Hlavní navigace

Nvidia uvádí GeForce MX150, úsporný Pascal GP108 do levnějších notebooků

28. 5. 2017

Sdílet

Nvidia před nedávnem uvedla novou levnou grafickou kartu pro stolní PC – GeForce GT 1030 s čipem GP108, který do (téměř) nejnižších pater přináší technologii architektury Pascal a FinFETových tranzistorů. Možná vás už napadlo, že takové GPU by se hodilo i do notebooků, jelikož takový čip s relativně nízkou spotřebou by měl být uživitelný i v poměrně tenkých a lehkých šasi. A Nvidia jej skutečně do těchto zařízení přivádí. V uplynulém týdnu totiž přidala do nabídky notebookovou grafiku GeForce MX150, která je zřejmě právě mobilní variací na GeForce GT 1030.

GeForce MX150 má být „bazálním“ modelem grafiky Nvidia pro notebooky, tedy prvním krokem nad výkon integrovaného grafického jádra (přinejmenším toho běžného od Intelu). MX150 by měla nahrazovat 28nm předchůdce GeForce 930M a 940M, případně asi také jejich verze 930MX a 940MX. Nvidia k novince mnoho neprozrazuje, měla by ale být založená již na architektuře Pascal. To dokládá i fakt, že v jinak skoupých specifikacích se lze dočíst podporu „DiretctX 12 API with feature level 12_1“, kterou žádné GPU 28nm generace Maxwell nenabízelo. A ačkoliv konkrétní použité GPU Nvidia nikde nespecifikuje, mezi Pascaly se nejvíce nabízí právě čip GP108.

V oficiálních parametrech nenajdete prakticky nic konkrétního, víme jen, že GPU se bude párovat s pamětí GDDR5 (tedy nikoliv DDR3, možná i díky tomu, jak zdražuje) a že grafika podporuje technologii Optimus. Párována asi bude hlavně s 15W procesory Intel Core řady „U“, takže TDP by nemělo být příliš vysoké (maximálně do 20–30 W), jaké je ale přesně, nevíme. Grafika by asi měla mít 384 stream procesorů architektury Pascal, pokud tedy Nvidia čip GP108 neořízla, a zřejmě 64bitovou paměťovou sběrnici. Ani takty neznáme, ale u těchto lowendových modelů mají výrobci notebooku obyčejně velkou svobodu a mohou parametry upravovat podle použitého chladiče a požadované výdrže na baterii. Nějaké společné referenční frekvence tak možná ani neexistují.

nvidia-geforce-mx150-built-from-pascalGeForce MX150 by díky FinFETovému čipu měla mít při stejné spotřebě lepší výkon než 28nm lowendové GeForce, i když 3D výkon asi stále nebude na serióznější hraní, pro které má Nvidia spíše vyšší modely řady GTX. Proti GeForce 940MX má údajně být poměr výkon/spotřeba lepší „až“ třikrát. Pascal by ale měl přinášet i výhody jako podporu vyšších rozlišení (DisplayPort 1.4, HDMI 2.0b) a také vylepšenou multimediální podporu, například dekódování VP9 a 10bitového HEVC. Pokud si tedy GP108 v tomto směru zachová schopnosti svých větších sourozenců, což by snad mělo.

Výkon má podle Nvidie být až čtyřikrát lepší než u běžného integrovaného GPU v notebookových procesorech Intel Core Výkon má podle Nvidie být až čtyřikrát lepší než u běžného integrovaného GPU v notebookových procesorech Intel Core

Na trhu už v červnu

Nvidia uvádí, že by se toto GPU mělo objevit v noteboocích HP, Acer, Asus, MSI a Clevo a některé by měly být dostupné v obchodech už příští měsíc. Výčet to ale pravděpodobně nebude kompletní, později se parně přidají ještě další značky. Řada těchto notebooků by asi měla být odhalena či představena příští týden. Jednotliví výrobci je totiž budou na veletrhu Computex určitě ukazovat ve výstavních stáncích a ukázat by se asi měly i modely, jejichž příchod na trh je vzdálenější.

Galerie: Mobilní GPU Nvidia GeForce řady MX

Byl pro vás článek přínosný?