Hlavní navigace

Obchod roku: Google kupuje Motorolu za 12,5 miliardy!

15. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tak tohle asi nikdo nečekal. Google svému Androidu dopřeje exkluzivního výrobce a obrovskou sadu patentů (odhaduje se okolo 17 000, Nokia jen 10 000), kupuje totiž Motorolu Mobility (odštěpená firma od původní Motoroly).

Google zaplatí 40 dolarů za akcii, celkem 12,5 miliardy amerických dolarů. To je o 63 % více, než byla cena firmy při páteční uzávěrce burzy. Obchod schválily rady obou firem, teď se bude čekat, jestli dají zelenou i regulační úřady.

Motorola Droid 3
Motorola Droid 3: poslední dravec amerického výrobce

Důležité je, že Google nechce změnit tvář Androidu jakožto otevřeného systému a nadále bude dávat stejnou příležitost i ostatním výrobcům. Obchod by mohl být dokončen na konci letošního, případně začátkem příštího roku.

Motorola Mobility a její závazek vůči Androidu vytváří perfektní podmínky pro obě firmy. Společně vytvoříme úžasné uživatelskou zkušenost, která napumpuje celý ekosystém Androidu tak, že z něj budou těžit spotřebitelé, partneři i vývojáři. Moc se těším, až Motorolany přivítáme do naší rodiny Googlařů,“ řekl Larry Page,“ CEO Googlu.

Tento obchod nabídne významnou hodnotu pro akcionáře společnosti Motorola Mobility a poskytne nové příležitosti pro naše zaměstnance, zákazníky a partnery po celém světě. Doteď jsme s Googlem produktivně spolupracovali na zlepšení platformy Android, nyní budeme schopni společně přinášet ještě více inovací a přinášet vynikající řešení pro naše mobilní zařízení a home business, tvrdí Sanjay Jha,“ CEO Motorola Mobility.

Andy Rubin, Senior Vice President mobilní divize Googlu ještě dodává: „Očekáváme, že toto spojení pomůže připravit pevnou půdu pro celý ekosystém Androidu. Nicméně naše vize pro Android se nemění a Google je stále pevně odhodlán udržovat Android jako otevřenou platformu a zůstat věrný open source komunitě. Budeme pokračovat ve spolupráci se všemi našimi cennými partnery, vyvíjet a distribuovat s nimi společně androidová zařízení.

Je dost možné, že Google vytvoří novou patentovou skupinu, která by mohla ochránit Android. Podobně tak činí se svým formáty WebM/VP8 a Community Cross-Licence. Tato dohoda má zabezpečit VP8 před dotěrným MPEG LA, který si nárokuje některé použité technologie. Členové CCL si navzájem křižně licencují relevantní patenty, aby se navzájem chránili. V rámci Androidu už funguje Open Handset Alliance (OHA), ale v tomto případě je to spíš tak, že všichni spolupracují spíš s Googlem než mezi sebou.

Zdroj: Yahoo News, Google

Byl pro vás článek přínosný?