Hlavní navigace

O2 rozšiřuje možnosti svého modemu Smart Box o kamery a čidla zabezpečení

12. 2. 2020

Sdílet

Operátor O2 rozšiřuje nabídku o produkty pro chytrou domácnost. Novinka se týká zákazníků pevného DSL internetu, kteří mají modem O2 Smart Box. Nyní si mohou od operátora pořídit vnitřní, nebo venkovní kameru a několik čidel, které budou napojené přímo na modem.

Kamery nabídne O2 v rámci speciálních balíčků. Ten bude možné pořídit na splátky po dobu 48 měsíců za 99 Kč měsíčně. Koupí balíčku získává zákazník službu O2 Chytrá domácnost za 1 Kč po dobu splácení balíčku. To znamená, že za zařízení a službu Chytrá domácnost zaplatí celkem 100 Kč měsíčně po dobu splácení. Ale také to znamená, že služba bude po této době dále placená. Balíček pro bezpečný dům nabídne venkovní kameru, senzor na dveře a detektor pohybu. Balíček pro bezpečný byt obsahuje vnitřní kameru, senzor na dveře a detektor kouře. Kamery mají rozlišení Full HD a end-to-end šifrování. Funkci záznamu je potřeba aktivovat v aplikaci ručně, poté získáte prostor 50 hodin za cenu 99 Kč měsíčně. Do konce května je zdarma k vyzkoušení. Kamery tedy podle všeho nemají záznam na kartu, ale do cloudu O2. Ač to operátor nespecifikuje, jde o značku Dahua. Venkovní kamera má 2Mpx (Full HD) čočku, noční vidění na 30 metrů a odolnost IP67. Vnitřní je čtyřmegapixel s nočním viděním na 10 metrů. Obě zvládají kompresi ve formátu H.265. Zoom je pouze digitální.

O2 SmartBox venkovni kamera
O2 SmartBox venkovni kamera
O2 SmartBox vnitrni kamera
O2 SmartBox vnitrni kamera

Ze zprávy vyplývá, že obě kamery jsou vázané na modem O2 Smart Box. A ten je vázaný na operátora, v případě přechodu k jinému virtuálovi v síti DSL jej podle našich informací nevyužijete. Aktuálně si jej bere zhruba polovina nových zákazníků O2, ostatní využijí jiné modemy. Sám o sobě je O2 Smart Box vcelku multifunkční, ale obecně je nabídka DSL modemů velmi špatná.

Situaci by mohl změnit chystaný modem přímo od Cetinu. O2 však stále preferuje vlastní řešení a dále jej rozšiřuje,nejde však o univerzální řešení. Obě firmy jsou formálně samostatné, mají však společného majitele, kterým je PPF Petra Kellnera.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.