Hlavní navigace

Nvidia uvádí „desktopovou“ GeForce GTX 980 pro notebooky. S výkonem i pro VR

23. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čtete-li nás pravidelně, pak už víte o chystané highendové grafice pro notebooky založené na plném čipu GM204, která se překvapivě jmenuje GeForce GTX 980 – úplně stejně jako její desktopový protějšek. Včera byla mobilní GeForce GTX 980 „ne-M“ také oficiálně vydána, čímž se na svět dostává momentálně nejvýkonnější GPU provozovatelné v notebooku. Ovšem tento výkon není zadarmo ani co do spotřeby, která se desktopové verzi také přiblíží, a zřejmě ani co do ceny. Stroje vybavené touto grafikou mají údajně být nezanedbatelně dražší než ty s GTX 980M.

GeForce GTX 980 pro noteboky nebude úplně stejná, jako její běžný protějšek do slotu PCI Express ×16, parametry má ale hodně blízké. GPU GM204 v ní má funkčních všech 2048 stream procesorů (16 SMM), 128 texturovacích a 64 rasterizačních jednotek, podle Nvidia by mělo jít o výběrové čipy. Zatímco základní takt na desktopu je 1126 MHz, mobilní verze je nastavena na 1064 MHz, takže oficiální teoretický výkon v FP32 je 4,4 TFLOPS (pro desktop se uvádí 4,6 TFLOPS). Obě verze mají pak samozřejmě ještě boost. Naproti tomu paměti GDDR5 mají takt stejný a běží na 7,0 GHz efektivně, což s 256bitovou sběrnicí dává propustnost 224 GB/s. Paměť může mít kapacitu 4 nebo 8 GB.

Nvidia GeForce GTX 980 pro notebooky
Nvidia GeForce GTX 980 pro notebooky

Výše uvedené parametry jsou cosi jako referenční. Zdá se ale, že reálné takty by se mezi různými notebooky mohly lišit podle chlazení a napájení. Karta má podle webu VideoCardz TDP okolo 150 W (tato hodnota bohužel v oficiální specifikacích není), pro srovnání GTX 980M má TDP 100 W. Nvidia uvádí, že pro provoz karty musí notebooky mít napájení s kvalitou na nové úrovni, ve slajdech se hovoří například o schopnosti dodávat o 50 % více proudu, kartu mají živit čtyř až osmifázové napájecí kaskády.

Nvidia GeForce GTX 980 pro notebooky

 

Taktování má oficiálně zelenou

Nvidia novou kartu prezentuje jako model pro nadšence, schopný i dalšího přetaktování – nastavitelné budou takty a rychlosti ventilátorů (napětí a TDP nikoliv). To je pozoruhodné, neboť zkraje roku se opakovaně pokoušela taktování mobilních grafik zarazit. Vysvětlení je možná takové, že už tehdy bylo v plánu z přetáčení udělat výsadu jen speciálních (dražších) modelů, podobně jako se o to už několik let snaží Intel.

 

Kromě uspokojení marketingem oblíbených „enthusiasts“ pak má dalším smyslem této grafiky být virtuální realita, kde vyšší výkon proti modelu GTX 980M přispěje k dosažení dostatečných snímkových frekvencí (u Oculus Rift se například počítá s 90 snímky za vteřinu a výrobce jako doporučené GPU uvádí GTX 970 nebo Radeon R9 290 od AMD). Podle Nvidie je díky plně odemčenému GM204 tato GTX 980 první grafikou pro notebooky, které potřebného výkonu dosahuje.

GeForce GTX 980 v mobilním provedení by měla splňovat doporučené hardwarové nároky pro VR s brýlemi Oculus Rift
GeForce GTX 980 v mobilním provedení by měla splňovat doporučené hardwarové nároky pro VR s brýlemi Oculus Rift

 

Notebooky s novou mobilní-nemobilní GeFoprce GTX 980 mají být na trhu od října. Podle Nvidie je uvede například Asus (GTX 980 bude například ve vodou chlazeném ROG GX700), MSI, Aorus – což je značka patřící pod Gigabyte – dále Clevo a různé menší společnosti prodávající herní PC (Maingear, Digital Storm a tak podobně). Údajně by se snad touto grafikou mohly i upgradovat některé existující modely, tam to ale asi bude nejistá záležitost kvůli zvýšeným nárokům na chlazení a napájení.

Asus ROG GX700 Asus ROG GX700
Asus ROG GX700

Zdroje: Nvidia (1, 2, 3), VideoCardz, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?