Hlavní navigace

ObjectDock: Další efekty pro vaši plochu

25. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud patříte mezi uživatele Mac OS, pak vám rozšíření hlavního panelu, které ObjectDock nabízí, netřeba dlouze vysvětlovat. V zásadě se jedná o extenzi, do které můžete naskládat odkazy na často spouštěné aplikace a některé widgety, přičemž hlavní devizou je vedle efektivizace práce (na kterou je ovšem potřeba trochu vyzrát) především efektnost. Ta je v ObjectDock opravdu široce modifikovatelná.

Aplikaci stáhnete např. z tohoto umístění.

Sada mininástrojů pro vaši informovanost

Ihned po instalaci si můžete vyzkoušet, jak ObjectDock funguje, zajedete-li kurzorem myši k dolnímu okraji obrazovky. V základním stavu obsahuje vaše nová „vyskakovací“ nabídka ikony aplikací, které máte běžně připnuty na hlavním panelu a navíc několik vlastních widgetů – konkrétně tedy čas a předpověď počasí.

Widget na předpověď počasí můžete vyzkoušet jednoduše kliknutím na ikonu Weather Docklet. Do pole Enter your location zadejte místo vašeho působení (např. Praha, Brno apod.), příp. upravte jednotky z Fahrenheit na Celsius a potvrďte tlačítkem Update. Při najetí na ikonu předpovědi se vám odteď vždy objeví předpověď na příštích pět dní.

Vedle počasí máte defaultně přístup k systémovým hodinám a odpadkovému koši. Tuto nabídku můžete rozšířit tak, že kliknete pravým tlačítkem myši na libovolné místo v řadě ikon, v kontextové nabídce zvolíte Dock Options > Settings > Add > Docklets a v zobrazeném výčtu vyberete požadovaný widget. Např. Calendar propojí vašeho nového pomocníka s účtem služby Google calendar, Web Search zase umožní rychlé prohledávání internetu prostřednictvím přednastaveného vyhledávače

Ovládejte svoje Windows snadno i elegantně

Kromě těchto pomocných miniaplikací – dockletů máte možnost obohatit váš ObjectDock panel o prakticky jakýkoliv odkaz. V kontextové nabídce zvolte opět Dock Options > Settings > Add a tentokrát položku Shortcut > Blank Shortcut. Na nově vzniklou ikonu dotazníku klikněte pravým tlačítkem, zvolte Settings  a Edit this shortcut. U hesla Link klikněte na tlačítko Browse a přiřaďte k ikoně požadovaný zdroj. Změnit můžete eventuelně i ikonu zástupce. Pomocí Internet Shortcut můžete pak odkazovat přímo na internetové odkazy, Music Player otevře váš defaultní systémový přehrávač hudby.

Zajímavou flexibilitu nabízejí nabídky View a Position (opět položky Dock Options > Settings v kontextové nabídce). Pomocí změny hodnoty u position na top/bottom/left/right připíchnete panel na požadovanou stranu obrazovky, změnou hodnoty Align pak nastavíte zarovnání ikon.

V agendě View můžete pole zobrazených ikon rozšířit i na všechna aktuálně otevřená okna (tj. obdobné zobrazení jako při stisku kláves Alt + Tab) – Show all running windows, nebo na všechna minimalizovaná okna - Show all minimiezd windows. Odškrtnutím položky Autohide docílíte stálého zobrazení nabídky bez skrývání, Magnification zase vypne rušivé zvětšování ikon při kontaktu s kurzorem.

Ta pravá zábava teprve začíná

Ještě obsáhlejší možnosti nastavení, zejména co do estetické stránky, najdete v kontextové nabídce pod heslem Settings… Zde bohužel u některých funkcí narazíte na odkaz k placené verzi, nicméně i bez peněz máte celkem slušné možnosti individualizace vašeho nového panelu.

Na kartě Home před sebou vidíte jedinou položku Quicklaunch Dock. I když ve free verzi nemůžete přidávat další, tento jediný motiv lze docela dobře upravovat, takže si s ním rozhodně do sytosti vyhrajete. Klikněte levým nebo pravým tlačítkem myši na obrázek s panelem – pod heslem Adjust dock position najdete již zmíněné umístění a zarovnání panelu, Adjust dock size vám umožní změnit velikost ikon a Edit the contents of this dock vám otevře agendu s funkcemi pro přidávání/odebírání odkazů a widgetů – obdobnými funkcemi, jako jsme použili výše.

Nové možnosti otevírá menu Adjust mouseover effect: kromě defaultního zoomování nebo jeho zrušení můžete zapnout efekty „vybublání na povrch“ (Bubble), „zhoupnutí“ (Swing) nebo „záře“ (Glow) včetně jejich případných atributů. Pod položkou Change the background najdete databázi motivů panelu.

Pro motivy ObjectDocku stejně jako pro widgety nebo např. ikony je typické, že se nebrání jakémukoliv uživatelskému zásahu. Na stránkách WinCustomize.com tedy najdete celou řadu uživatelských motivů – viz např. nejoblíbenější rozšíření pro ObjectDock. Stažené komponenty pak stačí rozbalit na vhodné umístění v domovské složce ObjectDock. Nová pozadí nahrajte do složky Backgrounds, widgety do složky Docklets apod.

Byl pro vás článek přínosný?