Hlavní navigace

Nvidia prý odložila vydání GeForce GTX 960 na příští rok, v říjnu nebude

8. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia už vydala dvě karty založené na čipu GM204, GeForce GTX 970 a GTX 980. První z těchto modelů je při ceně někde od 9000 CZK už relativně dostupný, nicméně velká část hráčů s omezeným rozpočtem asi čeká na to, až Nvidia novou generaci grafik rozšíří směrem dolů o ještě levnější modely. To má být GeForce GTX 960; podle posledních informací to ale vypadá, že čekání na tento model se ještě protáhne. Údajně byl totiž Nvidií odložen.

Možná si pamatujete na informace, dle kterých měla GeForce GTX 960 přijít na pulty obchodů v říjnu (októbri), čili tento měsíc. Zdá se bohužel, že z těchto plánů sešlo. Podle japonského webu Hermitage Akihabare Nvidia říjnový termín zrušila a nyní zamýšlí kartu vydat až v prvním čtvrtletí příštího roku, tedy v lednu (januári) až březnu (marci). Tato zvěst je údajně potvrzena z více zdrojů (web Hermitage Aihabara mimochodem patří mezi ty spolehlivější zdroje úniků).

  Nvidia uvádí GeForce GTX 980M a 970M
S čipem GM204 Nvidia zabodovala. Další karty s ním prý ale přijdou až v novém roce

Odklad vydání GeForce GTX 960 by mohl být motivován velkou poptávkou po stávajících dvou grafikách s čipem GM204. U mnoha výrobců jsou karty nedostupné nebo se prodávají za nadsazené ceny, což naznačuje, že Nvidia nestíhá uspokojovat silný zájem o nové grafiky. Firma možná nevyrábí dost čipů GM204 na to, aby už nyní mohla uvolnit třetí model, pročež jeho vypuštění odložila na dobu, kdy zájem trochu opadne a zásoba GPU dostatečně naroste.

 

Server KitGuru, který zprávu z Japonska převzal, podotýká, že odložení GeForce GTX 960 by mělo být výhodné pro AMD, které tak do té doby prodá víc karet v odpovídajícím cenovém segmentu. Možná by ale mohly profitovat také prodeje Nvidie, konkrétně grafik GeForce GTX 970 a GTX 980. Hráči, kteří si chtěli koupit GTX 960, totiž možná během následujících měsíců ztratí trpělivost a připlatí za jednu z obou vyšších karet. Rychlé uvedení GeForce GTX 960 by naopak mohlo dražším grafikám umazat část tržeb. Zpoždění tak může mít čistě strategické důvody.

Referenční GeForce GTX 970
Referenční GeForce GTX 970

Jak by mohla GeForce GTX 960 vypadat, možná naznačilo úterní vydání mobilních grafik s čipem GM204. Nižší z notebookových modelů, GeForce GTX 970M, má totiž paměťovou sběrnici osekanou na 192 bitů. Web VideoCardz si u té příležitosti zaspekuloval, že přesně to by mohlo nastat u GeForce GTX 960 (spolu s dalším omezením počtu stream procesorů). 192bitovou sběrnici měla dříve například GeForce GTX 660 nebo GTX 660 Ti. Karta by pak mohla mít 1,5 nebo 3 GB paměti. Ne ale nutně – u karet předchozích generací uměla Nvidia zprovoznit „sudé“ velikosti RAM (2 či 4 GB) i na 192bitové sběrnici.

Zdroje: KitGuru, Hermitage Akihabara

Byl pro vás článek přínosný?