Hlavní navigace

Nvidia Tegra 4i se v prvních telefonech ukázala až rok po premiéře [MWC]

26. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia překonala svůj vlastní rekord, když dobu mezi představením SoC a jeho reálným nasazením protáhla na více než rok. Zatím u starších Teger jsme byli zvyklí vídat je poprvé hned z kraje roku na CESu nebo MWC a v koncových zařízeních před koncem roku, u Tegra 4i je to jinak. Čip si odbyl premiéru na loňském MWC a až na letošním ročníku firma představila první telefony, jenž ji budou používat. Přijdou v březnu a dubnu.

LG G2 Mini Wiko Wax
LG G2 Mini | Wiko Wax

Prvním z nich je LG G2 Mini. Jde o typického zástupce střední třídy. Obsahuje 4,7" displej (IPS, 540 × 960 px), 1GB RAM, 8GB úložiště, 13Mpx foťák a nezvykle velký akumulátor s kapacitou 2440 mAh. Problém je, že G2 Mini přijde ve dvou verzích. Ta s Tegrou 4i zamíří je do Latinské Ameriky, zbytek světa dostane model se Snapdragonem 400 a 8Mpx foťákem.

 

Mnohem zajímavější je proto novinka neznámého francouzského výrobce Wiko Mobile. Jeho telefon Wax je opět mainstream jako vyšitý. Znovu počítejte s 4,7" displejem, ale vyšším rozlišením 720 × 1280 px. K tomu obvyklé míry 8-1-8 (úložiště, RAM a foťák v Mpx. Wiko Max bude ve volném prodeji i v Evropě, jmenovitě ve Francii, Španělsku, Portugalsku, Německu, Itálii, Británii a Belgii. Výrobce je prý v domovské Francii hodně populární a má už přes dva miliony uživatelů. O kvalitě jeho novinky se více dozvíte v dubnu, kdy odstartuje její prodej. Neměl by být problém objednat si jí ze zahraničí až k nám.

A co je na Tegře 4i tak zvláštního? Nvidia loni tvrdila, že je to nejvýkonnější mobilní čip na milimetr čtvereční. V praxi je to tak trochu recyklát a výplň mezi Tegrou 3 a 4. Používá totiž čtyři jádra Cortex-A9, avšak novější revize, která dosahuje vyšších taktů. Zároveň však obsahuje 60jádrovou grafiku a je vyrobena 28nm procesem, tudíž má blízko také k Tegře 4. Tou hlavní vychytávkou je ovšem integrace programovatelného LTE modemu Icera i500. Více se o Tegře 4i dozvíte v našem starším článku.

Zdroj: LG, Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?