Hlavní navigace

Nvidia prý možná chystá přesun výroby GPU Ampere na 7nm proces TSMC. Čip GA103?

14. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Nvidia
GeForce RTX 3000 podle některých názorů trpí kvůli 8nm výrobnímu procesu od Samsungu. Nvidia to v roce 2021 ale možná změní, prý plánuje přesun na 7 nm.

U grafik Nvidia Ampere je pozoruhodné, že je Nvidia vyrábí na 8nm procesu od Samsungu, nikoliv na 7nm procesu TSMC, které je momentálně ve výrobních technologiích lídrem a 7nm proces by obecně měl dávat lepší výsledky. Má se za to, že tajemství této strategie je, že u Samsungu Nvidia získala výrazně nižší cenu čipu, což by mohla být kritická konkurenční výhoda.

To, že GPU Ampere jsou taktovaná poměrně blízko ke svým limitům a mají vyšší spotřebu než předchůdci, ale zase zavdává úvahám, zda se nižší výkon a/nebo efektivita 8nm procesu přece jenom trochu nevymstila. V tomto ohledu je velmi zajímavá zpráva, že Nvidia prý pracuje na 7nm čipech Ampere, které by teoreticky mohly nahradit ty 8nm a díky tomu dosáhnout lepšího výkonu.

Značný objem GPU přesunutý ze Samsungu na 7 nm u TSMC

Tato informace se objevila na webu DigiTimes, který se opírá o zdroje zřejmě z tchajwanského průmyslu. Nvidia podle něj prý chystá upgrade čipů Ampere z 8nm procesu na 7nm výrobu u TSMC. Mělo by se to uskutečnit v roce 2021.

Firma prý chystá u TSMC výrobu hodně velkého objemu čipů, takže by nemělo jít o nějaký vedlejší produkt, ale pravděpodobně o právě herní GPU GeForce. Zda to zdroje ověřily a vyloučily, že Nvidia chystá třeba 7nm SoC pro konzole Switch, auta, procesor ARM nebo něco úplně jiného, to není jasné. Takové produkty by asi ale měly mít objem objednaných waferů nižší.

Přesun na 7nm proces jiného dodavatele by nebyl jen tak, Nvidia by musela návrh značně přepracovat. Pokud se mají takové 7nm grafiky GeForce objevit brzy, pak na nich nejspíš firma pracovala už dost dlouho dopředu – možná by dokonce mohlo jít o záložní plán, vyvíjený paralelně s čipy od Samsungu.

GPU Nvidia GA104 vzorek GeForce RTX 3070 pro notebooky 1600 GPU Nvidia GA104 vzorek GeForce RTX 3070 pro notebooky (Zdroj: NGA.cn)

7nm GPU Ampere: přijdou modely s vyšším výkonem?

Jaká přesně bude role 7nm GPU Ampere, pokud se jejich příchod potvrdí? Nabízejí se asi dva nebo tři scénáře. Tím prvním je opakování strategie z doby GPU Pascal. Tehdy Nvidia vyráběla výkonnější čipy GP102, GP104 a GP106 u TSMC, ale menší GP107 a GP108 byly 14nm od Samsungu. Cílem byla asi hlavně diverzifikace a snaha vyjednat nižší ceny. Je možné, že toto nastane opět, a na procesu TSMC bude Nvidia vyrábět nějaké nižší levnější modely GPU jako GA106 nebo ještě menší. Tyto se často používají v noteboocích, kde by se vyšší efektivita mohla hodit.

Další možnost je, že, Nvidia chce mít jednoduše pro stejné grafiky dva zdroje výroby a některé čipy budou mít dvě verze, jednu od Samsungu a druhou od TSMC. Sice by se lišily vlastnostmi, ale Nvidia by díky tomu pak mohla výrazně zvýšit výrobu. Taková strategie bývá také pojistkou pro případ, že se stane nějaká chyba a čip by nemohl jít na trh – druhá verze v jiné továrně pak může situaci zachránit.

Pro nás by ovšem byla nejzajímavější třetí možnost. A sice to, že Nvidia již předem při vývoji poznala, že 8nm proces bude Ampere limitovat a začala pracovat na revizi, která bude mít 7nm proces od TSMC. Takové čipy by pak mohly být uvedené jako refresh s vyšším výkonem. Při stejném TDP by dokázaly běžet na vyšším taktu, možná by měly i větší rezervu pro OC. Jejich uvedení by dovolilo vydat výkonnější verze současných grafik GeForce RTX 3000.

7nm Ampere: GA103?

Tuto variantu, která je hodně spekulativní, zmiňujeme z jednoho důvodu. Už před časem ji totiž nadhodil twitterový leaker Kopite7Kimi, jenž měl v řadě ohledů velmi dobré informace o GPU Ampere ještě před jejich uvedením. A právě ten uváděl, že Nvidia prý možná chystá GPU označené GA103. To by mohlo představovat přepracování původního GA102 na 7nm proces a mohlo by 8nm čip nahradit ve výkonnějších kartách (původní verze by pak mohla jít do levnějších modelů). Pak by Nvidia mohla uvést nové verze grafik RTX 3000 s nižší spotřebou a zvýšenými takty a pokud by se třeba dostala pod tlak, když AMD vydá Radeony RX 6000, mohlo by vydání vylepšených 7nm GPU Ampere zase vrátit situaci pevně do jejích rukou.

https://twitter.com/kopite7kimi/status/1302610796623478792

Zatím je asi potřeba přistupovat k těmto zprávám opatrně a s rezervou, protože převod highendového GPU na jiný proces během jeho životního cyklu se hodně vymyká tomu, jak oblast GPU v posledních letech fungovala. Ovšem GeForce RTX 3000 se už vymykají běžným pořádkům v lecčems, například tím, že se objeví minimálně dva modely s dvojnásobnými kapacitami pamětí. Upgrade výrobního procesu uprostřed závodu by teoreticky tu sbírku neobvyklých rysů mohl rozmnožit. Sledovat budoucí konkurenční boj v herních grafikách tak ještě asi bude zajímavé.

Galerie: Výkon Nvidia GeForce RTX 3080 ve světových recenzích

Zdroje: techPowerUp, DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?