Hlavní navigace

nVidia rekordně vydělávala. Už v tomto čtvrtletí by mohla přerůst AMD

9. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co myslíte, kdo je větší firma – procesorová dvojka AMD, nebo Nvidia, která povstala coby výrobce grafických karet? Pokud preferujete první z uvedených firem, ještě byste dnes asi tento názor uhájili. Jenže docela vbrzku by už se postavení mohlo obrátit, pokud tedy berete jako měřítko to, kolik obě firmy vydělávají peněz. Zatímco AMD se trápí a tržby mu padají, Nvidia v tomto čtvrtletí dosáhla rekordní obrat. Tržby ji vynesly na dostřel za AMD a není vůbec vyloučeno, že se po současném kvartále probije před tohoto konkurenta.

Nvidia má kalendář poněkud posunutý, takže třetí účetní čtvrtletí jí skončilo pro nás svátečním 28. říjnem (októbrem). Výsledky má proto vždy o něco později než jiné firmy, tentokrát ale lze říct, že čekání stálo za to. Celkový obrat činil 1,2 miliardy USD (přesněji 1204,1 milionu), což představuje kvartální zlepšení ve výši 15,3 %. Oproti loňskému roku si Nvidia polepšila o 12,9 %. S těmito tržbami firma vytvořila čistý zisk (dle kritérií GAAP) v hodnotě 209,1 milionu USD. Přepočítán na jednu akcii činí 33 centů. Peníze částečně dostanou akcionáři, neboť Nvidia bude vyplácet dividendu ve výši 7,5 centu na akcii. Zároveň bude své akcie vykupovat nazpět.

 Nvidia GeForce GTX 680

Za svým úspěchem Nvidia vidí úspěch svých mobilních SoC a pak zejména kvality grafické architektury Kepler. Tegry bodovaly v tabletech (běží na nich například Surface RT Microsoftu) i embedded zařízeních (Tegru údajně budou používat Volkswageny a potažmo možná i Škodovky). Kepler zřejmě přinesl hodně peněz zejména skrze karty Quadro, Tesla a VGX s vysokou marží; tisková zpráva neopomněla zmínit ani nasazení téměř dvaceti tisíc karet Tesla v superpočítači Titan.

Srovnání, které jsem načal v úvodu, nevyznívá pro společnost AMD zrovna příznivě. Firma měla i se svou grafickou divizí (bývalou ATi) tržby ve výši 1,28 miliardy (čili pouhých 80 milionů k dobru na Nvidii), znamenalo to však již druhý 10% propad v řadě a firma se proto ocitla ve ztrátě 157 milionů USD. Její situace je navíc špatná dlouhodobě, očekává další propad a ještě ji čeká bolestivá restrukturalizace. AMD tiskne krize a propad zájmu o PC, zatímco Nvidii tato protivenství zřejmě příliš neuškodila. Mimochodem, Nvidia má samozřejmě také mnohem lepší hrubou marži – ta narostla na 52,9 %.

 Čipy Nvidia Tegra

Jinými slovy, již v dalším čtvrtletí by mohla Nvidia procesorovou dvojku předstihnout v obratu. AMD předvídá další pád tržeb o 9 % (s tolerancí 4 procentních bodů), což dává pro další čtvrtletí obrat v rozpětí 1,114 až 1,216 miliardy USD. Nvidia zveřejnila odhad, který počítá s tržbami ve výši 1,025 až 1,175 miliardy USD. Mějme na paměti, že účetní období se nekryjí – to by ale mohlo význam Nvidie spíše podcenit, neboť její čtvrtý kvartál bude zahrnovat slabou povánoční dobu. Střední hodnota odhadu je sice u AMD vyšší, nesmíme ale zapomínat, že tato firma je ve špatné situaci a v poslední době se jí cíle nedařilo plnit. Nvidia naopak svými výsledky překvapila a s odbytem očividně nemá problém.

 

Šance, že čtvrtletním obratem příště letitého konkurenta AMD překoná, je tedy asi víc než reálná. Ještě nedávno mívala procesorová dvojka tržby okolo 1,6 miliardy USD a Nvidia okolo miliardy. Jak ale vidíme, nůžky se zavírají, a padesátiprocentní rozdíl je momentálně ten tam. Trh s osobními počítači zřejmě skutečně ztrácí význam a ani pozice druhého ze dvou (o níž Dirk Meyer kdysi prohlásil, že prakticky garantuje ziskovost) již mnoho neznamená. Nvidii se očividně daří přesně to, co by AMD potřebovalo: najít si včas perspektivní trhy, a zejména prodávat svůj hardware za dostatečně výnosné ceny…

Logo společnosti Nvidia

Zdroj: Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?