Hlavní navigace

Nvidia asi chystá na Computex velkou herní novinku. Má to být „něco super“

23. 5. 2019

Sdílet

Pro nás, co máme rádi úniky a informace o budoucím hardwaru a produktech, je to nepříjemné, ale Nvidia je v posledních letech mimořádně tajnůstkářská (že by škola Applu?). Nemáme od ní veřejné ani uniklé roadmapy a informací o chystaných novinkách se z ní dostane ven naprosté minimum. Tudíž například teď ke Computexu původně nebylo nic, co bychom mohli vyhlížet. Ale vypadá to, že firma má nachystané nějaké překvapení, týkající se herní oblasti a grafik GeForce. A mohlo by být i docela velké.

 

Bude to Super

Na sociální síti Twitter a v YouTube dnes oficiální účty Nvidia GeForce publikovaly „teaser“ zatím tajemné novinky. Konkrétních informací je v něm minimum, komentář uvádí pouze, že „přichází něco super“. A k tomu krátké video ukazující nápis, snad logo nějakého nového produktu, které říká právě jen „Super“. Použití tohoto slova jako samostatného přídavného jména myslím v angličtině není až tak běžné (typické je spíš použití v kombinaci, například „super exciting“), což nahrává názoru, že by mohlo jít o jméno nového produktu, napasované do průvodní věty.

Co ale „Nvidia Super“ bude, toť otázka. Z toho, které korporátní profily ale byly použity, by mělo vyplývat, že jde o technologii nebo produkt přímo se dotýkající herní grafiky – nové grafické karty („Turing Super“?), architekturu, ale třeba i něco úplně nového, co zatím Nvidia nenabízela. Nebo herní konzole, nový Shield, či podobné zařízení. Také by mohlo jít o službu či softwarovou novinku související s hraním.

Jisté ale je, že by mělo jít o něco poměrně významného, protože z toho Nvidia zdá se učinila hlavní „lákadlo“ navnazující před svou prezentací na Computexu (ta má být v pondělí 27. května v 9:30 našeho času). Z existence tohoto teaseru se asi tedy dá vyvozovat, že firma přijde s něčím významným pro svět hráčů a nejen s prezentacemi vizí o všudypřítomné umělé inteligenci a samořídících autech, poháněných samozřejmě čipy Nvidia. Pokud by šlo o nějaké novinky tohoto typu, nebyly by pravděpodobně avizovány účty Nvidia GeForce.

nvidia geforce gtx rtx turing ilustrace gpu graficka karta cip 1600

Refresh grafických karet Turing?

V těchto dnech se na internetu objevily informace (či spekulace?) o tom, že by Nvidia mohla uvést refresh – tedy zrychlené a vylepšené verze současných grafických karet GeForce RTX/GTX generace Turing. „Super“ by tedy mohlo referovat o těchto kartách, ale zde jsou asi důvody k pochybnostem. První problém je, že ještě neuplynula zas tak dlouhá doba od uvedení první vlny karet, například GeForce RTX 2060 nemá ani půl roku. Refresh Turingu není nic nemyslitelného, ale logicky by ho člověk očekával spíš později. Jediná výjimka by asi mohla být reakce na karty Navi od AMD, ale ta by mohla být omezená na pár modelů (například jako když v roce 2017 Nvidia reagovala na Vegu jediným modelem GeForce GTX 1070 Ti).

Druhý problém je, že se zvěsti o refreshi Turingu začaly šířit poté, co něco v podobném duchu publikoval redaktor VideoCardz na svém Twitteru – šlo o mail, který mu anonymně přišel do schránky a tvrdil, že Nvidia vydá refresh Turingu včetně například té RTX 2070 Ti. Problém je v tom, že VideoCardz tento mail podle všeho publikoval na ukázku, že tímto stylem mu chodí hromada informací, které nejsou vždy nutně pravdivé a mohou být vyloženě vymyšlené nebo dokonce záměrně trollovat. Pokud by tomuto anonymu přikládal význam (nebo ho dokonce měl nějak ověřený), byl by publikován ne na Twitteru, ale na hlavní straně. Zde to ostatně můžete vidět:

https://twitter.com/VideoCardz/status/1127995019665793024

Je možné, že tuto nuanci si ne všichni vyložili správně, případně se rozhodli anonymu věřit, a ony zákulisní drby, které se pak o refreshi Turingu pak začaly šířit, mají zdroj jen a pouze v tomto Tweetu s nejasnou důvěryhodností. Proto bych ohledně refreshe Turingů byl zatím spíš opatrný a moc neočekával. V aktuální situaci Nvidii bohatě stačí mít na trhu to, co už uvedla, takže ani nejsou důvody, proč by nové karty musela vydávat. A tím si přivodit problémy se skladovými zásobami, muset zlevňovat ty starší a tak podobně.

„Super“ by proto dost možná mohlo být něco jiného, i když třeba refresh Titanu RTX s vyšším výkonem se vyloučit nedá. Například Titan Xp Nvidia vydala velmi rychle po Titanu X, takže podobný krok by se mohl stát i teď. A co je ještě asi celkem možné, je vydání nějakých dalších grafik pro notebooky. Taková premiéra by na Computex celkem dobře zapadala.

Galerie: Nvidia GeForce GTX 1600 Mobile

Byl pro vás článek přínosný?