Hlavní navigace

Nvidia pouští čip TU102 do notebooků. Quadro RTX 6000 je nejrychlejší mobilní GPU

4. 9. 2019

Sdílet

Na nyní probíhajícím veletrhu IFA odhalila Nvidia jednu velkou novinku v grafických kartách, a to pro notebooky, kterými se tato počítačová událost tradičně zaobírá. Je jí profesionální grafika Quadro RTX 6000 s architekturou Turing, která nyní směřuje do výkonných notebooků pro tvůrčí činnosti, které firma už před časem koncipovala pod značkou Studio. Quadro RTX 6000 vás možná zklame tím, že nejde o (levnější) GPU GeForce pro hráče, ale technologicky je nanejvýš zajímavé. Mělo by to totiž být poprvé, co se do notebooku dostane úplně největší třída GPU, a to zrovna Turing TU102, jenž měří dřív nevídaných 754 mm².  

Největší highendové GPU poprvé v notebooku

Quadro RTX 6000 bylo na IFA 2019 oznámeno spolu s 15" notebookem (či mobilní pracovní stanicí) Asus ProArt StudioBook One, jenž je však založen na konceptu či referenčním designu „Ace“ vyvinutém Nvidií. Použití prakticky největšího současného GPU, které má v desktopové verzi TDP 250–265 W, je totiž spojeno s novými postupy pro chlazení a integrování takové grafiky do laptopového šasi.

K samotnému Quadru RTX 6000 zatím bohužel Nvidia ještě nesdělila přesné specifikace, ale GPU by mělo nést plných 4608 stream procesorů, takže ještě víc, než má GeForce RTX 2080 Ti (4352 jednotek). To, že se jedná o největšího Turinga TU102 je ovšem oficiálně potvrzeno velikostí paměti. GPU bude mít k dispozici 24 GB paměti GDDR6, což znamená 384bitovou sběrnici, dostupnou jen právě s tímto rozměrným čipem.

Nebude to zdaleka jediné mobilní Quadro založené na Turingu. Nvidia má jako levnější variantu kartu Quadro RTX 5000, jenž obsahuje 3072 stream procesorů (tedy plně aktivní čip TU104) a 16 GB paměti GDDR6 na 256bitové sběrnic.

Koncept notebooku Ace

Referenční design pro výkonné notebooky typu pracovní stanice s tímto GPU se jmenuje Ace a podle Nvidie byl navržen pro chlazení až 300 W tepla uvnitř 25 mm tlustého 15,6" šasi. Nicméně spotřeba Quadra RTX 6000 asi až takto vysoká není. Nvidia zároveň uvádí, že je použita speciální kompaktní 300W nabíječka, takže TDP GPU a CPU musí být nižší než tato hodnota (leda že by se tyto adaptéry používaly dva).

Chlazení pro GPU TU102 v tomto designu obstarává velmi tenká vapor chamber, jež je údajně vyrobena z titanu. Teplo z ní by pak měly klasicky odebírat heatpipe a pasivy s ventilátory. Chlazení dejme tomu 150–200 W i s velmi pokročilým pasivem bude potřebovat značné množství průvanu (zvlášť při velmi nízkém profilu chladiče v notebookovém šasi), takže hlučnost při plném zatížení by asi nevyhnutně měla být dost znatelná. Ovšem Nvidia uvádí, že má být dosaženo výkonu, který proti desktopovému ekvivalentu má mít skluz jen do 10 %. Toto by se asi muselo přirozeně ověřit v praxi, například zda se oněch 10 % daří udržet i pod dlouhodobou zátěží, nebo jen na kratší dobu.

Vysoce kvalitní displeje

Nvidia zároveň v konceptu (a Studio noteboocích) předepisuje použití z továrny kalibrovaných displejů. Koncept Ace a zřejmě i ProArt StudioBook One mají používat 4K 120Hz displej s barevnou odchylkou Delta E

Notebook Asusu půjde na trh s 64GB pamětí DDR4, 90Wh baterií, osmijádrem Core i9-9980HK a třemi porty Thunderbolt 3. Quadro RTX 6000 v něm samozřejmě bude používat systém Optimus pro přepínání na integrované GPU (to má být vylepšené, i když není přesně uvedené, jak). Prodej by měl začít v prvním kvartále roku 2020, nic o cenách tedy ještě řečeno nebylo.

Nejvýkonnější GPU v noteboocích. Příště GeForce?

Quadro RTX 6000 by měla být s přehledem nejsilnější grafika, která pro notebooky existuje, a to nejen pokud jde o ty profesionální. Pokud by tu nebyl problém s vysokou cenou profi GPU (a potažmo asi i celých PC/notebooky), pak by toto uvedení bylo zajímavé i pro hráče. Ti totiž nikdy nedostali nejvyšší verze GPU GeForce. I nyní mají jako mobilní maximum GeForce RTX 2080 s čipem TU104, GeForce RTX 2080 Ti pro notebooky není. Nebo zatím? Po tomto odhalení se totiž vyloženě nabízí možnost, aby Nvidia tento design Ace za nějakou dobu přenesla i do herních notebooků a z čipu TU102 udělala i tu mobilní GeForce RTX 2080 Ti.

Galerie: Mobilní Quadro RTX 6000 s GPU TU102 a koncept notebooku Nvidia Ace

Byl pro vás článek přínosný?