Hlavní navigace

Podle Lenova se chystá i GeForce RTX 3070 Ti s 16GB pamětí a RTX 3070 Super

3. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Nvidia teprve ohlásila GeForce RTX 3070, která vyjde až příští měsíc. Už ale stihly objevit drby hned o dvou dalších verzích, jedné dokonce s 16GB pamětí.

Jen co Nvidia v úterý odhalila grafiky GeForce RTX 3000 nové generace Ampere, okamžitě se zdá se vyrojily spekulace o tom, co bude následovat zase po nich. Firma oficiálně oznámila sled karet GeForce RTX 3090, 3080 a 3070 i s plnými parametry a cenami, a další model v řadě by tedy logicky měla být GeForce RTX 3060.

Na webu se ale teď objevily informace o GeForce RTX 3070 Ti a dokonce RTX 3070 Super, které by tuto sestavu dost zkomplikovaly, navíc má jedna z nich nelogicky 16GB paměti, tedy víc než RTX 3080 s 10 GB. Je tedy dost nejasné, zda lze tomuto věřit, ačkoliv jde o zprávy z docela oficiálního zdroje: firmy Lenovo.

Lenovo totiž tyto karty uvádí jako komponenty v dokumentech pro svoje počítače. V herních PC Lenovo Legion T7 je takto v konfiguraci uvedená zatím neoznámená GeForce RTX 3070 Ti 16GB, tedy s dvojnásobnou kapacitou pamětí. Leták bohužel neuvádí bližší specifikace, ale bere tuto kartu jako další model vedle běžné 8GB RTX 3070. Takže nejde o ten případ, že by byly jen špatně napsané parametry, ale mínila se tím samotná RTX 3070.

Poté byl v dokumentech k dalšímu počítači, nyní Lenovo Legion T5, nalezen zase výpis specifikací obsahující pro změnu GeForce RTX 3070 Super 8GB. Tato by tedy měla pro změnu stejnou kapacitu pamětí jako již oznámený model. A také by to pořád byly paměti GDDR6, ne GDDR6X. Více ke kartě ale zase není uvedeno.

Omyl? OEM karty?

Je zde asi několik možností, jak tyto modely vysvětlit. První je, že tyto karty jsou opravdu v přípravě, ale Nvidia je ještě nepovolila oznámit. Ovšem současně je také možné, že v Lenovu někdo vycházel z nějakých starých už neaktuálních dokumentů či roadmap. Nebo dokonce ve starších materiálech Nvidia schválně mlžila, aby utajila skutečnou podobu karet Ampere, a tyto dezinformace se dostaly do letáků k oběma počítačům. Pak by tyto karty nemusely být v plánu, případně třeba někdy byly, ale již jsou zrušené.

Existuje asi možnost, že se jedná o speciální modely pro OEM trh, jak upozorňuje web VideoCardz, jenž na tyto úkazy poukázal. OEM sektor někdy dostává odlišené konfigurace karet než jsou volně na prodej v e-shopech pro koncové zákazníky. Mohly by tedy dostat speciální kartu jako je RTX 3070 Ti, aniž by taková karta existovala pro zbytek světa.

Je ale dokonce možné, že někdo prostě chtěl napsat „next-gen karta té a té třídy“ a neznaje ještě její skutečné označení, prostě si ho tipnul tím, že přidal k názvu současné generace tisícovku. Toto by dobře vysvětlovalo zejména RTX 3070 Super.

Nebylo by to zdaleka poprvé, co dokumenty Lenova „prozradily“ neexistující grafiku. Firma například takto měla ve svých materiálech údaje o GeForce GTX 1180 nebo GTX 1160. V dokumentaci Legion T7 jsou například uvedené také karty RTX 3080 s pamětí GDDR6 – což ukazuje, že i jinde mohou být chyby (pokud zase nejde o zvláštní OEM model).

Současné a možné budoucí modely grafik Nvidia GeForce RTX 3000 a RTX 3000 Super Současné a možné/uniklé budoucí modely grafik Nvidia GeForce RTX 3000 a RTX 3000 Super (Zdroj: VideoCardz)

Refresh patřící už do příští generace, nebo záloha pro případ problémů?

Pokud bychom předpokládali, že obě karty opravdu jsou skutečné, tak bych si osobně tipnul, že přípona Super bude opět označovat refreshovou generaci, která vyjde až další rok (2021), podobně jako RTX 2000 Super byla refreshová generace zhruba v polovině dvouletého cyklu architektury Turing. RTX 3070 Super by tak mohla vyjít třeba v létě 2021, možná jako soupeř případných nových či také refreshnutých grafik AMD, které by tehdy hypoteticky mohly vyjít. Toto není asi nic těžkého k uvěření, nějaká RTX 3070 Super pravděpodobně existovat bude, pokud Nvidia zase nezmění značení. Ale těžko říct, zda je to to, co měl dotyčný Lenovista na mysli.

Mimochodem, web VideoCardz uvádí, že viděl roadmapu, kde je RTX 3070 Super skutečně uvedena, ale až jako právě další generace pro příští rok. Tam ale údajně bylo uvedeno 16 a ne 8 GB paměti. Ve stejné roadmapě už byla i GeForce RTX 3060, která prý bude mít stejné PCB a čip jako RTX 3070 (tedy GA104), zatímco dřívější GeForce RTX 3060 bude založená na menším a levnějším GPU GA106 (refresh Super se pak tedy posune o kousek výš).

Pokud existuje i GeForce RTX 3070 Ti s 16GB pamětí, je to trošku těžší oříšek. Protože nemá sufix Super, čekal bych, že bude patřit ještě do první generace Ampere a mohla by vyjít letos. Vysvětlení by možná mohlo být takové, že Nvidia si tento model drží v záloze jako případnou odpověď, kterou může vydat, pokud by to vyžadovala konkurenční situace.

Pokud by například AMD vydalo karty s velkou pamětí a vypadalo to, že trh toto začne vyžadovat, mohla by Nvidia k 8GB RTX 3070 vydat 16GB verzi RTX 3070 Ti (možná i s vyšším výkonem GPU). V takovém případě by nejspíš vyšla současně i karta GeForce RTX 3080 s 20GB pamětí (která by dokonce možná mohla nově dostat jméno RTX 3080 Ti pro odlišení), aby nižší model 3070 Ti neměl víc paměti než nyní 10GB RTX 3080. Tyto reakční modely ale asi mohou i nemusí vyjít, to bude na Nvidii.

Galerie: Úniky grafik Nvidia GeForce RTX 3070 Ti 16GB a GeForce RTX 3070 Super 8GB

Zdroje: VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?