Hlavní navigace

O Windows 8, obřím dortu a křeči osobních počítačů

3. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 8 netřeba představovat, máme na to ostatně vyhrazený celý jeden magazín. I o v pondělí představených Windows Phone 8 již vám kolegové referovali, ode mne tedy nečekejte faktografický výčet novinek. Namísto toho vám budu vyprávět své subjektivní dojmy a postřehy z včerejšího launche. Neodehrál se totiž jenom ten celosvětový, ale i malý, lokální, český. Na akci jsem se nachomýtl prakticky nedopatřením, když musel svou účast odvolat Petr Broža a hledal za sebe náhradníky. Ačkoliv mám představu o tom, jak Windows 8 vypadají a co asi umí, doteď nechápu, k čemu mi to vlastně má být a proč bych se na stará kolena měl učit novým uživatelským návykům. Pocit, že na launchi Windows Phone 8 (byť spojeného s výstavkou notebooků, konvertibilních tabletů a all-in-one PC s „velkými“ Windows 8) působím nepatřičně, byl ještě umocněn místem konání. Tím byl špatně osvětlený „prosklený multifunční prostor“ (ne klub, ne restaurace, ale cosi, co ani firemní web nedokáže pojmenovat) Jet Set na pražském Smíchově. Na to, abyste našli vchod, musíte mít asi nějakou „párty inteligenci“, která mi bohužel nebyla shůry dána. Na adrese v ulici Radlická byste vchod hledali marně, v Plzeňské jsou dveře, které se jako vchod tváří, ale nejsou jím, a správně se má chodit druhou stranou, ze dvora z ulice Stroupežnického. No, snad příště.

„Musíte se opít a pak se vám to začne líbit“

Protože se obec novinářská scházela vcelku pomalým tempem, zamířil jsem ke stolkům s vystavenými přístroji. Na otázku, jestli k tomu dotykovému all-in-one (odhadem 24") dodávají hadřík na otírání mastných otisků prstů, se hosteska tvářila trochu nechápavě. Chlapík od Dellu uzavřel debatu o smyslu rozhraní Metro doporučením, ať si k instalaci Windows 8 vezmu láhev vína a opiju se při tom, že tomu pak třeba přijdu na chuť. Tímhle návodem bych se, být na místě Microsoftu, raději moc nešířil. Jinak by se taky mohlo stát, že v opilosti vložím do mechaniky instalační médium Ubuntu a přijdu mu na chuť. Představa sice čistě akademická, ale kdyby v Linuxu fungovaly ovladače grafické karty (o úspěšných instalacích jsem sice slyšel, na vlastní oči ale neviděl), na ty základní úkony pro počítačově negramotné uživatele (na které je Metro mířeno) by to mohlo celkem spolehlivě stačit.

Doteky, kam se podíváš

Velkým tématem ve Windows 8 je dotykové ovládání. Snažil jsem se pánovi z Dellu vysvětlit, že to mají popletené, že dotykové ovládání není ctnost, ale kompromisní řešení vycházející z toho, že velké displeje na mobilních telefonech jsou neslučitelné s pevnými ovládacími prvky. Ne, popletené to mám já, trh si prý dotykové počítače žádá a lidé jsou z toho nadšení.

Dell měl na výstavce mimo jiné konvertibilní tablet (ten uprostřed, co takhle vypadá jako normální lehký notebook). Jeho displej lze v rámu efektně otočit o 180° a zavřít víko, takže přístroj vypadá jako normální tablet. Jinými slovy je to to, co jsme kdysi znali jako tablet PC, jen v souladu s technologickým vývojem patřičně tenčí a lehčí.

Mluvil jsem také s Martinem Vařbuchtou z Intelu. Prý se mu líbí, jak jde vývoj v posledních letech rychle kupředu a inovace nespočívají jen v tom, že nová generace notebooku má rychlejší procesor a větší paměť. Nejsem sice uživatel notebooku, avšak posun k tenčím a tím pádem snáze přenosným přístrojům dokážu ocenit, stejně jako delší výdrž na baterii. Ale dotykové ovládání? To je křeč výrobců výpočetní techniky, kteří už neví, kudy kam. S velkou slávou jsme zrušili klávesnici a pojmenovali to tablet, abychom ji tam o dva roky později mohli zase s velkou slávou přidat?

Nu ale dobrá, přece si každý nemusí kupovat dotykovou obrazovku. Windows 8 přece budou fungovat i na normálním počítači a normálním notebooku. Budou, ale jak. Microsoft s výrobci notebooků nejspíš záhy přišel na to, že ovládat Metro – od základů navržené pro dotykové ovládání, nikoliv klávesnici a myš – myší či obyčejným touchpadem, stojí za starou bačkoru. Aby to bylo jakž takž snesitelné, vymysleli inženýři berličku v podobě vylepšeného touchpadu, který najdete jen na noteboocích certifikovaných pro Windows 8, na starších strojích to fungovat nebude. Na certifikovaném touchpadu fungují obrazovková gesta, jako když nějaký prvek chytíte a táhnete, nebo když chcete vytáhnout schovanou lištu z okraje obrazovky. Hezké, leč trochu kostrbaté a s přihlédnutím k tomu, že to je speciální hardware pro jeden (byť majoritní) operační systém, trochu nepraktické.

Nutno ovšem říct, že na smartphonech, které byly též k osahání a vyzkoušení (partneři pro launch jsou tři, HTC, Nokia a Samsung), funguje dotykové rozhraní Metro velice dobře a asi bych si takový přístroj dovedl představit jako svůj další telefon. Nejspíš by bylo hodně věcí, na které bych si musel zvykat, během krátkých „seznamovacích“ testů jsem zaznamenal jen jednu zásadní, a sice tlačítko se šipkou zpět v levém dolním rohu. Na Symbianu pomocí této šipky vždy vyskáčete odkudkoliv, kde právě jste, zpátky na domovskou obrazovku, často během toho i aplikaci zavřete. Na WP8 šipka listuje aplikacemi, které jste vůbec otevřené neměli a otevřít nechtěli, na homescreen se vrátíte jen tlačítkem k tomu určeným a které aplikace zrovna běží a které nikoliv, není jak zjistit.

Nebude se to prodávat a basta

Tisková konference s živou předváděčkou na prototypové Lumii a hlavně následná „dotazovací sekce“, byla jedna z těch zábavnějších, co jsem za svou kariéru zažil. Obešlo se to bez modrých obrazovek smrti, jediná věc, která nefungovala, byla žhavá novinka v podobě přílohy SMS, která na cílovém zařízení, bez ohledu na jeho platformu, otevře standardní mapovou aplikaci nasměrovanou na zaslané souřadnice. Zástupce Nokie přílohu neobdržel, což prezentující zamluvil slovy „kdo ví, co má zase za testovací telefon.“

Živé demo na prototypové Lumii 825

Spektrum dotazů šlo od těch vážných, třeba na možnost integrace mobilních zařízení do podnikových sítí (na což se myslelo a jde to), přes hyperaktivního tazatele, který nebýt zaražen, ptal by se asi až do pozdních večerních hodin, přes znuděné žadonění reportéra MyNokia („tak nám řekněte něco, co ještě nevíme“), až k dotazu-nedotazu redaktora chytřejšího než všichni stratégové v Redmondu, který na informaci o ceně nejlevnějšího telefonu s WP8 (tím je HTC Windows Phone 8S za magických 8 tisíc korun českých) rezolutně prohlásil, že tohle se prodávat nebude, že s tím Microsoft tržní podíl nezíská a ať se ho nesnaží umlčet, „protože tak to prostě je“.

Nutno dodat, že kolega z MyNokia odešel obrazně řečeno s prázdnýma rukama. Po tři týdny starém faux pas, kdy se česká pobočka Microsoftu prokecla o chystaných Office pro Android, je neochota sdělovat utajované informace pochopitelná.

Řádné odpovědi se nedočkal ani dotaz, zdali bude možné upgradovat na Windows Phone 9 (nebo jak se příští verze bude jmenovat) a kolik to bude stát. Podle vyhýbavé odpovědi, která zamířila k bezplatným aktualizacím (to je snad standard u každého systému), tuším, že situace bude stejná jako s Windows Phone 7, o jejichž výměně za WP8 si mohou majitelé přístrojů nechat jen zdát. Trochu škoda, v očích geeků by to možná image systému pomohlo. Na druhou stranu, ono těch lidí s letitým HTC HD2 s Androidem 4 asi nebude zas tak významný počet.

A přece jen jedna faktická poznámka: všechny telefony s Windows Phone 8 budou vybaveny offline mapami s navigací, nejste tudíž odkázáni na Google Maps či Bing Maps a skromné FUP vašeho datového tarifu. Dodavatelem map je Nokia, jsou to tedy úplně stejné mapy jako Nokia Maps, jen se tak na telefonech jiných výrobců pochopitelně jmenovat nebudou. Neoficiální šuškanda mezi redaktory říká, že finská společnost za to od Microsoftu inkasovala miliardu dolarů. Hezký kšeft, co říkáte? Snad jen kdyby akvizice Navtequ v roce 2007 nestála Nokii 8,1 miliardy.

The cake is not a lie

Kolega Ondra Bešťák mě kdysi nařkl, že se na tiskové konference chodím pouze cpát inteláckými chlebíčky. To je samozřejmě sprostá pomluva, neodmítnu ani sladký zákusek. Microsoft nás po dobu prezentace nechal o hladu (nabídl jen sklenku šampaňského na lačný žaludek). Hladovění se ale vyplatilo, po večeři (pro nedočkavé i před) jsme měli možnost pochutnat si na obřím dortu marcipánovou polevou a logem Windows 8. O dort se bohužel podělit nemůžu, tak vemte zavděk alespoň fotografiemi.

Celkem by mě zajímalo, jak onen dort vlastně dopadl. Když jsem mezi osmou a devátou večerní hodinou odcházel, byly snědené dvě řady a odhadem tak šedesát podobně velkých kousků se z něj ještě dalo nakrájet. Tolik lidí nás na akci ani nebylo a tak doufám, že pokud se dort nesnědl, že ho alespoň darovali sirotkům. Byla by ho totiž vážně škoda.

Netajíme se tím, že firmy si novináře celkem hýčkají a ponecháme-li stranou ty, kdo jsou na stálé výplatní pásce, z tiskovek a dalších akcí si často odnášíme kromě poznatků a plného bříška ještě igelitku s reklamními předměty. Microsoft se rozhodl být originální a všem zúčastněným daroval (vedle obligátního keychainu – kolegové reportéři, co se všemi těmi keychainy děláte? – a hlavolamu Hanojské dlaždice) tablety. Ne ty s Windows RT, ale šumivé vitamínové. Poučka na tubě říká:

Potravinový doplněk. Vhodný především pro uživatele Windows XP. Dávkování: 1 tableta denně, ideálně v 8 hodin ráno. Uživatelům jiných operačních systémů, než je Windows, doporučujeme 2 tablety denně, a to v 8 hodin ráno a v 8 hodin večer.

Kdo si vzpomněl na tabletky Verdetrol od AMD?

Byl pro vás článek přínosný?