Hlavní navigace

nVidia tlačí na trh GeForce GTX 760 s 4 GB paměti. Prý kvůli Battlefieldu 4

25. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že obnovené zápolení v oblasti herních grafických karet přinese mimoděk i zvětšení kapacit pamětí. Čerstvě vydaný Radeon R9 290X je již „od přírody“ vybavený 4 GB GDDR5, zatímco v poslední době byly standardem velikosti do 3 GB. Podle jistých zdrojů to ale také vypadá, že takto velikou paměť začne protlačovat i konkurenční Nvidia.

Čtyři gigabyjty paměti mají dostat konkrétně modely GeForce GTX 760, založené na jádře GK104. Tyto karty se standardně vyrábějí s 2GB pamětí, i když výjimky existují a běžně jsou k mání také u nás. Takovýto model nyní oznámily i značky Palit a Gainward. Co je ale na této věci zajímavé, je důvod, proč tyto modely vznikly. Výrobce prý k tomu, aby karty GTX 760 nabízeli s 4GB pamětí, ponouká samotná Nvidia – alespoň to píše web techPowerUp. Ty výrobce, kteří ještě 4GB verze karty nenabízejí, prý přesvědčuje, aby takové karty na trh uvedli nyní.

Za tímto krokem údajně stojí hra Battlefield 4, respektive její hardwarové požadavky. V doporučené konfiguraci totiž tento titul uvádí 3 GB paměti na grafické kartě (minimální požadavky zdaleka tak vysoko nemíří, nutných je 512 MB a Radeon HD 3870 nebo GeForce 8800 GT). Nvidia tedy asi má za to, že by z tohoto důvodu karty GeForce GTX 760 jen s 2 GB paměti mohly ztratit některé potenciální zákazníky.

GeForce GTX 760 GTX 4 GB (výrobce: Gainward)
GeForce GTX 760 GTX 4 GB (výrobce: Gainward)

Karty s 256bitovou paměťovou sběrnicí zde naráží mírný problém, neboť musí místo 3 GB osadit rovnou 4 GB relativně drahé paměti GDDR5. Je pravda, že Nvidia dokázala na karty s 192bitovou šířkou sběrnice osazovat sudé kapacity, v tomto případě ale výrobci místo toho asi jednoduše použijí čipy s dvojnásobnou kapacitou (snad kvůli ušetření nákladů na vývoj).

AMD má zase kliku, že proti grafikám GeForce s jádrem GK104 staví karty na bázi čipu Tahiti. Radeon HD 7970 a z něj odvozený R9 280X mají sběrnici 384bitovou a v důsledku toho nesou paměti potřebné 3 GB. Lze i pojmout určité podezření, že DICE hru na 3 GB optimalizovalo naschvál, neboť AMD s tímto studiem spolupracuje, to bychom ale asi byli trochu paranoidní (3 GB paměti a víc mají i karty s čipem GK110).

 

Co se zmíněných 4GB modelů GeForce GTX 760 od Palitu a Gainwardu týče, jedná se nereferenční modely. Palit vychází z existující karty s označením Jetstream, chlazené dvěma axiálními ventilátory. 4 GB paměti GDDR5 běží na zvednuté frekvenci 6,2 GHz. Také jádro je z továrny přetaktované na 1072 MHz (Boost 1137 MHz).

Karta firmy Gainward (v současnosti je dcerou Palitu) v edici Phantom má také vlastní chlazení, zde jde o dvojici ventilátorů schovaných uvnitř pasivu. Takty této karty jsou nicméně referenční. Ani u jedné z těchto karet ještě neznáme ceny – v českých obchodech se nicméně jiné 4GB modely ve srovnání s kartami se standardní velikostí paměti prodávají o tisícovku i více dráž.

Zdroj: techPowerUp (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?