Hlavní navigace

nVidia uvedla pod značkou BattleBox certifikovaná výkonná PC pro hraní ve 4K

3. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem září (septembra) bylo v kurzu hrát si na tajemný hrad v Karpatech a napínat nás přísliby revolučních novinek. Valve minulý týden po příslušné přípravě odhalilo SteamOS a s ním související konzolegamepad. AMD toho dopředu mnoho neslibovalo, nakonec ale na GPU14 přineslo zajímavá překvapení. Možná vám to uniklo, ale tuto hru hrála trošku i Nvidia, byť se jí nedostalo takové pozornosti. Například přes Marka Reina z Epic Games se na Twitter dostalo, že Nvidia chystá „naprosto úžasnou věc“, která však není GPU, ale hráčům se prý bude líbit.

Tímto počinem mají možná být výkonné sestavy Battlebox, které Nvidia připravila pro hráče chtivé kratochvíle v enormním rozlišení 4K (či také UHD), tedy 3840 × 2160 bodů. Tyto stroje mají být také jakousi odpovědí na příchod nové generace konzolí, ale nabídnout mnohem lepší grafiku (i s pomocí exkluzivních funkcí karet GeForce, jako je například akcelerované PhysX). Zatímco AMD v poslední době často mluví o tom, jak hráčům prospějí synergické efekty Radeonů s grafickými architekturami nové generace konzolí, Nvidia svou strategii odvíjí od teze, že konzole se výkonnému PC (s kartou GeForce) naopak nemohou rovnat.

BattleBox má být vždy vybaven alespoň dvěma kartami GeForce GTX 780 ve SLI, přípustné jsou ovšem také karty GeForce GTX Titan, případně SLI třech karet. Coby procesory mají sloužit Intel Core i7 (ať již pro platformu LGA 1150, nebo LGA 2011) s „pokročilým“ chlazením; použita má být vysokorychlostní DDR3, aby paměť měla dobré možnosti taktování. Asi samozřejmostí v této třídě je pak požadavek, aby bylo osazeno výkonné SSD. Sestavy Nvidia popisuje coby stroje pro hraní na vojenské úrovni (opět se setkáváme s tolik oblíbenými slovy „military class“), což mi moc nedává smysl – s marketingem ale asi nemá cenu polemizovat. Vše bude pochopitelně patřičně drahé, ani ceny přes 3000 USD nebudou výjimkou.

Nvidia u BattleBoxů slibuje plynulé hraní v nejvyšších rozlišeních
Nvidia u BattleBoxů slibuje plynulé hraní v nejvyšších rozlišeních

Je jasné, že hraní v 4K si vyžádá velmi výkonnou sestavu a SLI nebo CrossFire asi bude v nejbližší době nezbytné, pokud budete chtít nejvyšší detaily v nových titulech. Nicméně BattleBox stále zůstává jen počítačovou sestavou složenou z určitých běžných komponent, jakou si může kdokoliv sám postavit. Takže asi nelze říct, že by tato iniciativa měla mít nějaký zásadní význam.

  BattleBox od Origin PC
BattleBox od Origin PC

Nvidia se nehodlá stát sama OEM výrobcem, takže BattleBoxy místo toho budou dodávat vybraní výrobci sestav na základě specifikací a minimálních požadavků Nvidie (na obrázku vidíte dílo firmy Origin PC). Tato značka tak bude představovat spíše cosi jako certifikaci či neformální standard pro highendové sestavy. Podobně jako funguje například termín Ultrabook, který razí Intel pro „lepší“ notebooky (které ale musí splňovat nejrůznější kritéria a pochopitelně používat čipy od Intelu). Prodejci BattleBoxů by také zároveň měli nabízet monitory s rozlišením 4K, jejichž ceny jsou ale momentálně hodně vysoko (a pochybuji, že na ně kupci BattleBoxů dostanou slevu).

 

Web Nvidie momentálně uvádí několik firem, od kterých takový BattleBox bude možno koupit. Nejvíce jich na svou stranu získala v Británii a Švédsku. Pro naše země zatím nic uvedeno není, což se ale ještě může změnit. Jsme nicméně menší a méně movitý trh, takže je otázka, kolik kusů se u nás může udat.

Specialita: Svítící můstek pro SLI...
Specialita: Svítící můstek pro SLI...

Mimochodem. Nvidia si je očividně vědoma toho, že highendové sestavy jsou dnes silně zaměřené i na „image“ a design. Proto na BattleBox láká také jedním spíše úsměvným exkluzivním bonusem: dekorativními můstky pro propojení karet ve SLI. Ty vzhledově ladí s referenčními chladiči karet GeForce GTX 780 a Titan, a navíc svítí – Nvidia se očividně učila od firmy Evga. Praktický význam to pochopitelně nemá, ale někomu to třeba za ty velké peníze radost udělá.

Zdroje: Nvidia (1, 2), techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?