Hlavní navigace

Nvidia Titan Xp Collector's Edition je pro fandy Star Wars, má hodnou a zlou verzi

7. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čtete-li nás pravidelně, pak vám asi minulý týden neuniklo, že Nvidia vypustila na sociální sítě a youtube krátkou video upoutávku lákající na novou grafiku: Titan X Collector's Edition, neboli „sběratelskou verzi“. Netrvalo to ani pár dní tato novinka pozbývá záhadnosti. Karta se objevila přímo na webu Nvidie a již by se dokonce měla dát předobjednat (pokud ovšem jste ochotni platit „titánské“ ceny).

O co tedy ve sběratelské edici půjde? Podle všeho jde o marketingové vytěžení přicházejícího nového dílu Hvězdných válek: Nvidia ve spolupráci s firmou Disney tyto grafiky připravila jako speciální sběratelský předmět pro fanoušky. Titan Xp Collector's Edition bude mít speciální balení a jeho chladič – po technické stránce jinak asi stejný jako dříve – je stylizován s motivy připomínající světelné meče z filmu. Podle obrázků to nevypadá vůbec špatně, nicméně jde samozřejmě o pečlivě vybrané a retušované vizuály.

Jen tvary krytu stylizace do Star Wars nekončí. Sběratelský Titan Xp bude totiž existovat ve dvou verzích – jedna má reprezentovat řád rytířů Jedi („Jedi Order“), druhá pak zlé impérium z filmu („Galactic Empire“). Obě verze mají odlišný dekorativní kryt chladiče a zejména se liší nasvícením. Karta rytířů Jedi má nasvícení jedovatě zelené, zatímco „záporácká“ imperiální pak sytě rudé. Tyto barvy byly už vidět i na videu a pravděpodobně tedy nejsou u karet nastavitelné, ale naopak pevně dané. Ono to ale není překvapení, pro podporu RGB LED by muselo být upravené PCB (kvůli samostatným vývodům pro jednotlivé barvy), s čímž se asi v době jeho návrhu ještě nepočítalo. Naopak běžné LED lze na existující desku přidat snadno.

Zelený klaďas, červený záporák

Volba barev asi hned vyvolává myšlenky na soupeřící značky GeForce a Radeon právě s těmito barvami spojené. Popravdě si tedy říkám, že Nvidia by při svém postavení rozhodně měla být Impérium, přiřazení odstínů by asi však mohlo být podloženo barvami mečů Luka Skywalkera (zelená) a Darth Vadera (červená). Pravda, pokud mi paměť slouží, lasery stíhaček byly naopak červené u rebelských a zelené u TIE Fighterů impéria…

Pokud vás parádičky a design neoslovují a zajímá vás, zda bude mít nová verze Titanu víc výkonu, pak vás zklamu. Zdá se, že parametry a takty zůstávají zcela stejné jako u běžného Titanu Xp: 3840 shaderů s taktem boostu 1582 MHz. Paměti GDDR5X v kapacitě 12 GB jsou na efektivním taktu 11,4 GHz. Jde tedy čistě jen o kosmetickou úpravu – respektive LED přidají nějakou spotřebu navíc k 250W TDP, ale asi by nemělo jít o něco výrazného.

Cena není vyšší, vydání 17. listopadu

Na druhou stranu by se ale ani neměla změnit cena, ta je stále stejných 1200 dolarů. U nás chce Nvidia za normální Titan Xp 34 500 Kč, ovšem speciální hvězdno-válečná edice na českém webu Nvidie zatím v nabídce není. Na anglickém už ale ano a lze ji předobjednávat. Karty mají být k mání právě jen přímo u Nvidie a zřejmě budou expedovány okolo 17. listopadu, kdy prý Collector's Edition oficiálně půjde na trh. Oni sběratelé či fanoušci to ovšem budou mít komplikované, záměr tvůrců těchto karet asi je přimět je ke koupení obou dvou verzí.

Byl pro vás článek přínosný?