Hlavní navigace

O2 v Kolíně spustilo 5G a potvrdilo, že dosud lhalo

24. 6. 2019

Sdílet


V Kolíně se po 4,5G (LTE Advanced Pro) dočkali také 5G. O2 v tomto středočeském městě testuje nové technologii a minulý týden tam ověřilo v reálném prostředí skutečnou síť páté generace. Operátor vysílal v pásmu 3,5 GHz (to bude ČTÚ dražit v nadcházející aukci) a využil vybavení od Ericssonu. Využil přitom také technologie Massive MIMO 64T64R a 256-QAM, které zvyšují propustnost sítě. Přesné parametry a maximální teoretickou rychlost neznáme, ale během testu O2 naměřilo přes 500 Mb/s při stahování a přes 40 Mb/s v uploadu.

Sítě páté generace nabídnou odezvu do deseti milisekund, což je až desetkrát méně než u dosavadních technologií. Právě nízká odezva je klíčová pro rozvoj řešení pro průmysl, chytrá města, robotizaci nebo virtuální realitu,“ popisuje ředitel technologické divize O2 Jan Hruška.

Paradoxně zrovna tuto výhodu během testu O2 neprokázalo, což může být důsledek neodladěného vybavení. Odezva se pohybovala okolo 15 ms, což je sice o polovinu méně, než je běžné u LTE, ale není to posun o celý řád. A to O2 testovalo v ideálních podmínkách s nezarušeným pásmem, krátkou vzdáleností od vysílače a žádnými dalšími uživateli, se kterými by síť sdíleli.

Operátor mimochodem uvádí, že představil první skutečné 5G. Přitom tzv. 5G internet na doma nabízí již přes půl roku. Vysvětlení je jednoduché. Ve druhém případě je to jen marketingový výmysl. Jde o LTE, které dosahuje vysokých „5G-ready“ rychlostí. Úplně totéž nabízí i Nordic Telecom pod názvem Pevný 5G internet na doma. Klamání českých zákazníků má v tomto ohledu dlouhou tradici. T-Mobile mezi roky 2005 a 2012 provozoval Internet 4G, fakticky se ale jednalo i síť třetí generace.

Zdroj: O2

Byl pro vás článek přínosný?