Hlavní navigace

Obdrží Firefox vydání s rozšířenou podporou?

19. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

A Mozilla se po přechodu na krátký vývojový cyklus po vzoru Chrome rozhodla starším verzím dále nevěnovat. Dříve, když Firefox vycházel v hlavní verzi zhruba jednou za rok, bylo pravidlem, že pro starší vydání vycházely potřebné udržovací aktualizace pravidelně po dobu nejméně půl roku po vydání nástupce. U oblíbených vydání, od nichž uživatelé odcházeli pomalu, se podpora obvykle prodloužila.

Řekněme, že běžným domácím uživatelům by kontinuální prohlížeče nemělo být na obtíž, spíše naopak. Pouze výjimky neocení přínosy, které taková strategie nabízí. Přes snahu přesvědčit uživatele, že číslo verze není nadále důležité, Mozilla se svým novým přístupem neuspívá u všech. A hlavně firmy, které nahradily Firefoxem Internet Explorer, teď neví, co si počít. Testování kompatibility stojí čas i peníze a je jasné, že se novým verzím nemohou věnovat tak často, jak je Mozilla bude vydávat.

Zdá se však, že se vážně uvažuje nad občasným vydáváním verzí s prodlouženou podporou. Detaily známé nejsou, je ale pravděpodobné, že se brzy něco dozvíme. Firefoxu 3.6 životní cyklus stále neskončil a brzy bude potřebovat případného nástupce. Osobně bych se opravdu divil, kdyby předběžný návrh v Mozille smetli ze stolu.

Zdroj: Mozilla.cz

Byl pro vás článek přínosný?