Hlavní navigace

Na iPhonech a iPadech lze hrát hry pro PC, Nvidia zprovoznila GeForce Now v browseru

20. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: Redakce
Služby streamování her nebyly přístupné na telefonech a tabletech Apple, protože je firma nepustila do svého obchodu. Nvidia to obešla a použila prohlížeč.

Jak známo, Apple si udržuje tvrdou kontrolu nad softwarem na své platformě iOS používané na telefonech a tabletech této firmy. Aplikace je možné instalovat jenom přes oficiální obchod, kde mohou narazit na různé omezující podmínky. To se stalo v případě služeb poskytujících streamované hraní jako je Google Stadia nebo GeForce Now – Apple je nepovoluje a žádné se do uzavřeného ekosystému nedostala. Oficiálně by to mělo být proto, že Apple nemá možnost kontrolovat, jaký bude obsah zprostředkovaný přes takové služby.

Teď v tomto ovšem přichází zlom. Právě služba GeForce Now se totiž na dotykové placky od Apple dostává, čímž jako první zpřístupní tento způsob hraní PC her (často i velmi náročných) jejich uživatelům. Možná by se tak mohli zase dostat i k populární hře Fortnite, která z platformy Applu zmizela kvůli zase jiné kontroverzi spojené s uzavřeností ekosystému iOS.

Beta GeForce Now pro iOS Safari

Je to díky tomu, že Nvidia teď streamování zprovoznila jako webovou aplikaci, která běží přímo ve webovém prohlížeči mobilů/tabletů (Safari). Pro hraní tedy stačí navštívit web Nvidie (přesněji https://play.geforcenow.com) a hraní bude probíhat z prostředí tohoto webu/prohlížeče. Tím pádem se na tuto službu nevztahují ona omezení.

Předplatné služby stojí 139 Kč/5,49 € měsíčně, nebo 695 Kč/27,45 € za šest měsíců. Zkusit můžete i registraci zadarmo, která ovšem má omezenou dobu hraní na maximálně jednu hodinu (a také například nemůžete hrát s ray tracingovými efekty). Dostupnost je momentálně pro Severní Ameriku, Evropu a také Rusko.

Tato webová aplikace pro Safari je zatím ve stádiu Beta. Abyste webové GeForce Now mohli použít, potřebujete mít nainstalovaný iOS 14.2 (nebo iPadOS 14.2), samozřejmě také budete během hraní muset být online. Dalším požadavkem je gamepad (Nvidia má seznam doporučených). K mobilním telefonům Apple se nedá připojit klávesnice a myš, takže hry, které je k ovládání vyžadují, nebudou v této verzi GeForce Now dostupné.

Nvidia také oznámila, že v GeForce Now bude v budoucnu dostupná hra Fortnite, u které bude zprovozněno dotykové ovládání. V tuto chvíli ještě ovšem připravená není.

Tip: Streamování her GeForce Now už jde i na Chromeboocích, Nvidia pro ně vydala Betu

Tato webová verze přichází poté, co Nvidia už v létě rozběhla verzi GeForce Now pro Chromebooky, kde je také použitá forma webové aplikace. Obě implementace by zřejmě měly používat standard webRTC, jenž je zamýšlen pro komunikaci (videohovory v prohlížeči), ale pro toto použití jak je vidět může sloužit také.

geforce now final 1 GeForce Now funguje na Windows, macOS, Chrome OS, Androidu a Shield TV, a teď už i na iOS (Zdroj: Nvidia)

Nové hry, GOG

GeForce Now jinak kontinuálně oznamuje další novinky, zejména přidávání nových her (do budoucna je například slíbený Cyberpunk 2077). Mezi významnými změnami je, že se chystá přidání podpory obchodu GOG, ovšem opět toto je teprve ve stádiu příprav, termín dodání ještě není znám.

Galerie: GeForce Now na Android TV

Zdroj: Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?