Hlavní navigace

Nvidia Shield TV 2017: Herní konzole, Android TV a HD přehrávač v jednom (recenze)

3. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nová verze Shield TV (označená jako 2017) se změnila jen navenek, uvnitř stále tiká zřejmě nejvýkonnější vhodný čipset Tegra X1 a 3 GB operační paměti. Jako úložiště slouží 16GB paměť (v reálu okolo 11 GB).

img_4126
unnamed-1

Co se změnilo, jsou rozměry a spotřeba – nové tělo je skoro poloviční, mnohem lehčí a podle wattmetru si ze zásuvky bere jen okolo 7 až 9 W. Ani ve stand-by hodnota neklesne, takže Shield ani nemusíte vypínat; podobně jako u jiných podobných zařízení k televizi.

unnamed-3

Na pohled jde stále o černou krabičku se svítícím zeleným páskem, jen mnohem menší. Tentokrát už bez pevného disku, který není potřeba. S novým Androidem totiž využijete i externí disk a ze stejného důvodu už tu nenajdete ani čtečku microSD. Portová výbava tak čítá dvojici USB 3.0, gigabitovou síť (i rychlou Wi-Fi 802.11ac) a HDMI 2.0.

img_4136img_4131

Shield TV je herní konzolí, Smart TV i HD přehrávačem v jednom. K televizoru jej připojíte přes HDMI, na televizi přepnete zdroj signálu a jste na úvodní obrazovce Android TV. Odsud spouštíte hry, nebo filmy, podle toho volíte i ten správný ovladač. V podstatě když budete chtít hrát, berete do ruky gamepad, když filmy, tak dálkový ovladač. Pro pohyb v menu je vhodné obojí.

Ovladače: přes Bluetooth a s mikrofonem

Gamepad se připojuje přes Bluetooth, stejně jako jednoduché dálkové ovládání. Oboje má v sobě vestavěný mikrofon pro hlasové příkazy. V gamepadu je navíc šikovně umístěný jack na sluchátka, při hraní se tak snadno můžete ztišit.

img_4134

img_4127img_4129img_4128img_4130

Gamepad výborně padne do rukou: palce na joysticky, ukazováčky na přední tlačítka, uprostřed dotykový ploška pro změnu hlasitosti (funguje velmi svižně) a pod ní tlačítka zpět/play/domů. Připojením sluchátek do gamepadu okamžitě přepne zvukový výstup právě do nich, což je pro večerní hraní ideální. Na opačné straně pak je microUSB (kabel je součástí balení) určené k nabíjení gamepadu, který vydrží zhruba sedm dní.

img_4133

img_4149img_4152

Dálkový ovladač obsahuje jen směrový kříž, zpět, domů a hlasového asistenta, snadno ale v Android TV spustíte Kodi, velmi svižně se jím pohybujete i na virtuální klávesnici pro prvotní připojení k síťovým složkám. Ovládání hlasitosti přes dotykovou plošku jsem se bál, nebývá to ani zdaleka přesné, nicméně Nvidii se povedlo vyladit velmi dobře.

Android TV: svižnější to být nemůže

img_4156

Nové rozhraní Android TV se příliš nezměnilo, stále zde máte jako dvě hlavní sekce pro aplikace a pro hry. Nad nimi ještě proužek s doporučeným obsahem (který popravdě celkem překáží). Pokud v nastavení skryjete všechen obsah, bude zde velké prázdné místo.

img_4234

Mezi aplikacemi mnoho nepotřebného balastu nenajdete, zato je zde Netflix, Amazon Video a doinstalovat můžete český Stream. Složitěji (třeba přes Kodi) pak i DVTV nebo iVysílání.

img_4227 img_4228

Aplikace, které zde najdete, nejsou stejné jako v Google Play. Musí mít certifikaci pro fungování na velkém displeji televizoru. Ale ty užitečné jsou tu všechny. Když si nainstalujete přehrávač Kodi, ten připojíte ke svému NASu, zastane Shield plně i domácí přehrávač seriálů (které u nás ve vysílání ještě nejsou).

img_4229img_4231

Z formátů přehraje Shield naprosto vše včetně HDR, u nejnáročnějších 4K H.265 videí se vytížení procesoru pohybuje okolo 30 %. Výbornou funkcí Shieldu je možnost připojit síťovou složku jako interní disk, takže k souborům získá přístup i aplikace, která neumí Sambu. Třeba MX Player.

img_4233img_4226

Rozšířit základní 16GB paměť můžete několika způsoby. Buď si rovnou počkáte na verzi Pro se zabudovaným 500GB pevným diskem, nebo připojíte externí disk a díky novým funkci Androidu jej necháte naformátovat jako interní paměť. Případně připojíte svůj síťový disk a ten (respektive nějaká jeho sdílená složka) se bude chovat jako SD karta.

Mnoho možností hraní

img_4170

Mezi hrami najdete veškerý obsah pro Android. Kromě stažených a nainstalovaných her lze využít i GeForce Now, která funguje tak, že si předplatíte službu za měsíční poplatek a hrajete hry, které tam jsou v nabídce. Náročné výpočty probíhají někde na serveru a hra se k vám streamuje.

img_4223img_4219

Podobně – ale lokálně – můžete využít i svůj rychlý počítač doma. Pomocí GameStreamu budete streamovat hru ze svého počítače na Shield, přičemž zpoždění je prakticky nulové a vůbec jej nepostřehnete.

img_4209 Zde se řada uživatelů zasekne – monitor je v názvosloví Nvidie něco jako uživatelské jméno

Hodnocení:

Nvidia převedla evoluci nejlepšího a nejvýkonnějšího HD přehrávače / herní konzole s Androidem. Pokud máte původní Shield, není mnoho důvodů měnit (aktualizaci dostane i starší verze), pokud jste ale pořízení odolali, je to teď ještě lákavější. A to přesto, že výkon se vlastně nezvýšil. Na zadní straně je ventilátor, který ale nemáte téměř šanci zaslechnout.

img_4132

Android TV najdete i jako rozhraní Smart TV několika výrobců televizí, kteří mu ale dělají spíše ostudu. Na Shieldu běží Android až nezvykle plynule. Při výběru televize můžete úplně ignorovat funkce Smart TV a soustředit se jen na kvalitu obrazu, vše ostatní totiž dodá Shield. Zvládne přehrávat 4K video při rychlosti 60 snímků, umí H.265 i HDR a přes HDMI pošle i digitální zvuk DTS. Už při pořízení lepšího HD přehrávače zjistíte, že Smart TV na televizi je v podstatě zbytečné.

img_4125

Kvalitní panel televize má násobně vyšší morální živostnost, než konzole (i když Shield je na špici už dva roky) i HD přehrávače, tutíž je vhodnější měnit právě ty. Využít můžete i castování z mobilu na velkou obrazovku, tudíž máte vlastně vše a stačí vám k tomu i hloupá televize.

Jako herní konzole by Shield s Androidem byl slabý, ve spojení s GeForce Now a využití výpočetního výkonu stolní grafiky už je to o něčem jiném (je potřeba mít samozřejmě grafiku od Nvidie). Omezením může být gamepad, zejména pro hráče zvyklé na klávesnici. Nezkoušel jsem to, ale neměl by být problém s napojení klávesnice i na Shield. Problém není ani cena, která vzhledem k možnostem není vůbec vysoká. Nvidia Shield si odnáší ocenění redakce.

cnews_wewantit

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.