Hlavní navigace

O Hitachi Ultrastar 7K3000 a spolehlivosti pevných disků

25. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nebojte, nezaspali jsme dobu. Víme, že pevné disky s kapacitou tří terabajtů už jsou na trhu několik měsíců – ostatně to byla právě firma Hitachi, která v listopadu/novembri oficiálně vydala první z nich, Deskstar 7K3000, disponujícím pěti plotnami o kapacitě 600 GB se 7200 ot./min. Nyní japonský výrobce oficiálně vydává disk jménem Ultrastar 7K3000 určený pro nepřetržitý provoz a optimalizovaný pro použití v RAID polích (ve stejném segmentu působí modely WD Caviar RE a Seagate Constellation ES). Fyzicky je Ultrastar shodný s Deskstarem, Hitachi ale při jeho sestavování používá plotny a hlavičky, které vybere jako nejkvalitnější.

Ultrastar 7K3000 bude dostupný s kapacitami 2 TB nebo 3 TB, varianta s rozhraním SATA 6 Gb/s má být v obchodech co nevidět a verze pro SAS o něco později.

Jednoduché pravidlo říká, že čím více ploten, tím hůř: disk je hlučnější, více se zahřívá a vysoká teplota by se mohla negativně podepsat na jeho životnosti. Hitachi ale přichází s překvapivým slovem do pranice. Více ploten prý neznamená nižší spolehlivost, spíše naopak – a jako důkaz slibuje u nového Ultrastaru hodnotu MTBF dva miliony hodin; pětiletou záruku lze v tomto segmentu považovat za standard. Výše zmíněné konkurenční disky od Western Digital a Seagate, stejně jako starší Ultrastary, mají MTBF shodně 1,2 milionu hodin, WD VelociRaptor 1,4 milionu, SSD OCZ Vertex 1,5 milionu a některé SAS/SCSI disky Seagate Cheetah 1,6 milionu hodin.

Ostatní výrobci pevných disků od modelů s pěti plotnami již před léty upustili, Hitachi se jich však nevzdalo a Deskstar/Ultrastar 7K3000 je již pátá generace pětiplotnového HDD z jeho dílny. Vyšším počtem ploten původně japonská firma kompenzovala jejich kapacitu, ve které za svými soupeři pokulhávala. Časem se ale pětiplotnové disky staly součástí její strategie.

Starší Hitachi Deskstar P7K500

Podle Hitachi je totiž nejčastější příčinou poruchy pevného disku selhání plotny nebo hlaviček. Tím, že hustota zápisu není tlačena k hranicím možností materiálu, je údajně dosaženo vyšší spolehlivosti. A Hitachi jde v odvážných prohlášeních ještě dále. Předchozí modely Ultrastar – ty s MTBF 1,2 miliony hodin – prý v reálném provozu vykázaly spolehlivost odpovídající spíše třem milionům hodin bez selhání. Vyjádřeno ročním poměrem selhání (AFR), tedy kolik disků selže za rok provozu, je to 0,35 %. Pro srovnání, ve výzkumu společnosti Google v roce 2007 v prvním roce provozu selhalo 1,7 % disků, starší disky ve třetím roce provozu už vykazovaly úmrtnost 8,6 %. Celý dokument „Failure Trends in a Large Disk Population“ najdete zde (formát PDF), trochu komprimovaný blogpost zde.

Zdali se prohlášení Hitachi dá věřit, nebo jde o marketingem přikrášlená čísla, samozřejmě nevíme. Budeme rádi, když se o vaše zkušenosti se vztahem počtu ploten ke spolehlivosti podělíte v diskuzi.

Zdroj: The Tech Report, Hitachi GST

Byl pro vás článek přínosný?