Hlavní navigace

O2: Češi do telefonních automatů loni nasypali 62 tun mincí

13. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čtenáři technologického magazínu se jistě budou podivovat, že dnes ještě někdo využívá veřejných telefonních budek, když na jednoho Čecha vychází v průměru asi jeden a půl mobilu. V provozu je ale stále přes 16 000 automatů, z některých se volá až 30× denně.

Telefónica, která síť veřejných automatů provozuje, udává, že 7500 automatů přijímá pouze mince, 4500 bere mince i karty O2 Trick a asi 4000 jich je pouze na kartu. Do oněch 12 000 automatů lidé loni vhodili 13 milionů mincí (korun i eura) s celkovou hmotností 62 tun. Ročně se navíc prodá asi 100 000 karet.

Telefonní automat

Telefonní automat, foto: Wikipedia

Největší zájem o služby automatů byl v letech 1993 až 2002, od té doby klesá. Ze všech druhů automatů se ročně uskuteční na 300 tisíc tísňových volání. Telefonní automaty mají také nenahraditelnou úlohu jako náhradní či doplňkové řešení v případě rozbitého, zapomenutého, ztraceného či vybitého mobilu. Nejvytíženější automaty jsou však v turisticky exponovaných oblastech a na nádražích, z těch se volá i třicetkrát denně,“ píše O2 v tiskové zprávě.

Necelé dvě třetiny hovorů z automatů míří do mobilních sítí; do zahraničí, na zelené linky nebo pevné linky jde přibližně po 5 % hovorů.

 

A co vy, kdy jste naposledy použili automat? Vlastníte kartu, nebo jste ji podobně jako autor článku už alespoň pět let ani neviděli?

Zdroj: O2

Byl pro vás článek přínosný?