Hlavní navigace

nVidia Tegra 3 v PC: deska typu mini-ITX s procesorem ARM se vejde do 7 W

16. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud vím, tak čtyřjádro se spotřebou 7 W Intel ani AMD zatím nemají. Pokud však místo architektury x86 sáhnete po procesoru ARM, může se do takové spotřeby v zátěži vejít i celý systém. Alespoň je tomu tak v případě základní desky Kontron KTT30/mITX s procesorem Nvidia Tegra 3. Ta je navíc je navržena v standardním provedeni mini-ITX, takže vlastně nic nebrání jejímu použití v klasickém osobním počítači.

Pravda, deska není primárně určena pro domácí použití, místo toho se s ní počítá pro průmyslová zařízení (o čemž svědčí i konektorová výbava) či pro tzv. segment „embedded“. V principu na ní ale můžete postavit netradiční úsporné PC (pravda, postrádající kompatibilitu se systémem Windows).

Srdcem systému je čip Tegra 3, integrující v sobě jak CPU, tak grafickou kartu GeForce ULP. Ta je však svou výbavou určena pro mobilní telefony, nečekejte tedy plnou podporu standardů a technologií běžných v PC. CPU část je tvořena čtyřmi jádry Cortex-A9, taktovanými na 900 MHz. To přitom na tuto architekturu není příliš vysoká frekvence, v telefonech (například HTC One X) jsou Tegry 3 taktovány i značně nad 1 GHz. Specialitou Tegry 3 je páté jádro se sníženou spotřebou a taktem. Je-li procesor nečinný, normální jádra procesoru jsou uspána a místo nich je pro snížení příkonu aktivováno toto páté jádro. Čip má také podporu pro hardwarové kódování a dekódování videa v rozlišení HD (formát H.264).

Deska nepotřebuje klasický zdroj typu ATX, místo toho se napájí externím síťovým adaptérem přes běžný konektor. Paměť typu DDR3L je integrována. Velikost činí „až“ 2 GB (lze tedy čekat, že se budou dodávat i modely s nižší kapacitou). Integrováno je i základní flashové úložiště pro firmware či operační systém (rozhraní eMMC), ovšem pro běžné použití asi bude třeba nainstalovat dodatečný disk. K tomuto účelu poslouží konektor mSATA, či dvojice slotů pro paměťové karty typu SD.

Co se týče periférií, pro připojení myši, klávesnice a další výbavy vám poslouží dvojice portů USB. Třetí USB je vyvedeno ve variantě mikro. Pro obrazový výstup má deska HDMI 1.4a (maximální rozlišení je 1920 × 1080 bodů); zvuk je řešen zcela klasicky pomocí tří analogových konektorů (deska má však i vývod pro S/PDIF). Nezapomnělo se na drátovou síť, integrován je gigabitový Ethernet. Případný bezdrátový modul lze doplnit do jednoho ze tří slotů mini PCI Express. Jeden z nich je však vyhrazen pro modul 3G (deska má konektor pro kartu SIM) a jeden je sdílený s rozhraním mSATA.

 

Jak už bylo řečeno, deska představuje především průmyslovou či vývojářskou platformu. Je proto dále vybavena například konektory GPIO, jakož i konektory pro připojení kamery či signálu z dotykové obrazovky. Přes rozhraní DSI a a LVDS lze interně připojit další dva monitory (přitom lze použít všechny tři výstupy naráz). Ve výbavě nechybějí a ni klasické sériové porty.

Z uvedeného je také jasné, že produkt nebude ani levný, ani zrovna dobře dostupný. Je otázka, zda například půjde objednat nízký počet zařízení (či dokonce jednotlivé kusy). Na druhou stranu, výrobce sídlí v Německu, takže alespoň odpadají starosti se zaoceánskou přepravou mimo Evropskou Unii. KTT30/mITX by totiž byla docela pěknou hračkou pro kutily, budující kompaktní počítače běžící na systému Linux nebo Android. Na rozdíl od pomalého Raspberry Pi nebo VIA APC lze totiž s Tegrou 3 už leccos podniknout.

Zdroje: Kontron (1, 2), VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?