, že těch 45 % navíc není o počtu prodaných grafik, ale o tržbách, což zdá se někteří komentátoři hned nepostřehli. A to je také asi vysvětlení, proč mohly zároveň (kusové) prodeje trošku zklamat interní ambice. Turingy jsou totiž, jak už je notoricky známo, dražší než předchůdci. V prvních osmi týdnech Pascalu byla Nvidia GeForce GTX 1080 oficiálně za 600 dolarů (neoficiálně 700 dolarů, což byla cena modelu FE) a GTX 1070 za 379 dolarů (respektive 449 dolarů za FE). Turing naproti tomu začal s modely RTX 2080 Ti, za kterou si Nvidia řekla 1000 až 1200 (FE) dolarů a RTX 2080. Tento levnější model přišel na 700 až 800 (FE) dolarů. Až v druhé polovině onoho sledovaného období se přidala RTX 2070 za 500–600 $.

Pokud bychom tedy srovnali nahrubo ceny těch prvních dvou modelů, tak byly první dva modely Turingu o 67–84 % dražší, než při vypuštění Pascaly. Asi je tedy jasné, odkud se vzaly vyšší tržby. Protože byl zaznamenán nárůst o 45 % v sklizených penězích, podle všeho se na kusy prodalo Turingů o dost méně, To nicméně Nvidii nemusí vadit. S menším počtem karet, ale vyšší tržbou na každé měla se obvykle dosáhne větší čistý zisk. Jak už bylo řečeno, jde jen o čísla za prvních osm týdnů, takže je možné, že poté se situace s tržbami a počty vyvinula jinak.

Zákazníci nechávají větší útratu

Nvidia si ve stejném slajdu v souladu s tímto pochvaluje, že většina zákazníků podle ní u Turingu přešla o model, či přesněji cenové patro výš, než co kupovali u předchozích generací, což je opět pro firmu balzám na kasu. Podle odhadu Nvidie si takto dokonce mělo počínat 90 % kupujících. Poněkud vtipné na tom je, že v grafu je tento „up buying“ vyznačen jako vertikální skok na vyšší segment, ale modelová čísla řady jsou stejná – takovým přechodem o třídu výš je podle Nvidie koupení RTX 2060 místo GTX 1060, RTX 2070 místo GTX 1070, GeForce RTX 2080 Ti místo GTX 1080 Ti.

Nvidia Investor Day 2019 prezentace 14 buying upJak je vidět, firma tuto kategorii hodnotí podle ceny. Nám se na tom asi bude vnucovat opačná interpretace, totiž že lidé prostě kupovali stejnou třídu, ale Nvidia jim ji zdražila, takže to na peníze vyšlo jako o segment dražší model. S čímž bych asi sám souhlasil, protože po dvou až třech letech by „stejný segment“ neměl mít skoro stejný výkon za stejnou cenu, jako je to třeba u RTX 2070 versus GTX 1080.

Nvidia Investor Day 2019 prezentace 14 instalovana bazeTuringy teď mají 2 % uživatelů

Prezentace jinak obsahuje i další zajímavé věci. Podle Nvidie například uživatelská základna karet GeForce momentálně má modely nejnovější generace Turing jen ze 2 %. Dalších 50 % je podle Nvidie na grafikách generace Pascal a dalších 48 % vlastní něco staršího (v tomto koláči se pravděpodobně počítá jen s grafikami Nvidia). Podle Nvidie by proto měla být spousta prostoru k upgradům. Navíc 90 % těchto uživatelů má prý mít karty s nižším výkonem, než teď nabízí GeForce GTX 1660 Ti.

Galerie: Celá prezentace Nvidie k Investor Day 2019

Byl pro vás článek přínosný?