Hlavní navigace

nVidia Tegra 3: to nejlepší pro tablet i telefon?

10. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kal-El alias Nvidia Tegra 3: úsporněji, rychleji a čtyřjádrově

Nvidia konečně veřejně odhalila svůj Projekt Kal-El, tedy Tegru 3. Stalo se tak před pár dny, nyní máme za sebou informační embargo a můžeme se o informace podělit s vámi. Dopředu předesílám, že článek bude hodně obrázkový, což by ale snad nemělo být na škodu.

Následující graf už známe dlouho. Nvidia se s vydáním Tegry 2 pochlubila i tím, jak to půjde dál. Už při vydání první Tegry bylo znát, že ambice jsou veliké, tady se to definitivně potvrzuje. Nová Tegra 3, donedávna známá a také z velké části uniklá jako Kal-El, má být prý až 5× výkonnější než Tegra 2, a její výkon by měl překonat slabší modely procesorů Core 2 Duo. Což se mu teoreticky povedlo.

Další jména suprhrdinů nám sice stoupají lineárně, ovšem ne po zrovna lineární ose, a tak se máme v roce 2014 s teoretickou Tegrou 6 přiblížit stonásobku výkonu Tegry 2. Samozřejmě je v tom započítaná i grafická část, zestonásobit výkon CPU za tři roky je hodně velké sousto.

Co to je zač a jak je to rychlé?

Takže, co to tedy Tegra 3 je - jde o čtyřjádrový SoC (System on a Chip), jednoduše řečeno komplexní čip s řadou obvodů a procesorů.

Hlavní jsou zde čtyři jádra procesoru ARM Cortex-A9 a k nim ještě páté jádro, označované jako "Companion Core", doprovodné jádro, nebo si přeložte sami. Tuto architekturu Nvidia označuje jako Variable SMP a má na ni patent. Jak to ve výsledku funguje? Pokud máte tablet s Tegrou 3 v klidu, přehráváte na něm video, pouštíte hudbu nebo na něm neděláte nic, všechna čtyři jádra jsou vypnutá a jede právě jen Companion Core, které má maximální takt 500 MHz. To si teoreticky poradí i s 1080p videem, protože v SoC Tegry 3 najdete pochopitelně i obvody pro hardwarovou akceleraci videa.

Když zapnete nějaký jednoduchý web, Companion Core se vypne a zapne se jedno ze čtyř výkonných jader, které bude pracovat na dynamické frekvenci 0-1,4 GHz. Pokud třeba zapnete nějaký těžší web se spoustou flashe, jádra se zapnou dvě až na 1,3 GHz, a když budete třeba hrát nebo nějak pracovat s multimédii, jádra se můžou zapnout až všechna čtyři, opět až na 1,3 GHz.

Dále tu máme i obvody pro kódování videa, takže, jak uvidíte ve videu kousek níže, Tegra 3 exceluje právě v práci s videem. Jinak je tu neméně důležité vylepšení - třikrát mohutnější grafika, než jakou známe z Tegry 2. Ta má v nové Tegře hned 12 CUDA jader a z tabletů a telefonů s Tegrou 3 se tak stávají opravdu silné herní stroje.

Díky vSMP, potažmo díky pátému jádru a inteligentnímu škálování výkonu je Tegra 3 úspornější než její dvoujádrový předchůdce. Ano, 1,4GHz čtyřjádro s třikrát silnější grafikou je úspornější než rok staré 1GHz dvoujádro. Nvidia se chlubí hlavně přehráváním videa až 12 h. Velkolepý graf, na který se koukáte, ukazuje spotřebu čipu při přehrávání 720p videa, což zrovna u Tegry 3 zvládne pouze Companion Core.

 

Přikládám ještě pár mírně zaujatých grafů a také propagační video ukazující srovnání s Qualcommem 8660, dvoujádrem na 1,2 GHz. Tak či tak je zřejmé už ze specifikací a ze zkušeností s Tegrou 2, že Tegra 3 je dnes jednoznačně nejvýkonnější ARM na trhu.

Hry jako na PC a smartphone místo Xboxu

Hry a efekty

Grafické jádro v Tegře 3 má 12 CUDA jader a mělo by být 3× rychlejší než na Tegře 2. Proč to? Přece kvůli hrám. Nehrajete na telefonu nebo tabletu hry? Asi byste měli začít, alespoň podle Nvidie.

Díky mnohem vyššímu výkonu si grafika může dovolit i zajímavější efekty, jak vám ukazují rozklikávací obrázky z Riptide nebo Shadowgunu:



Nvidia připravila i technologické demo, aby ukázala přednosti Tegry 3. Na následujícím videu si prohlédněte velmi zajímavou nahrávku ze hry Glow. Efektů je spousta a jsou velmi propracované. Když se hra začne renderovat z Tegry 2, plynulost zůstane, ale vizuální podoba se ztrácí do nenávratna a hra je úplně jiná. Jako byste s Tegrou 3 přeskočili takové tři-čtyři verze DirectX.

Pokud jste se pokochali u Glow a těšíte se na hraní, má pro vás Nvidia dobrou zprávu - do konce roku 2011 by prý měla na svém webu Tegra Zone mít k dispozici přes 40 her, které se naplno ukáží právě na Tegře 3.

Tablet místo herní konzole

Asi si říkáte, že chytrý telefon ani tablet tu nejsou od hraní her, nejsou na to přizpůsobeny a tak. Máte dozajista pravdu, a tak Nvidia nabízí možnost využít váš smartphone nebo tablet jako herní konzoli. Do HDMI připojíte televizi, připojíte si i konzolovitý ovladač a můžete hrát. Pokud vaše TV nebo monitor podporuje 3D zobrazení, Tegra 3 s tím problém taky nemá, stačí jen zapojit LCD do HDMI 1.4, kterého řadič čip nativně nese.

Pojďme se podívat i na nějaký skutečný tablet a smartphone s novou Tegrou.

Asus Eee Pad Transformer Prime

Asus Transformer Prime

Známe s jistotou zatím jen jedno zařízení, které bude pohánět Nvidia Tegra 3, a to je Asus Eee Pad TF201 Transformer Prime. Asus by měl vážně zapracovat na značení, obvykle se vypouští minimálně označení TF201 a často i Eee Pad, a název je stejně dlouhý jak týden. Jde o konvertibilní tablet v tom smyslu, že se tablet dá spojit s klávesnicí do netbooku. Takže zrovna tady se dá regulérně uvažovat o tom, že si budete chtít upravit nějaké to video, jak Nvidia předváděla ve videu, což obyčejně na telefonu nebo tabletu nepřipadá v úvahu.

8,3 mm silný tablet s úhlopříčkou 10,1" nese 1280 × 800 pixelů a předinstalovaný Google Android 3.2 Honeycomb, update na Android 4.0 Ice Cream Sandwich se chystá ale velmi záhy, ještě letos. Kromě připínací klávesnice vás potěší kovový design nebo Super IPS+ displej se sklem Gorilla Glass. Maximální svítivost LCD má dosahovat neuvěřitelných 600 cd/m2.

Tablet by měl na baterii vydržet 12 h, když ho připojíte ke klávesnici-doku, pak dokonce skvělých 18 h. Modul klávesnice v sobě má nejen microSD slot jako tablet, ale i plnohodnotný SD, port USB 2.0, touchpad a další. Už se tak blížíme snům, které frčely kdysi při objevení smartbooků.

Co do hardwaru je tu zmiňovaný čip Tegra 3 s 1 GB RAM, dá se tak říct, že Transformer Prime bude horkým kandidátem pro instalaci Windows 8. Paměť je rozšiřitelná paměťovou kartou, uvntř zařízení najdete 32GB nebo 64GB úložiště. Co do cen, zhruba přepočítáno z USD s připočtením české DPH:

  • Asus Transformer Prime 32 GB bude stát 11 000 Kč
  • Asus Transformer Prime 64 GB bude stát 13 000 Kč

HTC Edge, shrnutí a závěr

HTC Edge

Dále tu máme ještě jedno zařízení, které je ale zatím pouze vyspekulované, resp. nepotvrzené. Jde o smartphone HTC Edge, který trochu zavání už jen proto, že jde papírově o nejnabušenější smartphone dneška, na který si navíc máme ještě pár měsíců počkat.

Podobně jako u HTC Titan vévodí přístroji 4,7" displej, tentokrát ale hned s obřím rozlišením 1280 × 720 px. Je tu Nvidia Tegra 3 s 1 GB RAM a 32 GB úložné paměti, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, Beats Audio a 8Mpx fotoaparát s LED. Operačním systémem má být Google Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Pokud je tato zvěst pravdivá, můžeme se nové vlajkové lodi HTC dočkat na přelomu prvního a druhého kvartálu roku 2012.

Závěr, zhodnocení

Nvidia Tegra 3 se povedla, o tom asi není vůbec sporu. Čtyři jádra na dynamické frekvenci až 1,4 GHz, dvanáctijádrová grafika, akcelerace kvalitního 1080p videa, rychlejší paměti (DDR3L až 1500 MHz, LP-DDR2 až 1066 MHz), podpora SDXC karet, SATA 3 Gb/s nebo osmikanálový zvuk. Ano, to jsou parametry, za které by se nemusel stydět lecjaký počítač.

To vše je ale vměstnáno v neskutečně miniaturním levném čipu, který v ultratenkém 10,1" přístroji vydrží pracovat až 18 h na baterku. Možným negativem bude asi vyšší cena zařízení s Tegrou, na kterých bude vysoká marže, aneb za exkluzivitu se, zvláště u nás, platí.

Zdroj: Nvidia, PocketNow

Byl pro vás článek přínosný?