Hlavní navigace

Kvůli koronaviru se ruší GPU novinky, které měla Nvidia v březnu odhalit. Budou později

17. 3. 2020

Sdílet

Tento měsíc se měly, aůe nebudou konat hned dvě konference týkající se grafických novinek, GDC a GTC. Od GTC 2020 pořádaného Nvidií se očekávalo odhalování dlouho očekávaných 7nm GPU s novou architekturou, případně i třeba nějaká velká překvapení jiného druhu. Ovšem pandemie koronaviru změnila mnohé plány a vypadá to, že odloží i uvedení či odhalení novinek, které chtěla Nvidia tento měsíc vypustit do světa.  

Březnové novinky Nvidie se odkládají na zatím neznámou dobu

Nvidia poměrně záhy zrušila fyzické konání konference GTC, nicméně zprvu to mělo jen znamenat přenesení na web, například keynote šéfa Jen-Hsun Huanga měla normálně být, jen by zřejmě byla streamovaná na internet. Ta ovšem poté byla zrušena (proč nebylo úplně vysvětleno, ale snad byl brán ohled na obecně vážnou situaci) a nakonec Nvidia oznámila, že novinky, která měla pro keynote připravené, prostě odhalí online prostější formou a bez show. Snad formou blogů, článků nebo videí. Ani toto ale nakonec nebude. Nyní Nvidia oznámila, že odhalení, která měla nastat 22. až 26. března (ovšem nějaká oznámení avizovala firma už na 19. března), úplně ruší. Není odpískáno samotné online GTC – různé odborné workshopy a semináře pro vývojáře budou streamovány. Ale bude to bez přichystaných produktových odhalení.

Odhalení architektury 7nm GPU tedy asi odpadá (v poslední době prosákly informace o velmi širokém GPU s až 128 jednotkami/8192 shadery, které dost možná mohlo být oficiálně odhaleno či uvedeno). Toto samozřejmě neznamená, že byly zrušeny púřímo tyto produkty, Nvidia je jen odhalí později, až bude situace uklidněnější. Doslova je uvedeno, že má připravené „vzrušující věci“, ale nyní není chvíle na to, abychom se jimi zabývali.

GTC News can wait

We have exciting products and news to share with you.
But this isn’t the right time. We’re going to hold off on sharing our GTC news for now.
That way, our employees, partners, the media and analysts who follow us, and our customers around the world can focus on staying safe and reducing the spread of the virus.
We will still stream tons of great content from researchers and developers who have prepared great talks.
This is a time to focus on our family, our friends, our community. Our employees are working from home. Many hourly workers will not need to work but they’ll all be fully paid.
Stay safe everyone. We will get through this together.

(Nvidia)

Jde o rozumné rozhodnutí, protože jednak by v obecném chaosu asi zprávy neměly takový ohlas (a někteří adresáti by se na ně asi nesoustředili tolik, jako v „období míru“). Současně by příprava takového důležitého „eventu“ v Nvidii a jeho pokrývání ze strany médií, analytiků a tak podobně mohly zbytečně přidávat k pracovní zátěži zaměstnanců a zvyšovat riziko, že někdo někde virus chytí nebo roznese. Nvidia píše, že momentálně je nejdůležitější překonat (a ve zdraví přestát) krizi ve světě.

Šéf Nvidie Jen-Hsun Huang při keynote

Pokud Nvidia chtěla odhalit serverové výpočetní GPU (což je poměrně pravděpodobné), pak odložení třeba i o dva měsíce ani nemusí moc opozdit jeho reálnou dostupnost. Nové generace akcelerátorů Tesla (ale také třeba profi grafik Quadro) jsou často vydané hodně na papíře, ve velkém předstihu před reálnou komerční dostupností. Tudíž by se posléze jen mohl zkrátit tento interval a ve výsledku by se pak nová Tesla „Ampere“ (či „Hopper“?) mohla do datacenter dost plus minus ve stejné době, jako bylo původně plánováno. Pokud však Nvidia plánovala odhalení grafiky či jiného produktu pro hráče, pak je možné, že trable s koronavirem, které se asi ještě nějaké týdny ne-li měsíce potáhnou, mohly reálně odsunout den, kdy se vám hráčům tento hardware dostane do rukou.

Negativní pro naši zvědavost samozřejmě je, že se tímto pádem o to déle nedozvíme, co to vlastně tento měsíc mělo být prezentováno. A na to, zda nová generace GPU bude pro výpočetní servery a HPC, nebo pro herní grafiku a ray tracing – nebo případně zda Nvidia nepřichystala bombastickou premiéru rovnou obojího najednou – tedy budeme o to déle napjatí a nucení spekulovat.

Zdroje: Nvidia, VideoCardz

Galerie: Únik GPU Nvidia Ampere v Geekbench

Byl pro vás článek přínosný?