Hlavní navigace

O2 spouští volání přes Wi-Fi. Jako poslední z operátorů (aktualizováno)

13. 2. 2020

Sdílet

Aktualizováno 13. 2. 2020

Po více než třech měsících od oznámení O2 konečně nabízí funkci pro volání přes Wi-Fi. Služba je dostupná jen na území Česka, běží na předplacenkách i paušálních tarifech a využívat ji mohou též zákazníci virtuálních operátorů O2 Family a Emtéčko. Jak operátor řekl dopředu, skrz VoWiFi se skutečně nedají posílat SMS, i když to konkurence umí.

Velmi omezená je též podpora zařízení. Dle stránek O2 bude VoWiFi zatím fungovat jen na Samsungu Galaxy S10e, S10 a S10+.

Původní článek z 21. 11. 2019

V ceníku O2 platném od 1. listopadu přibyla informace, že operátor konečně začal nabízet funkci volání přes Wi-Fi (VoWiFi), díky níž mohou zákazníci využívat klasické mobilní služby, i když nemají v dosahu 2G, 3G ani 4G síť. Na informaci upozornil ČTÚ v aktuální monitorovací zprávě.

Operátor nicméně informace zveřejnil předčasně, neboť VoWiFi zatím nefunguje. „Volání přes Wi-Fi nyní finálně testujeme a připravujeme podmínky pro komerční spuštění,“ uvedla pro Cnews.cz mluvčí O2 Lucie Jungmannová. Po spuštění se dozvíme i podporovaná zařízení.

Konkurence už VoWiFi dávno nabízí. T-Mobile funkci spustil v listopadu 2015, Vodafone se přidal v červenci 2016. Červený operátor dokonce pro Android vydal aplikaci, která umožňovala telefonovat přes Wi-Fi i u jinak nepodporovaných mobilů. Letos 9. srpna ale aplikaci ukončil.

U O2 bude technologie omezenější než u soupeřů. Jak vyplývá z informací v ceníku, přes Wi-Fi nepůjdou posílat SMS ani MMS, přičemž T-Mobile i Vodafone obojí nabízí.

via Radek Zajíc

Byl pro vás článek přínosný?