Hlavní navigace

NVMe SSD už má v nabídce i Transcend. Proti konkurenci nabízí 3D NAND typu MLC

30. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste se někdy dívali, co se dá mezi SSD pořídit, když musí cena být co nejnižší, asi už jste v eshopech zaregistrovali tchajwanskou značku Transcend (ta se jinak zabývá třeba i operačními paměťmi, kde už má slušnou tradici). Řada lidí ji má tedy asi spojenou s lowendem, nicméně firma se nyní pustila výš a začíná nabízet SSD, spojující aktuální špičku technologie úložišť: NVMe a vrstvenou 3D NAND. To můžeme možná brát za další znamení, že se z těchto novinek stává standard a pomalu se posouváme za éru planární NAND a rozhraní SATA. SSD Transcend MTE850 se vyrábí v klasickém provedení modulů M.2 s délkou 80 mm, které jsou do systému připojené rozhraním PCI Express 3.0 ×4 s protokolem NVMe 1.2. Řadič ve specifikacích není uveden, ale zřejmě by mělo jít o Silicon Motion SM2260, na němž je založena většina podobných SSD. Disky používají pro zvýšení výkonu mezipaměť DDR3 a prodávat se budou v kapacitách 128 GB, 256 GB a 512 GB.

3D NAND typu MLC

Oproti alternativám jako je třeba Intel SSD 600p (s velmi atraktivní cenou) je zde ale jedna změna. Transcend používá chvályhodně novou vrstvenou 3D NAND, která by měla mít lepší výdrž a výkon. Ovšem ne její levnou variantu se zápisem TLC, ale kvalitnější a dražší čipy MLC. Toto SSD by tedy mohlo být docela zajímavé pro ty, kdo hodlají úložiště více trápit náročnějším provozem a větším přepisováním. Mezi levnějšími NVMe moduly je použití MLC NAND docela vzácné a výjimky jako Samsung SSD 960 Pro jsou docela drahé. To by tento Transcend mohlo učinit atraktivním, byť jde o méně renomovanou značku.

transcend-mte850-2MLC by měla mít vyrovnanější výkon pod větším zatížením, jelikož zápis tohoto typu je rychlejší, nicméně Transcend neuvádí ve specifikacích údaje o IOPS v náhodném čtení a zápisu. Máme jen informaci o výkonu v sekvenčním čtení, které má dosahovat až 2500 MB/s, a v sekvenčním zápisu, jenž má běžet rychlostí až 1100 MB/s. Mimochodem, i přes použití čipů typu MLC moduly stále používají pro zrychlení nárazového zápisu techniku pseudoSLC cache. Aplikován je také ECC algoritmus LDPC pro prodloužení životnosti buněk.

Jak moc atraktivní tato SSD budou, rozhodne jejich reálná cena, kterou zatím neznáme. Částky, které Transcend uvádí jako doporučené, jsou vysoké: 119 dolarů za 128GB modul, 209 dolarů za 256GB a 379 dolarů za 512GB verzi (u nás s daní 3600, 6350, 11 500 Kč). Jsou ale nejspíš záměrně nadsazené. Za MLC totiž sice Transcend může žádat nějaký příplatek oproti docela levným Intel SSD 600p, ale nikoliv téměř dvojnásobný. A už vůbec nemůže mít tak velké oči, že by za 512 GB verzi chtěl více, než kolik účtuje za MLC NVMe moduly Samsung. Tudíž bych čekal, že se snad SSD MTE850 reálně budou dát koupit podstatně levněji a pak by mohla zafungovat jako zpestření trhu proti dnešní výrazné převaze TLC disků.

Byl pro vás článek přínosný?