Hlavní navigace

Nvidia už má Tesly s čipy Volta, rozdala první karty výzkumníkům umělé inteligence

25. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD v posledních letech opustilo politiku nemluvení o budoucích GPU, dokud nejsou vydaná, kdežto Nvidia je se jí víceméně drží, až na také předsunuté prezentace enterprise výpočetních GPU jako byl Pascal GP100 a nyní Volta GV100. Výsledkem toho je, že se Nvidia tolik neobjevuje ve zpravodajství, ale po delší době zase něco máme. A to signály, že se fyzicky přiblížila dostupnost GPU s novou architekturou Volta. V těchto dnech se na Havaji koná konference CVPR2017 zabývající se umělou inteligencí (název znamená Computer Vision and Pattern Recognition). Nvidia na ní pochopitelně nechybí a představovala zde Teslu V100, tedy výpočetní akcelerátor založený na čipu GV100. U toho doposud nebyl přesně sdělen termín dostupnosti – oficiálně má přijít „později letos“, takže není jasné, jak moc bylo odhalení architektury v květnu papírové. Na CVPR2017 ale šéf Nvidie Jen-Hsun Huang karty Tesla V100 v provedení pro PCI Express ukázal a co je důležitější, předal jedny z prvních vyrobených exemplářů uživatelům.

První Volty jdou k uživatelům

Příjemci mají být různí výzkumníci v oboru umělé inteligence z univerzit a jiných institucí, které Nvidia sezvala na speciální předváděcí akci. Měla pro ně údajně první kusy Tesly V100 ve speciálním balení (dokonce zřejmě s podpisem šéfa Nvidie), které dostali pro použití ve svých programech. Tito výzkumníci a jejich týmy tak budou moci připravit svůj software pro architekturu Volta – zejména tedy využití jejich speciálních jednotek Tensor Cores – ještě předtím, než budou karty široce dostupné.

Hosté Nvidie s kartami Tesla V100 Hosté Nvidie s kartami Tesla V100

Vzhledem k tomu, že Nvidia nesdělila, že uvedení bude v „Q3“, se čekalo, že Tesly s Voltou přijdou spíš až v tom čtvrtém. Faktické „dodání“ prvních exemplářů již v červenci je tedy překvapivé a mohlo by znamenat, že přípravy jdou rychleji a širší dostupnost by mohla být dříve. Na druhou stranu nevíme jistě, zda jsou tyto kusy skutečně už sériové. Mohlo by totiž jít o předprodukční vzorky, u nichž není neobvyklé, že se vybraným partnerům dávají s předstihem – jen je to obvykle pod NDA a neveřejně. Nvidia přímo neříká, kolik kusů nyní svým „vyvoleným“ předala, nicméně oněch sezvaných hostů bylo patnáct a tolik krabic je také na společné fotografii – šestnáctou otevřenou drží Jen-Hsun Huang.

Vlevo šéf Nvidie Jen-Hsun Huang, vpravo profesor Silvio Sevarese z Stanfordské univerzity Vlevo šéf Nvidie Jen-Hsun Huang, vpravo profesor Silvio Sevarese z Stanfordské univerzity

Mohlo by tedy jít jen o ranou, spíše prototypovou várku a příjemci také asi budou vázáni NDA. Nicméně i tak ukazuje, že GPU by mělo být v dobrém stavu a je schopno opustit brány firmy, byť třeba ještě masová výroba nemusí být připravená (například kvůli špatné výtěžnosti velmi velkého čipu).

Volta GV100 nicméně zřejmě nebude nikdy použita v herních grafikách, takže nám tato zpráva neříká mnoho o tom, kdy bychom se mohli dočkat nové generace grafik GeForce. Architektura Volta byla zatím vždy skloňována jen v kontextu výpočetního nasazení a onoho jednoho čipu GV100. Objevily se proto dohady, že do karet GeForce třeba nepřijde vůbec a Nvidia pro ně místo toho připravuje úplně separátní linii GPU. Budoucí podoba herních karet Nvidia je tak momentálně asi nejobestřenější záhadami za poslední léta. Nevíme dokonce ani, jak by se tato údajná alternativní architektura nazývala.

Byl pro vás článek přínosný?