Hlavní navigace

O své soukromí se ve Windows 8 příliš bát nemusíte, tvrdí analytik

9. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Copak bychom měli mít za problém se soukromím ve Windows 8? Tento systém se dovede spojit se sociálními sítěmi, jak je vám asi známo. Patří k nim nejznámější jména jako Facebook, Twitter nebo Flickr. Pak tu máme e-mailové služby z aplikace Mail. Nadcházející operační systém prý v nešifrované podobě uchovává posbírané kontakty. Seznam kontaktů údajně nesestavuje dynamicky, nýbrž si jména získaná ze všech dostupných zdrojů udržuje v mezipaměti, která je k mání i poté, co počítač vypnete nebo se odhlásíte. Zhruba tak vyhlíží obavy Woodyho Leonharda z InfoWorldu. Nelíbí se mu, že uživatel s právy administrátora může vidět kontakty a všechny detaily o nich.

Včetně těch, které pochází z ostatních uživatelských účtů. Analytik Michael Cherry uvedená tvrzení nezpochybňuje, avšak nezdá se mu, že by situace byla závažnějšího charakteru. Především poukazuje na to, že Windows 8 Consumer Preview se stále nachází ve vývojovém stádiu beta. Ve finále to může celé vypadat jinak. Pokud jde o soukromí, řešením ze strany Microsoftu nicméně může být pouhé informování uživatelů o tom, že jisté údaje jsou mezi službami sdíleny. Bez ukládání kontaktů do mezipaměti bychom se v souvislosti s nimi ovšem dočkali mnohem pomalejších reakcí ze strany systému.

 

Cherry poukazuje na to, že sbírání kontaktů není vůbec ojedinělé, naopak ho provádí kdejaká služba. Ve Windows 8 byste navíc museli mít zvýšená práva, abyste mohli alespoň na teoretické rovině číst v kontaktech jiných uživatelů. Analytik nepopírá, že je rizikové přidělit uživateli administrátorská práva. Proto byste měli být opatrnější v tom, komu je nakonec přidělíte. Běžný uživatel s nimi operovat nemusí. Pokud se o své soukromí skutečně bojíte, můžete systémové mezipaměti vymazat při odhlášení. Počítejte ale s tím, že jejich sestavení bude nějakou dobu trvat.

Zdroj: ITworld via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?