Hlavní navigace

nVidia Tegra - rychlé notebooky s výdrží 25 dní

5. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poměrně velkou kupu informací o tom, co je Tegra vlastně zač, najdete zde. Nvidia Tegra je procesor, spojující v sobě dva typy ARM CPU, GPU od Nvidie a dalších pět podprocesorů. S celou svou základní deskou, úložnou i operační pamětí a zkrátka s celou platformou:

...se vejde do spotřeby kolem 0,15 W v zátěži. A přitom zvládne prakticky vše, co dovedou minibooky postavené Atomu, ba co víc. Kromě o mnoho delší výdrže (25 dní neberte úplně vážně, platí pouze při vypnutém displeji a minimální aktivitě PC) nabídne Tegra vyšší výkon než má Atom, akceleraci HD videa, akceleraci flashe, tedy víceméně vše, co od minibooku potřebujete. Kromě jedné věci.

Tegra není x86 procesor, takže na ni nenainstalujete Windows. Resp. nainstalujete pouze spartánská Windows CE s málo aplikacemi, nějaké speciální distribuce Linuxu a další OS jako například Google Android.

Tato revoluce v noteboocích i mobilních telefonech byla představena už v červnu. Na obrázcích vidíte Mobinnovu Elan, smartbook na čipu Tegra 650. Na červnové akci pro tisk nám na tomto kousku HW Nvidia předvedla běžící OS a prakticky vše výše vyjmenované, včetně známých her. Na trh se dostane už brzy, podle Jen-Hsun Huanga, CEO Nvidie, bude opravdu velký oficiální launch Tegry v prvním kvartálu následujícího roku.

Pokud vám Tegra smartbook vyhovuje, máte se na co těšit.

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?