Hlavní navigace

O gólu na fotbalovém MS poprvé rozhodla technologie GoalControl. Podívejte se

16. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdo včera večer sledoval zápas mezi Francií a Hondurasem, mohl poprvé vidět, jak o platnosti gólu na MS rozhodl počítač. Na všech dvanácti stadionech se používá systém GoalControl, který pomocí soustavy sedmi vysokorychlostních kamer (na každou branku zvlášť) dokáže přesně určit pozici míče a tedy i fakt, jestli celým objemem přešel přes brankovou čáru.

Technologie GoalControl rozhodla o milimetrovém gólu Francie
Technologie GoalControl rozhodla o milimetrovém gólu Francie

Ve 48. minutě zápasu GoalControl poprvé řekl, že to branka opravdu byla. Z televizních kamer by gól nešlo přesně rozpoznat a rozhodčí jej také neviděl. Střela Benzemy šla nejdříve do tyče a odrazila se směrem od branky. Gólman Noel Valladares si jej ale nešťastně srazil za čáru. Rozhodčího o tom informovaly hodinky napojené na GoalControl. Diváky pak animace na obrazovce, která zná jen dva verdikty: goal a no goal. Podívat se na to můžete v záznamu České televize.

Německá společnost vyvíjející tento systém dostala od FIFA licenci teprve před rokem. Mezitím si GoalControl odbyl premiéru na Konfederačním poháru 2013, kde rovněž rozhodl o gólu Itálie. Technologii testovala i marocká, maďarská a německá liga.

 

Nejde o jediný systém. Do konkurzu na MS se hlásily i další německé společnosti Cairos a GoalRef, jež používají míče se speciálními čipy a magnetické pole kolem branek, nebo britská Hawk-Eye se systémem kamer podobným GoalControlu. Technologii jestřábího oka nejvíce proslavil tenis, kde se používá na více než 60 turnajích včetně grandslamů, Davisova poháru a Fed Cupu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku