Hlavní navigace

Nvidia peče Ampere. Jen-Hsun Huang vytáhl na videu z trouby „největší grafiku na světě“

13. 5. 2020

Sdílet

Už i šéf Nvidie láká na odhalení GPU Ampere.

Zítra má Nvidia na opožděné prezentaci, kterou původně plánovala už na březen, odhalit nová GPU – pravděpodobně architekturu Ampere. Samotná firma už buduje očekávání na sociálních sítích, ovšem asi jste nečekali, že by se zapojil přímo šéf firmy Jen-Hsun Huang. Na YouTube se objevilo krátké oficiální video Nvidie, v němž je Huang zachycen v kuchyni svého sídla, kde se zrovna chystá otevřít troubu. Můžete ho slyšet říct, že nespecifikované ňamky se už pečou docela dlouho, po čemž vytáhne z trouby serverovou desku osazenou masivními chladiči se slovy „dámy a pánové, největší grafická karta na světě“. Hardware není asi přímo jediná grafika či GPU, podle vzhledu jde o základní desku serveru DGX (nedávno si Nvidia zaregistrovala ochranou známku DGX A100, ukazující na osazení čipy Ampere). Respektive jednu z desek. V těchto serverech měla Nvidia separátní desku s procesory a poté ve dvou patrech pár desek, do kterých se instalují plochá pouzdra výpočetních GPU Tesla. A tento modul právě Huang pekl v troubě.

Předchozí generace měla osm GPU, což zde podle všeho sedí – je vidět osm velkých bloků chladičů. Před nimi je šest užších, ale stejně vysokých chladičů. Ty zřejmě chladí přepínače konektivity NVLink, nazvané NVSwitch – už minulá generace jich měla 12 (6 na desku), takže jejich počet zůstal zdá se zachován (procesory, paměti a SSD jsou mimo tuto desku). Celý systém tedy asi bude konstrukčně podobný předchozí generaci, ovšem vybavený novými 7nm GPU.

Pokud by Huang natočil ještě porcování této pečínky, měli bychom možná šanci vidět úplně poprvé nová GPU Ampere A100. Takto se budete muset spokojit s tím, že „jsou na snímku,“ ovšem nelze je vidět.

Největší čip GPU? Spojení 16 GPU do jednoho?

Zmínka o tom, že tento výřez ze serveru je největší grafická karta, je docela zajímavá. Pokud tím Huang míní přímo tento kus hardwaru, tak to možná hovoří o schopnosti všech osmi GPU se díky propojení koherentní logikou NVLink chovat jako jediná grafika schopná pracovat na jedné úloze. Huang by také mohl mluvit o tom, že samotný čip A100 je největší grafický procesor vůbec (tedy ještě větší než extrémní 815 mm² Volta GV100). Ale na videu doslova říká „grafická karta“, ne GPU.

Konstrukce serveru DGX-2. GPU jsou ve dvou patrech, propojených modulem s přepínači logiky NVLink2 (Zdroj: AnandTech). V troubě byla jedna ze dvou desek s GPU a přepínači NVSwitch

Odhalení Ampere se bude vysílat živě na Youtube.com/nvidia a nové informace a produkty, které firma oznámí, budou publikovány na Nvidianews.nvidia.com. Začátek má nastat v 6:00 západoamerického (pacifického času), ale u nás v tu chvíli už tři hodiny odpoledne. Pod chladiči schovaná počítadla byste tedy měli uvidět už brzo.

Jen-Hsun Huang peče GPU Ampere (Fotogalerie)

Zdroje: VideoCardz, ">Nvidia (YouTube)

Byl pro vás článek přínosný?